Wat is het beste aas voor brasem?

De brasem is op verschillende manieren te vangen met verschillend aas. Omdat de brasem een vis is die zich niet makkelijk laat vangen is het belangrijk om te weten; Wat is het beste aas voor brasem?

Het beste aas voor brasem zijn wormen en maden. Je kunt een combinatie hiervan aan de haak bevestigen. Dit werkt het beste als ze nog sterk ruiken en goed bewegen in het water. Ander aas wat je zou kunnen gebruiken zijn brood en mais.

Maar om echt een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag is het belangrijk om per aas soort te weten waarom het goed werkt voor brasem, hoe je het aas het beste op de haak kunt bevestigen en hoe je het precies moet aanpakken met het lokvoer. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Wormen

Voor de brasem zijn wormen één van de meest favoriete maaltijden. Wormen die goed in het water bewegen en sterk ruiken werken goed voor het vissen op brasem. Dit kunnen gewoon wormen uit de aarde zijn maar je kunt ze ook kopen.

De brasem is een witvis. Het is over het algemeen bekend dat witvissen houden van insecten. Zo geldt dit ook voor de brasem, die lust namelijk erg graag wormen.

De worm werkt zo goed omdat de brasem jaagt op kleine insecten op de bodem van het water. Als je met een worm op de bodem aan het vissen bent komt dit heel natuurlijk over op de brasem, zeker als het flink beweegt en ruikt.

Dit kunnen gewoon wormen zijn die je in de grond van de tuin haalt maar dit kunnen ook wormen zijn die je koopt bij een hengelsportwinkel. Dit maakt vaak niets uit want het komt op hetzelfde neer.

Bij wormen kun je de haak het beste met een puntje door de worm prikken. Zo blijven er nog flinke stukken van de worm hangen en dit beweegt mooi in het water. Wanneer je ervoor kiest om de worm helemaal aan de haak te rijgen zal je geen beweging van de worm in het water zien en dit zal minder brasem aantrekken.

Maden

Het vissen op brasem werkt erg goed met maden. Omdat de brasem een grote witvis is, is het belangrijk om meerdere maden aan de haak te bevestigen. Zo zal de brasem het aantrekkelijker vinden en valt het goed op in het water.

Maden staan al jaren bekend als super goed aas voor witvissen. Ook voor de brasem werken maden uitstekend.

Dit komt weer omdat ook maden een natuurlijke prooi zijn voor de brasem. Daarnaast ruiken maden sterk in het water en bewegen ze flink, het valt dus goed op.

Maar ze zijn niet erg groot, het is daarom verstandig om meerdere maden aan de haak te bevestigen als je echt serieuze brasem wilt vangen. Probeer het wel weer door een puntje van de haak te doen net zoals bij de wormen, zo blijven de maden goed bewegen. Maak gerust 3 of 4 maden aan de haak vast.

Ook kun je een combinatie aan de haak bevestigen, een combinatie van wormen en maden. Je maakt een grote worm vast aan de haak in combinatie met één of twee maden. Zo heb je de twee beste soorten aas voor brasem aan de haak, de kansen op brasem worden groot!

Mais

Wat naast maden en wormen ook goed kan werken is mais. De brasem lust ook graag wat zoetigs dus vandaar werkt mais ook goed. Wel is het belangrijk om meerdere maiskorrels aan de haak te bevestigen of om maiskorrels te combineren met een worm of een paar maden.

Een mais alleen of twee maiskorrels is waarschijnlijk net wat te klein. Je kunt er zeker brasem mee vangen maar om het extra aantrekkelijk te maken is het verstandig om de haak zo vol mogelijk te maken.

Ook kun je mais goed gebruiken als lokvoer. Een paar maiskorrels in de voerkorf met wat brood en maden werken erg goed. Maar doe er ook niet te veel in, als de brasem veel maiskorrels eet kan de brasem vol raken en het echte aas met de haak erin overslaan.

Wat is het beste lokvoer voor brasem?

Met lokvoer moet je de brasem lokken en niet vangen, het werkt daarom het beste om broodkruimels, stukjes mais en losse maden te gebruiken als lokvoer. Dit is te klein om op te eten of om vol te raken maar het lokt de brasem wel.

lokvoer blijft altijd een interessante discussie, als je het lokvoer verkeerd gebruikt kan het averechts uitpakken. Witvissen zijn namelijk erg slim en het komt vaak voor dat vissen alleen het lokvoer eten maar niet het aas omdat het aas met de haak eraan er afwijkend uitziet.

Dit omdat lokvoer vaak veel kleiner is dan het aas wat aan de haak zit. Lokvoer moet de vis alleen lokken maar niet vangen. Het is dus niet de bedoeling dat brasems het lokvoer kunnen eten of zelfs vol raken ervan.

Daarom zijn kleine stukjes brood, stukjes mais, stukjes wormen of maden het beste lokvoer wat je kunt gebruiken. In het ideale plaatje is het lokvoer zo klein dat de brasem het niet echt kan opeten of er in ieder geval niet vol van kan raken maar wel groot genoeg om de brasem te lokken.

Ook kun je ervoor kiezen om kant en klaar lokvoer te kopen. Bij de meeste hengelsportwinkels zijn kant en klare zakken te koop met een mengelmoes van producten die veel brasem aantrekken. Ook online zijn deze goed te verkrijgen.

Ik heb een apart artikel geschreven over lokvoer. Of je het wel of niet moet gebruiken en wat de voor en nadelen zijn. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Welk voer doe je in de voerkorf?

Een voerkorf kun je gebruiken om het lokvoer precies op de plek te krijgen waar je wilt gaan vissen. Dit werkt veel nauwkeuriger dan dat je het lokvoer er zelf naartoe werpt. De voerkorf zit altijd aan de lijnmontage zelf.

Omdat er in de voerkorf gewoon lokvoer zit is ook het beste voer voor in de voerkorf broodkruimels, stukjes wormen, maden en mais. Maar omdat het wel in de korf moet blijven zitten is het belangrijk om het nat te maken en het een beetje te kneden.

Als je het brood met wormen , maden of mais natmaakt en goed kneed blijft het plakken. Je kunt er zo een bol van maken en in de voerkorf stoppen. Op het moment dat de voerkorf het water raakt zal het lokvoer rustig naar de bodem zakken.

FAQ

Is het beter om de insecten aan de haak te rijgen of door de haak te prikken?

Wanneer je de insect aan de haak rijgt, zit de insect er helemaal in en kan het er niet vanaf vallen. Het grote nadeel hiervan is dat het in het water niet beweegt en dit vinden vissen juist aantrekkelijk. Het is dus beter om de haak met een puntje door de insecten heen te prikken.

Hoe groot kan een brasem worden?

Een brasem kan een lengte bereiken van over de 70 centimeter! Maar in Nederland zal de brasem niet vaak over de 60 centimeter lang worden. Gemiddeld is de brasem tussen de 25 en de 40 centimeter.

Hoe onthaak je een brasem?

Er bestaan speciale onthakers voor witvis. Dit zijn dunne maar lange tangetjes waarmee je de haak uit de mond van de brasem kunt verwijderen. Als de haak gunstig gehaakt zit, lukt het vaak ook met de hand.

Gerelateerde berichten