Hoe tuig je een werphengel op?

Ontzettend veel visserijen worden uitgevoerd met een werphengel, van grote werphengels op zee tot een ultra light werphengel in de sloot. Wel is het altijd belangrijk dat de hengel goed is geïnstalleerd voordat je begint te vissen. Vandaar de vraag; Hoe tuig je een werphengel op?

De werphengel tuig je op door hem eerst in elkaar te zetten. Je hebt werphengels die je kunt uitschuiven en je hebt werphengels die tweedelig zijn en die je dus moet vastklikken. Daarna maak je de molen klaar door er draad op te spoelen en hem op de hengel te monteren. Vervolgens trek je de lijn door de oogjes.

Maar deze korte samenvatting is natuurlijk nog lang niet genoeg om echt goed te weten hoe je een werphengel optuigt. In dit artikel zullen we uitgebreid bespreken hoe je de hengel in elkaar zet, hoe je de molen monteert en hoe je de lijn perfect op de hengel krijgt!

Hoe tuig je een werphengel op?

Het eerste wat gedaan moet worden is de hengel in elkaar zetten. Dit werkt per hengel anders, soms klik je 2 delen van de hengel in elkaar en soms schuif je de hengel uit. Vervolgens monteer je de molen aan de hengel om vervolgens de lijn door de hengel te trekken.

Als je een nieuwe werphengel gekocht hebt zijn er twee mogelijkheden. Je hebt een telescopische hengel of een tweedelige hengel. Het verschil tussen beide hengels is de manier waarop je ze in elkaar zet.

In de afbeelding hieronder is een telescopische hengel te zien. Zoals is te zien is de hengel helemaal in elkaar gedrukt. Dat is het kenmerk van een telescopische hengel.

De telescopische hengel is het makkelijkste om in elkaar te zetten. Dit is namelijk een uitschuifbare hengel. Bij aanschaf is het een kleine en in elkaar gedrukte hengel. Je kunt gewoon de top van de hengel pakken en eraan trekken, zo zal de hengel uitschuiven. Dit doe je tot het niet meer verder kan.

Tweedelig

Ook een tweedelige hengel is niet moeilijk om in elkaar te zetten. Een tweedelige hengel bestaat uit twee delen, het onderste deel met de steel waar de molen aan komt te zitten, en de bovenkant waar de top aan zit.

Het is de bedoeling dat je de twee stukken in elkaar schuift. De bovenkant van de hengel is te herkennen aan de dunne top en de onderkant aan de steel van de hengel. In de afbeelding hieronder zijn de twee stukken van de hengel te zien. Deze twee schuif je in elkaar.

De molen

Nu je de hengel zelf in elkaar hebt gezet is de volgende stap om de molen op de hengel te monteren. We zullen hieronder in stappen uitleggen hoe je dit doet.

  • Je schroeft de moeren aan de steel van de hengel helemaal open, zo past de molen er altijd in.
  • Je pakt de molen en prikt één kant van de molen in de steel van de hengel zoals in de afbeelding hieronder.
  • Je draait de andere moer vast tot het niet verder kan. De molen zit nu vast aan de hengel.
  • Je controleert of de molen goed vast zit door de molen vast te pakken en naar links en rechts te drukken. De molen mag niet bewegen.

Dit waren de stappen om de molen te bevestigen, in principe is dit helemaal niet moeilijk zoals hieronder is te zien in de afbeelding. Je moet daar alleen nog de linker moer naar de molen toe draaien.

de lijn

Nu heb je als het goed is de hengel met de molen daaraan vast gemonteerd. Het kan zijn dat er aan de molen al een lijn zit. Dit is dan makkelijk want je hoeft dan niet de lijn nog om de molen te spoelen.

Maar in de meeste gevallen heb je nu een hengel met een lege molen eraan. Je hebt dan uiteraard nog een lijn nodig om te kunnen vissen. Welke lijn je om de molen spoelt is afhankelijk van welke visserij je wilt uitvoeren. Zo kun je kiezen voor een nylon lijn en een gevlochten lijn. Maar beide soorten lijn spoel je met dezelfde methode om de molen.

De lijn om de molen spoelen is niet zo moeilijk, dit werkt als volgt;

  • Je klapt de beugel van de molen open.
  • Vervolgens pak je de lijn die je om de molen wilt spoelen, je maakt met de lijn een rondje om de spoel en je knoopt de lijn vast. Je hebt nu de lijn vastgeknoopt maar de rest van de lijn nog over.
  • Je klapt de beugel weer dicht.
  • Je pakt het stukje draad en legt dit op de as van de molen. Vervolgens kun je aan de molen draaien en draai je zo de lijn op de spoel.

Dit lijken behoorlijk wat stappen, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Als je de lijn op de molen hebt gespoeld is het belangrijk om de lijn door de oogjes van de hengel heen te trekken.

Op elke werphengel zitten oogjes, dit zijn de rondjes die eraan vast zitten. Je pakt de lijn van de molen en je trekt vanaf de as de lijn door alle oogjes. Als je lijn door het laatste oogje is gegaan dan is de hengel opgetuigd en is het tijd voor de montage.

Welke montage bevestig je op de werphengel?

De montage op de werphengel is afhankelijk van het soort vis waar je op vist. Als je op zee vist, heb je vaak zwaar lood nodig om ver in te kunnen werpen. Voor roofvis heb je een onderlijn nodig en kunstaas. En voor het vissen op witvis heb je een dobber, lood en een enkele haak nodig.

Nu de hengel in elkaar gezet is, de molen is gemonteerd en de lijn erop is gespoeld is het tijd voor het laatste voordat de hengel gereed is om te vissen; de montage. Dit is simpelweg de lijnmontage die je aan de rest van de lijn vastmaakt om te gaan vissen.

Je hebt nu de rest van de lijn om een montage te gaan maken. Maar het is niet te beschrijven wat die montage moet worden.

Dit kan namelijk enorm verschillen. Als je op voorn gaat vissen bijvoorbeeld, heb je een dobber nodig op de montage, een haak en lood.

Ik heb een apart artikel geschreven over hoe je een voorn vangt en hier komt ook de montage uitgebreid aan bod. Bekijk die hier.

Ga je bijvoorbeeld op zee vissen? Ook dan heb je weer een hele andere montage nodig dan bij witvis. Op zee vis je vaak met enorme bonken lood omdat je ver moet kunnen werpen, op witvis vis je vaak met een paar mini loodjes.

Ook kun je ervoor kiezen om te vissen op roofvis. Je hebt dan nog een onderlijn nodig en kunstaas. De montage kan dus enorm verschillen en is een keuze van de visser zelf.

Er is dus niet per se een montage die je moet gebruiken om de hengel goed op te tuigen. Want wat je verder aan de hengel monteert is dus afhankelijk van het soort vis waar je op vist.

FAQ

Is een werphengel duur?

De prijs van een werphengel kan erg verschillen, er zijn werphengels verkrijgbaar vanaf 50 euro maar er zijn er ook van een paar honderd euro. Dit zegt niet altijd wat over de kwaliteit, een relatief goedkope werphengel kan erg goed zijn.

Kun je een reel plaatsen op een werphengel?

Op een werphengel zit meestal een molen. Als je met een reel wilt vissen heb je een speciale hengel nodig. Dit omdat de reel aan de bovenkant van de hengel zit en de molen zit aan de onderkant. Op een normale werphengel past dus geen reel.

Waar moet je op letten bij aankoop van een werphengel?

Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om op te letten. Zo zijn vooral de lengte en het werpgewicht belangrijk. Wanneer je op zee aan het vissen bent en je veel werpgewicht ver wilt kunnen wegwerpen is het verstandig om een lange hengel te kiezen met veel werpgewicht. Dit geldt ook andersom als je met weinig gewicht in de slootjes wilt vissen.

Daarnaast is het belangrijk dat je geen zware hengel uitkiest als je de hengel de hele tijd in de hand hebt tijdens het vissen. Je moet het jezelf zo makkelijk mogelijk maken en wat uiteindelijk echt de beste hengel is blijft een persoonlijke voorkeur van de visser zelf.

Gerelateerde berichten