Kan je roofvissen in de winter?

Het vissen op roofvissen is erg populair. Maar het is wel belangrijk om te weten wanneer je moet vissen op roofvis en of dit in elk seizoen kan. Vandaar de vraag: Kan je roofvissen in de winter?

Je kunt goed roofvissen in de winter. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat roofvissen in de winter lager in het water zitten. Gebruik daarom aas wat diep door het water beweegt zoals een shad of vis met doodaas.

Maar ook is het belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden in de winter en welke technieken je het beste kunt gebruiken. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Kan je roofvissen in de winter?

Het is in de winter mogelijk om te roofvissen. In de winter zit de roofvis lager in het water en daarom is het belangrijk om je techniek hier om aan te passen. Doodaas vissen of over de bodem vissen met kunstaas is in de winter zeer effectief.

Je kunt het hele jaar door roofvissen vangen. Op uiteraard de gesloten tijd na. Maar toch kan het gedrag van de roofvis per seizoen behoorlijk verschillen en het is belangrijk om dit te weten. In de winter zit de roofvis over het algemeen laag in het water.

Een snoekbaars bijvoorbeeld, zit eigenlijk het hele jaar laag in het water maar in de zomer wil het nog wel eens voorkomen dat de snoekbaars naar boven trekt. Maar in de winter ligt de snoekbaars en ook de baars echt tegen de bodem van het water aan.

Het werkt daarom in de winter goed om op of tegen de bodem aan te vissen. Dit geldt in principe voor elke roofvis. Want ook de snoek houdt er in de winter van om de bodem op te zoeken.

Snoek

In de winter wordt de snoek lui. Dit houdt in dat de snoek vaak niet meer actief jaagt en laag in het water zit. Je kunt daarom het beste laag vissen en vissen met aas wat langzaam of niet beweegt in het water. Je moet het de snoek makkelijk maken om de prooi aan te vallen.

In de winter hebben snoeken vaak de eigenschap om passief te worden. Dit betekent dat de snoek niet veel meer doet en laag in het water (vaak zelfs op de bodem) ligt. En ook zijn ze niet actief aan het jagen en willen ze geen moeite doen om een prooi te vangen.

In de winter is het belangrijk om daarom je tactiek aan te passen op de houding van de snoek. Als de snoek passief is, werkt het vaak goed om kunstaas te gebruiken wat erg langzaam door het water beweegt zoals een grote shad die in de afbeelding hieronder te zien is.

Maar ook kun je ervoor kiezen om doodaas in te zetten. Doodaas staat erom bekend dat het vooral in de winter erg goed werkt voor de snoek. Dit omdat het voor de snoek lekker makkelijk is. De prooi is al dood en kan zich daarom niet verdedigen tegen een aanval van de snoek en ook vis je met doodaas op de bodem.

Voor meer informatie over het vissen op snoek met doodaas kunt u hier een apart artikel daarover bekijken.

Snoekbaars

De snoekbaars is in de winter goed te vangen met doodaas en kunstaas wat laag door het water beweegt. De snoekbaars ligt in de winter vrijwel altijd op de bodem in de grote wateren in Nederland zoals een rivier.

Ook de snoekbaars in dus in de winter gewoon te vangen. En ook voor de snoekbaars geldt dat de vis passief wordt in de winter en nog lager in het water ligt.

Maar qua techniek is het voor de snoekbaars niet per se nodig om grote veranderingen aan te brengen. Met het vissen op snoekbaars vis je vaak al met kunstaas wat over de bodem beweegt omdat de snoekbaars altijd laag in het water zit.

En ook kun je in de winter goed met doodaas vissen op snoekbaars. Maar als je met doodaas vist, vis je al op of tegen de bodem aan.

Voor meer informatie over het vissen op snoekbaars met doodaas kunt u hier een apart artikel daarover bekijken.

Zolang je ervoor zorgt dat het aas niet te snel door het water beweegt en je laag in het water of op de bodem vist, dan heb je in de winter volop kansen op snoekbaars!

Baars

En ook voor de baars geldt in principe hetzelfde als voor de snoek en de snoekbaars. Want ook de baars is in de winter goed te vangen, maar zit wel lager in het water en is minder actief.

Wel is het belangrijk om te weten dat je een baars over het algemeen niet kunt vangen met doodaas. Dit is voor de baars te groot. Voor het vissen op baars kun je het beste kunstaas gebruiken wat diep door het water beweegt, maar wel klein is.

Denk dan bijvoorbeeld aan kleine shadjes of aan lood-spinners een goed voorbeeld daarvan is te zien in de afbeelding hieronder.

Wat zijn de beste stekken in de winter?

In de winter zoeken roofvissen vaak naar beschutte plekken in het water. Denk dan aan de bodem, onder bruggen of takken of onder waterplanten. Beschutte plekken diep in het water zijn daarom de beste stekken voor het roofvissen in de winter.

Over het algemeen zijn de beschutte plekken in het water of onderbrekingen in het water altijd een goede stek voor de roofvissen. Hier kunnen ze ongezien klaarliggen om een prooi aan te vallen.

Maar zeker in de winter zijn roofvissen veel te vinden op deze stekken omdat ze minder actief zijn. Ze liggen rustig op een beschutte plek en komen pas in actie als ze de prooi vlak voor zich voorbij zien komen.

En wel is het weer zo dat de roofvissen de diepte opzoeken bij deze beschutte plekken. Bijvoorbeeld op de bodem van een brug, onder een boot bij een haven, op de bodem bij een duiker, op de bodem onder een vlonder of onder takken. Als je hier in de winter met kunstaas of doodaas aan het vissen bent heb je mooie kansen op roofvis!

Waar moet je rekening mee houden in de winter?

In de winter is het belangrijk om goed voorbereid te zijn qua materiaal. Omdat in de winter het gras hard kan zijn, is een onthaakmat belangrijk om mee te nemen. Ook moet je er op goed letten of er geen stukken ijs in het water liggen, hier kan je een gehaakte vis behoorlijk mee beschadigen.

In principe zijn er in de winter niet zo veel dingen waar je rekening mee moet houden. Uiteraard is het in de winter verstandig om handschoenen en laarzen mee te nemen. En ook een muts is tijdens het vissen ideaal.

Maar buiten dat is het ook belangrijk om te realiseren dat in de winter het gras keihard kan zijn. En als je aan het vissen bent op een stek waar gras ligt, ben je normaal misschien gewend om de vis op het gras te leggen. Maar als het gras bevroren is, dan is dat een te harde ondergrond en kan de vis beschadigen. Neem daarom in de winter een onthaakmat mee.

En ook is het opletten op ijs in het water. Als het heeft gevroren en er zitten nog losse stukken ijs in het water of alleen ijs aan de kant, denk dan vooral niet dat je er wel kunt vissen. Want als je een vis aan de haak hebt en tijdens het binnen halen de vis zichzelf tegen het ijs stoot, kan de vis behoorlijk beschadigen. Pas daar dus mee op!

FAQ

Kan je ook roofvissen in de zomer?

Ook in de zomer kun je goed roofvissen. Dan zit de roofvis vaak hoger in het water en werkt het minder goed om met doodaas te vissen, en juist beter om met kunstaas te vissen wat hoog door het water beweegt zoals een spinnerbait.

Is het in de winter moeilijker om roofvissen te vangen?

Nee, als je de techniek van het vissen aanpast op het gedrag van de roofvis in de winter, is het zeker niet moeilijker om een roofvis te vangen!

Wat is de beste periode van het jaar om te roofvissen?

Buiten de gesloten tijd kun je het hele jaar door roofvissen. Maar het is over het algemeen bekend dat roofvissen in de herfstperiode extra actief zijn. Maar als je de techniek aanpast op het seizoen, kun je altijd roofvis vangen.

Gerelateerde berichten