De beste stekken voor roofvis in de winter

In de winterperiode is het vissen op roofvis vaak erg effectief, wel is het gedrag van een roofvis in de winter anders dan in de rest van het jaar en vooral qua plek in het water waar ze zich bevinden. Het is daarom belangrijk om te weten; Wat zijn de beste stekken voor roofvis in de winter?

In de winter trekken roofvissen naar de bodem van het water. De beste stekken in de winter zijn daarom diep in het water bij onderbrekingen. Denk dan aan de bodem onder bruggen of op de bodem tussen waterplanten. Het werkt goed om daar met doodaas of diep-lopend kunstaas te vissen.

Maar bij het roofvissen in de winter komt nog veel meer kijken. Zo is het belangrijk om te weten per vis wat en waarom de beste stekken zijn en welke techniek je het beste kunt gebruiken. Dit alles en meer zullen we in dit artikel bespreken!

Snoek

In de winter ligt de snoek graag op de bodem of tegen de bodem aan. Ook ligt de snoek graag beschut om niet op te vallen. Daarom zijn in de winter de bodem bij onderbrekingen de beste stekken. Denk dan aan de bodem bij bruggen of waterplanten.

Over het algemeen zoekt de snoek het hele jaar door naar beschutte plekken in het water. Dit doet de snoek om niet op te vallen voor zijn prooi en ook zijn dit vaak plekken waar de prooien in de problemen komen.

Denk bijvoorbeeld aan splitsingen van het water, waterplanten en bruggen. Hier kan de snoek redelijk beschut liggen te wachten tot er een prooi langskomt.

Omdat in de winter de temperatuur van het water daalt, beweegt de snoek wat dieper in het water, maar nog steeds bij de onderbrekingen van het water. In de winter is het voor snoek dus belangrijk dat je niet vist met kunstaas wat ondiep door het water beweegt. Vooral als het water zelf wel diep is.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede stek voor snoek in de winter. Zoals eerder besproken zijn onderbrekingen zoals bruggen een goede stek voor de snoek en zal de snoek in de winter hier graag op of tegen de bodem aan liggen.

Wel is het zo dat deze stek altijd een goede stek is voor snoek. In principe zijn de beste stekken voor snoek in de winter dezelfde als die in de zomer. Alleen is het zo dat in de winter de snoek lager in het water beweegt en minder snel naar boven zal komen.

(Kunst)aas en de techniek op deze stekken

Voor het vissen zelf is het belangrijkste dat het kunstaas wat je gebruikt diep door het water beweegt. Denk aan diep-lopende pluggen en shadjes. Met dit soort kunstaas vis je op de stekken die hierboven zijn genoemd over de bodem.

Hoe je het kunstaas binnen vist is een persoonlijke voorkeur van de visser zelf. Je kunt het kunstaas binnen vissen met een variërend tempo waardoor het kunstaas omhoog en omlaag beweegt maar je kunt er ook voor kiezen om het kunstaas in hetzelfde tempo binnen te vissen. Dit maakt niet zoveel uit, het belangrijkste is om laag in het water te vissen.

Maar in de winter is het ook een uitstekend plan om met doodaas te vissen op snoek. Zeker in de winter werkt dit erg goed. Lees hier een apart artikel over het vissen op snoek met doodaas.

Het is belangrijk om veel van stek naar stek te lopen, zeker in de winter. Dit omdat in de winter de snoek vaker op dezelfde plek blijft liggen. Je moet dus echt zelf naar de snoek opzoek gaan.

Snoekbaars

De rivier is de beste stek voor de snoekbaars, ook in de winter. Maar ook voor de snoekbaars geldt dat in de winter de vis nog lager in het water beweegt. De beste stekken in de winter voor snoekbaars is dan ook de bodem van een rivier, bij stromingen, pieren, stenen en alle andere onderbrekingen in het water.

In principe zit de snoekbaars altijd vrij laag in het water en is de snoekbaars alleen te vinden in de rivieren. Maar zeker in de winter geldt dat de snoekbaars zich echt over de bodem beweegt.

Daarom is het belangrijk om tijdens het vissen op snoekbaars in de winter echt op de bodem te vissen of tegen de bodem aan. Het komt in de winter nauwelijks voor dat de snoekbaars wat meer naar het oppervlak trekt.

Ook snoekbaarzen houden ervan om in het water plekken op te zoeken waar ze beschut liggen en waar hun prooien in de problemen komen. Denk bij rivieren dan aan stromingen, splitsingen van het water en pieren.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede stek voor snoekbaars. Of het nou zomer of winter is deze stekken doen het altijd goed. Het is een rivier, er is stroming te zien en er is een splitsing van het water.

Zoals eerder besproken ligt de snoekbaars in de winter vrijwel altijd op de bodem. Als je hier in de winter op de bodem aan het vissen bent met doodaas of kunstaas, heb je hele goede kansen op snoekbaars!

(Kunst)aas en techniek op deze stekken

Voor de snoekbaars is het altijd belangrijk dat je vist met kunstaas wat je ver kunt inwerpen en wat naar de bodem zakt. Het meest gebruikte kunstaas voor snoekbaars is de shad. De shad kun je als het ware over de bodem tikken en dit werkt zeer effectief voor snoekbaars.

De techniek die je hiervoor gebruikt is simpel; je werpt de shad in, laat het zakken tot de bodem en vervolgens vis je tikkend de shad binnen. Zo zal de shad een beetje dansend over de bodem naar de kant komen.

Ook voor snoekbaars werkt het erg goed om met doodaas te vissen. vaak worden zelfs de grootste snoekbaarzen gevangen met doodaas.

Baars

De baars is in de winter te vangen in de slootjes en in de rivieren. In de rivieren trekt de baars vooral naar de bodem en in de slootjes zoekt de baars naar beschutting zoals bij waterplanten. Grote baars zal meer op de bodem van de rivier zitten en kleine baars zal meer beschut liggen.

Een baars kun je in principe overal vangen, als het maar zoetwater is. Net zoals de meeste roofvissen houden ook baarzen ervan om beschut te liggen of om op plekken te liggen waar de prooien in de problemen komen. Zeker in de winter doet de baars dit laag in het water.

Kleine baars is zelf ook nog een prooi voor bijvoorbeeld snoek. Die zul je dus meer vinden tussen bijvoorbeeld riet vlak langs de kant of onder boten bij een haven van een rivier.

De grote baars zal zich meer in scholen over de bodem van het water bewegen, zeker in de winter. Op de rivier liggen de baarzen graag op plekken waar het stroomt. Het is in de winter dus slim om hier je kunstaas op de bodem in te zetten.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede stek voor baars. Dit omdat er een hoop riet aanwezig is. In de winter ligt baars hier graag te wachten op een prooi of om niet gezien te worden.

In de winter is het dus ook op dit soort stekken aan te raden wat lager in het water te vissen. In dit soort slootjes is het water vaak niet heel diep dus dan maakt het een iets minder verschil.

Maar als je in de winter baars wilt vangen op de rivier moet je echt kunstaas hebben wat tegen of over de bodem beweegt. Denk bijvoorbeeld aan shadjes of Fish-spinners.

Kunstaas en techniek op deze stekken

Voor de baars is het verstandig om kunstaas te gebruiken in de winter. Het is met doodaas niet echt mogelijk om baars te vangen want dit is te groot voor de baars.

Je kunt het beste kunstaas gebruiken wat niet te groot is en wat niet te ondiep gaat. Denk bijvoorbeeld aan spinners en kleine pluggen.  

Qua techniek is het vooral een persoonlijke voorkeur van de visser zelf. Je zou een beetje kunnen spelen met het tempo waardoor het kunstaas omhoog en omlaag beweegt. Maar in de winter is het mijn persoonlijk ervaring dat het binnen vissen op hetzelfde tempo het beste werkt voor baars.

Ik heb een apart artikel geschreven over hoe je precies een baars vangt in de winter. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Roofblei

De roofblei komt over het algemeen alleen voor in de rivieren. Voor een roofblei zijn daar de beste stekken de plekken waar erg veel stroming staat. Hier jaagt de roofblei op kleine visjes die in de problemen komen door de stroming.

Voor een roofblei geldt het eigenlijk het hele jaar door dat de roofblei te vinden is op plekken in een rivier waar het stroomt. Denk dan een de kop van een pier of een splitsing van het water.

De roofblei weet dat kleine prooien hier gemakkelijk in de problemen komen en ligt daarom hier klaar voor een aanval. Dit doet de roofblei in de winter, maar ook in de zomer. Wel is het aan te raden om in de winter iets dieper te gaan vissen.

Maar ook in de winter kan een roofblei hoog in het water komen om een aanbeet te doen. Dit zal bij een roofblei vaker voorkomen dan bij een snoekbaars. Maar nog steeds is het aan te raden om in de gebieden met stroming diep te vissen, elke roofvis heeft toch de neiging de diepte op te zoeken wanneer de temperatuur van het water daalt.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede stek voor roofblei. Zowel in de winter als in de zomer zijn dit echt de plekken waar je moet wezen. Er staat een hoop stroming, er zijn stenen en het is op een rivier.

In de winter is het slim om kunstaas te gebruiken wat zwaar is waardoor het snel naar de bodem zinkt en wat je ver kunt inwerpen. Denk aan shadjes bijvoorbeeld of Fish-spinners.

Kunstaas en techniek op deze stekken

Een roofblei is het beste te vangen met kunstaas wat klein en zwaar is. Zo kun je het ver in de rivier inwerpen en blijft de actie van het kunstaas het goed doen in de stroming. Denk dan aan Fish-spinners , shadjes en pluggen.

Op de stekken die hierboven zijn besproken werp je het kunstaas in. Vervolgens laat je het een stuk zakken en vis je het snel binnen. Vooral het snel binnen vissen is belangrijk in de winter. Doordat je het snel binnen vist geef je de roofblei geen tijd om na te denken. En ook heb je minder kans om vast te raken aan stenen vlak langs de kant.

Zijn roofvissen wel actief in de winter?

De herfstperiode staat erom bekend dat het een goede periode is voor roofvis. Vooral november is een erg goede maand. Maar ook de winterperiode is een goede periode voor roofvis. Een roofvis is altijd actief en het gehele jaar door te vangen.

Roofvissen zijn het hele jaar door actief en dus ook het hele jaar door te vangen, op uiteraard de gesloten tijd na. Wel staat de herfstperiode bekend als de beste periode voor het vissen op roofvis.

De roofvis is zich dan aan het voorbereiden in de winter en eet extra veel. Maar ook in de winter jagen roofvissen gewoon door.

De manier van het jagen is in de winter wel wat anders dan in de zomer. Roofvissen zijn in de zomer meer actief aan het jagen en komen bijvoorbeeld meer naar boven om een prooi aan te vallen. In de winter liggen de roofvissen meer op de bodem van het water te wachten tot er een prooi langskomt.

Bijvoorbeeld baarzen liggen in de winter vaak met een school op de bodem te wachten tot ze toe kunnen slaan. In de zomer komt de baars veel vaker naar het wateroppervlak om een aanval op een prooi te openen.

FAQ

Wat is de beste periode van de dag om te roofvissen in de winter?

In de winter is het de hele dag mogelijk om roofvis te vangen. Wel is het zo dat roofvissen in de ochtend en avond extra actief zijn. Dit is dus vaak het beste moment van de dag om te vissen.

Wat als er ijs in de sloten ligt?

Als er ijs in de sloten ligt is het belangrijk om goed op te letten waar het precies ligt. Als er op sommige stukken nog ijs ligt in de buurt van waar je wilt vissen, kun je beter wat verder kijken. Als je een vis vangt die de kant van het ijs op beweegt kan de vis onder het ijs schieten en behoorlijk beschadigen.

Wat is belangrijk om mee te nemen in de winter?

Het is slim om kleding zoals mutsen, handschoenen en laarzen aan te trekken in de winter. Bij het roofvissen is vaak erg veel geduld nodig en dan is het belangrijk dat je goed bent voorbereid op het mogelijke koude weer.

Gerelateerde berichten