De steur ziet er met het grote en indrukwekkende lichaam angstaanjagend uit. In Nederland is de kans dat je de steur tegenkomt is niet zo groot. Maar als je een steur tegenkomt is het wel belangrijk om te weten; Is een steur gevaarlijk?

Uit de feiten blijkt dat een steur over het algemeen niet direct gevaarlijk is voor de mens. De steur is banger voor de mens dan andersom. De steur komt in Nederland op een uitzondering na alleen voor in de speciale steurvijvers waar de steur is uitgezet. Daarom zal je nooit last hebben van een steur.

Naast de informatie dat de steur over het algemeen niet gevaarlijk is voor de mens, is het ook belangrijk om te weten of de steur een mens kan bijten, wat een steur eet en waar de steur voorkomt. Dit alles en meer zullen we in dit artikel bespreken!

Kan een steur een mens bijten?

Als je in water zwemt waar de steur ook zwemt, is de kans op een aanval van een steur bijzonder klein. Net zoals de meeste vissen zal de steur wegzwemmen als de mens in de buurt komt. Ook heeft de steur geen tanden. Een steur kan mensen dus niet bijten.

Er zijn veel verschillende soorten steuren. Zo heb je in de vijvers in de Benelux vrijwel altijd te maken met de Europese steur. Deze heeft geen tanden en komt alleen voor in de speciale vijvers waar ze zijn uitgezet.

Echt bang voor een aanval hoef je daar dus niet voor te zijn. Want al zou je in een speciale steurvijver gaan zwemmen, is de kans groter dat de steur banger is voor jou is dan andersom.

Als de steur echt in paniek is doordat je bijvoorbeeld per ongeluk op de steur gaat staan of er tegenaan trapt tijdens het zwemmen zal de steur wellicht een stoot met het hoofd geven. Echt bijten kunnen ze niet want de Europese steur heeft geen tanden.

In het buitenland kan een steur groter en gevaarlijker zijn. Zo kan een steur in Amerika wel tot 6 meter lang worden. Het komt heel sporadisch wel eens voor dat zo’n grote steur in een bootje springt. Zo zouden er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Maar het blijft zo dat de steur relatief gezien voor de mens niet gevaarlijk is, zeker niet in de Benelux. 

Wat eet een steur?

De steur eet voornamelijk kleine dieren die op de bodem van het water leven. Denk aan wormen, slakken, grondels en kleine visjes. Ook is er speciaal voer voor een steur voor bijvoorbeeld in een vijver.

Zoals al eerder aangegeven zijn er veel verschillende soorten steuren. Maar de Europese steur jaagt voornamelijk op dieren die op de bodem leven. Tevens is dat nog een extra punt waarom de steur niet gevaarlijk is voor de mens. De steur ligt op de bodem.

Op de bodem eet de steur de wat kleinere dieren. De steur eet graag wormen, slakken, grondels, kleine visjes en muggenlarven.

Naast natuurlijk aas heb je ook speciaal voer voor de steur. Dit is meer voor de mensen die privé een steur in hun vijver hebben of voor de speciale kweekvijvers.

Waar komt de steur voor?

In Nederland en ook in de rest van de Benelux komt de steur vrijwel nooit meer voor in open water. De steur wordt heel af en toe nog gevangen maar is vooral te vangen is de speciale vijvers waar ze zijn uitgezet. De steur wordt in Frankrijk nog wel gevangen in open water.

Het is erg zonde maar tegenwoordig komt de steur niet meer voor in de wateren in Nederland. Binnen Nederland heeft de steur in de grote rivieren geleefd zoals de Rijn en de Maas. Ook heeft de steur langs de zee geleefd

Op dit moment is dit dus helaas niet meer zo. Steker nog, binnen de hele Benelux is er bijna geen steur meer te vinden in het open water. Heel sporadisch wordt er nog een steur gevangen. In Frankrijk worden er soms nog wel steuren gevangen in open water.

Is het vissen op steur gevaarlijk?

In principe is het vissen op steur niet gevaarlijk. Het is net als andere vissen een sterke vis maar de steur heeft geen tanden. Het is wel belangrijk om goed te weten waar je mee bezig bent en welke spullen je nodig hebt. Anders zitten er wel degelijk gevaren aan.

Als je weet waar je mee bezig bent is het vissen op steur niet gevaarlijk. Maar net zo als bij alles kunnen er wel gevaren aan zitten als je niet weet waar je mee bezig bent.

De steur is een grote en sterke vis, als je aan het vissen bent met een slip die dicht staat of met een hele slappe lijn, kunnen er zeker gevaren aan zitten.

Daarnaast kan je ook te maken krijgen met een verassing. Als je aan het vissen bent op snoekbaars op groot water en er is toevallig op die locatie een steur uitgezet, kan het flink schrikken zijn als je een steur aan de haak krijgt in plaats van een snoekbaars. Een steur is namelijk veel groter en sterker. In dat geval heeft de steur gelukkig geen tanden.

Diezelfde problemen kunnen ook voorkomen als je een meerval aan de haak slaat. Ik heb een apart artikel geschreven over de gevaren van een meerval. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

FAQ

Hoe groot kan een steur worden?

Een Europese steur kan wel tot 3 meter lang worden. Maar in de Benelux zullen ze vaak kleiner zijn, zo tussen de 1.5 en de 2 meter. In het buitenland kan een steur wel een lengte bereiken van over de 6 meter!

Hoe oud kan een steur worden?

Een steur kan een leeftijd bereiken van 70 jaar!

Hoe onthaak je een steur?

Voor het onthaken van een steur is het belangrijk om een goed schepnet, een goede onthaakmat en een goede onthaaktang te hebben. Met het schepnet kun je de steur makkelijk uit het water tillen en op de onthaakmat leggen. De onthaakmat zorgt ervoor dat je de steur op een veilige ondergrond kunt onthaken. Zo kun je met de tangen de haak uit de mond verwijderen.

Gerelateerde berichten