Hoe werkt het vliegvissen op snoek?

De snoek is op veel verschillende manieren te vangen, zo ook doormiddel van het vliegvissen. Wel is dit een hele aparte tak van de sport en is het dus belangrijk om te weten; Hoe werkt het vliegvissen op snoek?

Vliegvissen op snoek doe je met een vlieghengel en wat groter vliegaas, denk aan streamers. Hiermee vis je vooral in slootjes en polders hoog in het water. Je tikt handmatig het kunstaas rustig over het water, zo vis je hele stekken uit.

Maar om echt goed te weten te komen hoe het werkt is er nog meer informatie nodig. Bijvoorbeeld welke montage je gebruikt, wat de beste technieken zijn, wat de beste periode is en wat de beste stekken zijn. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Hoe werkt het vliegvissen op snoek?

Het vliegvissen is het vissen met licht materiaal met een speciale vlieghengel. Dit kan op snoek met wat groter vliegaas waarmee je de slootjes en polders afvist. Je vist met het vliegaas op of net onder het wateroppervlak. Hier tik je het kunstaas handmatig over het water.

Het vliegvissen is een hele aparte tak van de sport. Maar je kunt er een hoop vissen mee vangen en zo ook snoek. Het idee van het vliegvissen is om met licht materiaal handmatig te vissen.

Met handmatig vissen wordt bedoeld dat er niet met een molen of reel wordt gevist maar dat je met de hand de lijn naar binnen trekt. Zo ben je op een ouderwetse maar wel avontuurlijke manier aan het vissen.

Omdat je met de hand aan het vissen bent is het belangrijk om licht materiaal te gebruiken. Je kunt niet zonder molen of reel een jerkbait binnen vissen. Daarom gebruik je speciaal vliegaas, bijvoorbeeld een streamer.

Met dit aas vis je vooral op slootjes en polders. Dit doe je omdat het water vaak niet zo diep is. Het vliegaas vlieg je op, of net onder het wateroppervlak. Je kunt ervoor kiezen om op deze stekken de hotspots af te vissen zoals waterplanten en andere obstakels maar je kunt er ook voor kiezen om het hele water uit te vissen.

Voordat je begint met het vliegvissen op snoek is het dus belangrijk dat je eerst goed weet wat vliegvissen is en hoe de techniek van de hengel precies werkt, in principe is de techniek van de vlieghengel onder controle krijgen het belangrijkste.

Ik heb een apart artikel geschreven over hoe het vissen met een vlieghengel precies werkt. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Welke montage gebruik je?

Je hebt een special vlieghengel nodig, aftma maat 8 tot 10 is een geschikt formaat. Daaraan bevestig je de vlieglijn die bij maat van de hengel past, met een onderlijn. Aan de onderlijn komt vervolgens het vliegaas.

In principe hoeft de lijnmontage die je gebruikt op de vlieghengel helemaal niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, één van de voordelen van het vliegvissen is dat je weinig materiaal nodig hebt.

Voor je aan de lijnmontage kunt beginnen heb je natuurlijk eerst de hengel zelf nodig. Je hebt vlieghengels in verschillende maten, die worden ook wel aftma maten genoemd. Dit loop vaak tussen aftma maat 1 tot en met 16.

Voor het vliegvissen op snoek is aan aftma maat tussen de 8 en de 10 aan te raden. Dit is sterk genoeg voor de snoek, niet te licht voor wat groter kunstaas maar ook niet te zwaar om de hele tijd in de hand te hebben.

Aan deze hengel monteer je een reel. Geen normale reel die je onder een werphengel hebt hangen maar een speciale reel voor het vliegvissen. Vaak zit deze bij aankoop van de vlieghengel er al bij. Je gebruikt een reel zoals in de afbeelding hieronder.

De reel gebruik je dus niet om binnen de draaien want dit doe je met je hand. De reel zit er voor het inwerpen en voor de spoel waar de lijn vanaf kan spoelen als je meer lijn nodig hebt.

Lijnmontage

Aan de vlieghengel die je gebruikt hoort een lijn te hangen. Voor het vliegvissen heb je een speciale lijn. Dit worden ook weer aftma lijnen genoemd (of DI lijnen) en ook deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

Het werkt over het algemeen het beste als je de lijn kiest die overeen komt met de aftma maat van je vlieghengel. Wanneer je een vlieghengel hebt van aftma maat 9, kies je ook vlieglijn aftma maat 9. En zo geldt dit uiteraard ook voor aftma maat 8.

In het verlengde van de lijn is het slim om te vissen met een stuk fluorocarbon van tussen de 1 en de 1.5 meter. Het is slim om een dikke maat te kiezen, rond de 40/100e is prima.

Omdat de snoek een hoop scherpe tanden heeft moet je altijd met een onderlijn vissen. Je kunt verschillende soorten onderlijnen gebruiken zoals een stalen onderlijn of een titanium onderlijn.

De onderlijnen gebruik je om de hoofdlijn te beschermen. De meter fluorocarbon gebruik je voor scherpe objecten in het water en de stalen onderlijn daaronder voor de tanden van de snoek. Ook zit daar een clipje aan wat het verwisselen van kunstaas erg makkelijk maakt.

De beste technieken

Het werkt goed om de hotspots in het water op te zoeken en daar te vissen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het hele water af te vissen. Het kunstaas kun je binnen vissen in hetzelfde tempo maar ook in een afwisselend tempo. Beide technieken werken goed.

Zoals wel vaker bij het roofvissen zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen. Bij het vliegvissen op snoek zijn er twee technieken voor zowel de stek en het vissen zelf die goed werken.

Qua de stek waar je gaat vissen kun je twee technieken kiezen, je kunt simpelweg het hele water uitvissen zonder gericht ergens te vissen. Dit is vaak goed te doen omdat de slootjes en polders niet zo breed zijn. Je vist zo dus het hele water uit en je hebt overal mooie kansen op snoek.

Ook kun je kiezen om zeer gerichte stekken uit te kiezen om te vissen. Denk bijvoorbeeld aan waterplanten, splitsingen in het water en andere obstakels. Het voordeel van deze techniek is dat je echt de hotspots af gaat. Zo vergroot je de kans op snoek in een kortere periode.

Een nadeel van deze techniek is dus dat je niet het hele water afvist. Maar ook kun je de twee technieken combineren. Dit doe je door het hele water uit te vissen maar extra veel worpen te doen bij de obstakels in het water.

Het vissen zelf

Tijdens het vissen zelf zijn er ook weer twee technieken die je kunt gebruiken. En ook deze twee technieken kun je combineren.

De eerste techniek is dat je het kunstaas op het wateroppervlak werpt en het in hetzelfde tempo en dezelfde hoogte binnen vist. Zo zal het kunstaas niet heen en weer gaan of omhoog en omlaag. Dit heeft het voordeel dat de actie van het kunstaas zeer natuurlijk zal overkomen naar de snoek.

De tweede techniek is dat je een beetje speelt met het kunstaas. Je tikt met een afwisselend tempo het kunstaas binnen. Dit zal als gevolg hebben dat het kunstaas heen er weer gaat en veel van hoogte zal afwisselen.

Het voordeel van deze techniek is dat het voor de snoek lijkt alsof de prooi zwak is. Als het kunstaas naar beneden zakt is dit voor de snoek een ultieme kans om een aanval te doen op de prooi. Net zoals met een spinner creëer je het idee voor de snoek dat de prooi zwak of gewond is.

Het beste vliegaas voor snoek

De snoek lust graag wat grotere prooien en heeft geen moeite met een grote voorn of zelfs een kleine snoek. Daarom is het beste vliegaas wat je kunt gebruiken wat groter vliegaas. Grote steamers met flinke plukken stof doen het altijd erg goed.

De snoek is een flinke vis en jaagt ook op flinke prooien. Zo eet de snoek gerust een rat, een voorn en zelfs een kleine snoek. Daarom is het slim om vliegaas te gebruiken wat ook wat groter is.

Denk dan bijvoorbeeld aan streamers. Dit is een groot stuk vliegaas in de vorm van een hoofd met flinke plukken stof erachter. Dit is niet te zwaar voor het vliegvissen maar wel groot genoeg voor de snoek.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Streamer predox comet predator (bol.com).

Als je met een kleine vlieg aan het vissen bent, kun je zeker een snoek vangen maar de kans is groter dat de snoek dit overslaat. Dit is meer geschikt voor bijvoorbeeld baars.

Verder is het qua kleur en formaat gewoon afwisselen. In principe maakt het niet zoveel uit als het maar niet te klein is en niet te zwaar is voor het vliegvissen. Je kunt bijvoorbeeld niet met een jerkbait vliegvissen.

De beste stekken voor het vliegvissen op snoek

Slootjes en polders zijn over het algemeen de beste stekken voor het vliegvissen op snoek. Dit omdat het water hier vaak niet zo diep is en de snoek het vliegaas dus mooi van onder kan aanvallen. Ook liggen er op deze stekken een hoop obstakels zoals waterplanten.

In principe is in elk zoetwater gebied in Nederland snoek te vangen. Maar bij het vliegvissen is dit anders, omdat je echt op het wateroppervlak vist of net daaronder heeft het weinig zin om op een rivier te gaan vissen.

Een rivier is erg diep en de kans dat de snoek helemaal vanaf de bodem of wat hoger naar je vliegaas komt is klein. Daarnaast zijn er op een rivier ook minder hotspots voor de snoek die je kunt uitvissen.

Je kunt beter kiezen voor een sloot of polder. Deze stekken zijn vaak niet zo diep en zo kan de snoek het vliegaas goed zien en mooi vanaf onder aanvallen. Ook zijn sloten en polders vaak niet zo breed en kun je dus mooi het hele water afvissen.

Binnen de polders en slootjes zijn er natuurlijk bepaalde hotspots. Elk obstakel in het water waar de snoek onder kan liggen zoals een waterplant of een brug is een hotspot voor de snoek. Dit geldt ook voor alle plekken in het water waar de prooi van de snoek in de problemen kan komen. Denk dan aan een splitsing van het water.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een goede stek. Je ziet een polder die smal genoeg is om helemaal uit te vissen en ook is er een klein bruggetje te zien met een versmalling van het water. Volop kansen op snoek dus!              

Wat is de beste periode?

Over het algemeen is de herfstperiode de beste periode voor het vliegvissen op snoek. Maar omdat in de zomer de snoek hoger zit is het vliegvissen het hele jaar goed te doen op de gesloten tijd na. In de herfst is de snoek meer actief, in de zomer zit de snoek hoger.

De snoek is op de gesloten tijd na het hele jaar door te vangen. Maar het is wel zo dat in de herfstperiode en vooral de maand november de snoek erg actief is. Onder de snoekvissers worden de maanden oktober en november vaak gezien als de beste maanden.

Maar ook in de zomer is de snoek goed te vangen. Alleen is het verstandig om je kunstaas aan te passen aan het seizoen omdat de snoek in de zomer hoger zit.

Maar voor het vliegvissen is dit niet nodig, het water in de sloot en polder is niet zo diep en het vliegaas beweegt mooi over het water. Beide seizoenen werken dus prima. Het is verstandig om veel te gaan vissen, zo zal je vanzelf een persoonlijke voorkeur krijgen.

Wat is het beste tijdstip?

De snoek is in de ochtend en in de avond het meest actief, net zoals de meeste roofvissen. Daarom is het verstandig om op dit tijdstip van de dag te gaan vissen.

Maar begrijp het niet verkeerd, het is de hele dag mogelijk om snoek te vangen alleen is de snoek midden op de dag wat passiever. Het is dan slim om veel aandacht te geven aan obstakels in het water. De kans is groot dat de snoek hier rustig ligt.

Waarom vliegvissen op snoek?

Het vliegvissen is zo mooi omdat je de snoek er vaak echt op ziet klappen. Ook is het heel avontuurlijk, natuurlijk en ouderwets. Je hebt niet veel materiaal nodig en je kunt van alles vangen.

Voordat je een nieuwe visserij wilt proberen is het goed om te weten wat de voordelen van de visserij zijn. Daarom hebben we die onder elkaar gezet.

Voordelen:

  • Het is heel natuurlijk en avontuurlijk. Dit omdat je tussen de polders in de natuur aan het vissen bent. Dit kan een hele ouderwetse sfeer met zich meebrengen wat erg leuk is!
  • Je hebt niet veel materiaal nodig. Je vlieghengel met een reel, draad, een onderlijn en je vliegaas. Daarnaast heb je nog wat onthaakmateriaal nodig en je bent klaar. Het vliegvissen is dus ideaal als je nog even een uurtje wilt vissen maar geen tijd hebt voor een hele uitgebreide montage.
  • Je kan vaak de snoek het vliegaas echt met het blote oog zien pakken, dit is erg gaaf om te zien!
  • Naast snoek kun je ook baars en soms zelfs snoekbaars als bijvangst verwachten! In een uitzondering zelfs ruisvoorn, want je kunt ook vliegvissen op ruisvoorn.

FAQ

Hoe duur zijn streamers?

Een nadeel van het vissen met streamers is dat ze over het algemeen erg duur zijn. Het verschilt per viswinkel en per merk maar een streamer is al snel tussen de 10 en 20 euro per stuk. Je kunt er ook voor kiezen om zelf streamers te maken.

Zijn de snoeken die je vangt met vliegvissen kleiner?

Nee dit hoeft zeker niet zo te zijn. De records voor snoek worden vaak gevangen met doodaas maar ook met het vliegvissen kun je grote snoeken verwachten!

Wat is het verschil tussen ultra light vissen en vliegvissen?

Bij het ultra light vissen vis je ook met zeer licht materiaal. Alleen doe je dit vaak met een lichte spinhengel met een molen eraan. Bij het vliegvissen vis je handmatig en met een speciale vlieghengel.

Gerelateerde berichten