Lokvoer gebruiken of niet?

Bij veel verschillende vissen kun je lokvoer gebruiken. En de naam zegt het al, dit moet de vissen lokken naar je haak toe. Maar bij het gebruik van lokvoer zijn er ook een aantal nadelen te bedenken. Vandaar de vraag; Lokvoer gebruiken of niet?

Bij met name witvis zorgt lokvoer ervoor dat je de vis naar je kant op lokt. De kans dat je zo vis vangt wordt dus groter. Het is dus over het algemeen verstandig om lokvoer te gebruiken. Wel is een nadeel dat de vis al het voer kan opeten maar niet in je aas bijt.

Maar bij het gebruik van lokvoer komen nog meer voor en nadelen kijken. En ook is het belangrijk om te weten bij welke vissen je lokvoer kunt inzetten en welk lokvoer dan het beste is om te gebruiken. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Voor en nadelen gebruik lokvoer

Bij het gebruiken van lokvoer zijn de nadelen dat het mogelijk is dat de vissen al het lokvoer opeten en het aas waar de haak inzit overslaat. Dit komt omdat het lokvoer vaak kleiner is en daarmee makkelijk is op te eten. Het voordeel is dat je meer kans hebt op het vangen van veel vis.

Om een goede keuze te maken of je wil of geen lokvoer wilt gebruiken voor het vissen is het belangrijk om alle voor en nadelen op een rijtje te hebben. Daarom hebben we hieronder de voor en nadelen uitgebreid onder elkaar gezet.

Voordelen

  • Je lokt (veel) vissen naar je aas
  • Je kunt op verschillende plekken voorvoeren waardoor je direct goede kansen hebt als je van stek wisselt.
  • Je maakt de vissen minder bang voor het aas omdat je de vis een soort vertrouwen geeft met het lokvoer zonder haak. Sommige witvissen zijn erg schuw en dan kan lokvoer erg goed helpen.

Nadelen

  • Als er een hoop witvissen op het lokvoer af komen, kunnen er ook een hoop roofvissen op af komen. Als dat het geval is zullen de witvissen snel wegtrekken en zijn ze ook voorlopig weg bij je aas.
  • Witvissen zijn best slim. Als er een hoop lokvoer ligt wat klein is zoals maden, stukjes beschuit en stukjes wormen, zullen witvissen dit als eerste opeten en mogelijk het grotere stuk aas aan je haak overslaan.
  • Als je lokvoer gebruikt is het erg belangrijk om op de bodem te vissen. Het lokvoer zal naar de bodem zakken, als je dan het echte aas er 10 centimeter boven hebt bungelen, is de kans groot dat de witvis dit zal overslaan omdat het opvallend / afwijkend is.

Wat is het beste lokvoer om te gebruiken?

Het beste lokvoer om te gebruiken is het voer wat de witvis graag eet. Denk dan aan maden, mais, wormen of een kant en klare mix daarvan die je kunt kopen in een hengelsportwinkel. Het beste lokvoer kan verschillen per vis.

Het gebruik van lokvoer wordt vooral gedaan bij witvis zoals karper, brasem en voorn. Voor bijvoorbeeld de voorn is het natuurlijke aas brood, maden, mais etc. Het is belangrijk dat je het lokvoer maakt van de dingen die de witvissen normaal ook eten en het aan je haak zit.

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat het beste lokvoer is zullen we hieronder per vis bespreken wat het beste lokvoer is.

  • Karper

Voor de karper is het belangrijk dat het voor goed ruikt en dat het een natuurlijk stuk aas is voor de karper. Mais werkt altijd erg goed voor karper, het is niet te groot, het ruikt goed en het kan de karper laten wennen aan de stek en het aas.

Maar ook boilies werken erg goed. Met name als je zelf tijdens het vissen op karper ook boilies gebruikt is het zeer effectief om voor te voeren met boilies.

Voor karper is er ook kant en klaar lokvoer te kopen bij de meeste hengelsportwinkels. Ook dit werkt uiteraard erg goed.

  • Brasem  

Het beste lokvoer wat je voor de brasem kunt inzetten zijn brood, deeg, maden en wormen. Je kunt er ook een mengelmoes van maken wat je vervolgens in een voerkorf stopt. Zo kun je het lokvoer precies op de locatie werpen waar je wilt gaan vissen.

Ook voor de brasem is er kant en klaar lokvoer te koop wat je bijvoorbeeld in een voerkorf kunt stoppen.

  • Voorn

De voorn eet graag brood, maden, mais en wormen. Daarom is het beste lokvoer voor voorn een combinatie hiervan. Je kunt wat brood of beschuitkruimels in een bakje doen met wat maden , mais en wormen. Hier kun je balletjes van kneden en dit in het water gooien.

Met name de brood en beschuitkruimels werken echt goed omdat de voorn hierop af komt door de geur, maar het niet echt kan opeten omdat het net te klein is. De kans is dan groot dat de voorn het echte stuk aas met de haak erin wel opeet.

Ook voor de voorn zijn er zakken met kant en klaar lokvoer te koop bij de meeste hengelsportwinkels. Dit zal voornamelijk een mengelmoes zijn van de hierboven genoemde producten.

Lees hier een artikel waarin precies wordt beschreven hoe je een voorn vangt!

  • Winde

Bij de winde komt er vaak een ander soort techniek kijken dan bij de andere witvissen. Bij de winde is namelijk het beste lokvoer brood of korsten daarvan. Dit gooi je op het water zodat het blijft drijven. Je maakt er dus geen bolletjes van want dan zinkt het.

Als het brood op het water drijft wacht je tot er een winde op af komt om vervolgens je brood met de haak erin erbij te komen. Je wacht hier dus eerst tot je de vis het lokvoer ziet opeten en daarna gooi je pas je eigen aas erbij.

Bij welke vissen lokvoer gebruiken?

Over het algemeen wordt lokvoer alleen gebruikt bij het witvissen. Bij het vissen op roofvis heeft het geen zin om lokvoer te gebruiken. Maar als je met doodaas aan het vissen bent kan het zeker werken om lokvoer te gebruiken.

Hierboven hebben we alleen de witvissen besproken. Maar bij welke vissen kun je eigenlijk lokvoer gebruiken? Over het algemeen alleen bij witvissen zoals karper, voorn en brasem. Als je bijvoorbeeld op snoek met kunstaas aan het vissen bent heeft het geen zin om lokvoer te gebruiken.

Maar toch is het mogelijk om lokvoer te gebruiken voor roofvissen. Als je met doodaas aan het vissen bent op snoek of snoekbaars, kan het erg goed werken om kleine stukjes van het dode aas op de plek te werpen waar je gaat vissen.

Dit zorgt ervoor dat de roofvis naar de plek toe komt omdat de geur de vis trekt. Als je hier je echte aas tussen hebt liggen zorgt dit voor mooie kansen op vis!

FAQ

Wat is het verschil tussen lokvoer en voorvoeren?

Het voorvoeren doe je echt van tevoren, soms zelf wel een dag voordat je gaat vissen werp je bijvoorbeeld mais op de plek waar je de volgende dag gaat vissen. In de hoop dat de vissen de volgende dag weer naar die stek trekken.

Lokvoer gebruik je tijdens het vissen zelf. Je komt aan en werpt wat lokvoer in om de vis te lokken. Vervolgens werp je direct je eigen aas erbij.

Hoe vaak moet je lokvoer bij je aas werpen?

Dit is een persoonlijke voorkeur van de visser zelf. Maar het is slim om direct bij aankomt bij de stek wat lokvoer in te werpen. Als je een tijdje (half uur) geen aanbeten hebt, is het slim om wat extra lokvoer erbij te gooien. Maar als je regelmatig aanbeten hebt is het niet nodig om wat lokvoer erbij te werpen.

Hoe maak je zelf lokvoer?

In principe is dit vrij simpel, je kunt elke dag bijvoorbeeld je brood en beschuitkruimels bewaren. Ook kun je zelf wormen zoeken en mais kopen. Dit meng je met elkaar en daar heb je je eigen lokvoer. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, het gaat erom dat het producten zijn waar de vis op af komt.

Gerelateerde berichten