Wat is het beste kunstaas voor makreel?

De makreel is een geweldige vis om te vangen. Het is een mooie vis om te zien en ook kun je de makreel gewoon vanaf de kant vangen. Maar dan is het wel belangrijk om te weten; Wat is het beste kunstaas voor makreel?

Het beste kunstaas voor makreel is klein kunstaas wat je ver kunt inwerpen. Denk dan aan shadjes, lepels, spinners en pluggen. Dit kunstaas is geschikt om ver in te werpen en is niet te groot voor de makreel.

Maar bij deze verschillende soorten kunstaas komt ook een speciale techniek kijken. Ook is het belangrijk dat je weet waarom dit soort kunstaas het goed doet voor het vissen op makreel. Dit zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Wat is het beste kunstaas voor makreel?

De makreel jaagt voornamelijk op kleine prooien tussen de stenen in de zee. Daarom werkt zwaar en klein kunstaas het beste voor de makreel. Je kunt zo mooi tussen de stenen vissen en zo imiteer je de prooi van de makreel.

De makreel is een echte roofvis. Maar anders dan de snoek eet de makreel niet alles in het water. De makreel jaagt voornamelijk op kleine prooien zoals visjes, krabbetjes en kreeftjes. Daarom is het belangrijk dat het kunstaas wat je gebruikt niet te groot is, dit zal de makreel overslaan omdat hij dit niet in zijn bek krijgt.

Het werkt daarom het beste om klein kunstaas te gebruiken. Met klein kunstaas bedoelen we een centimeter of 10 maximaal. Ook is het ideaal als het kunstaas ver te werpen is. Want zo kun je met klein kunstaas tussen de plekken werpen waar de makrelen jagen.

De makrelen jagen op alle onderbrekingen in de zee, denk dan aan stenen, paaltjes, dammen en ieder ander obstakel. Een pier in de zee werkt bijvoorbeeld altijd fantastisch. En daarom is het ook belangrijk om kunstaas te gebruiken wat je op deze onderbrekingen ver kunt inwerpen en wat naar de bodem zakt.

Shadjes

Een shad werkt zeer goed voor het vissen op makreel, dit omdat de shad een loodkopje in zich heeft en je het dus ver kunt inwerpen. Ook zakt het snel naar de bodem en zijn de meeste shads niet langer dan 10 centimeter.

Een shad is eigenlijk voor bijna elke roofvis in te zetten. Dit komt vooral omdat je de shad zelf kunt besturen. Door het loodkopje zal de shad snel naar de bodem zakken en ook kun je het daardoor ver inwerpen.

Dit is natuurlijk goed voor het vissen op makreel en ook imiteert de shad een natuurlijke prooi van de makreel. Je kunt de shad inwerpen in de zee en zelf de hoogte bepalen, ook kun je spelen met de hoogte van de shad of met het tempo van de shad.

Shads zijn er veel verschillende soorten, wat betreft lengte is het verstandig om niet langer dan 10 centimeter te vissen, en wat betreft kleur doen de natuurlijke kleuren zoals bruin en zilver het altijd goed. Maar probeer dit wel af te wisselen met een felle kleur zoals oranje.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Fox Rage Mini Fry UV (bol.com). Dit is een setje van verschillende kleuren aan kleine shads die het goed doen bij de makreel.

Pluggen

Een plug werkt goed voor de makreel omdat het een natuurlijke actie van zichzelf heeft. Ook is een plug vaak niet langer dan 10 centimeter en heeft het een zeer natuurlijk uiterlijk. En plug heeft wel als nadeel dat je het minder ver kunt inwerpen dan bijvoorbeeld een shad.

De plug is onder de roofvissers een echte klassieker, dit komt omdat de plug van zichzelf al een actie in huis heeft. Dit betekent dat je de plug alleen maar hoeft in te werpen en weer binnen hoeft te draaien. De actie komt dan vanzelf.

Voor de makreel werkt de plug goed omdat het heel erg lijkt op een natuurlijke prooi. Een plug is vaak klein en ook kun je de plug goed inzetten op de onderbrekingen in de zee.

Wel heeft de plug het nadeel dat je het vaak niet ver kunt inwerpen. De plug komt dan eigenlijk alleen goed van pas als je bijvoorbeeld op een pier staat en je vlakbij de stenen wilt vissen. Maar als je echt ver wilt inwerpen, is een shad of een lepel vaak beter!

Spinners

De spinner is één van de beste stukken kunstaas die je kunt inzetten voor de makreel. Dit komt door het roterende blad wat aan de spinner zit. Zo imiteert de spinner een kleine en gewonde prooi. Ook kun je een spinner redelijk ver inwerpen.

Ook spinners heb je in alle soorten en maten. Op zee werken ook de zogenoemde Fish-spinners heel goed. Dat is een spinner in de vorm van een visje waar al lood inzit. Zo kun je hem ver inwerpen. Een voorbeeld van zo’n Fish-spinner is te zien in de afbeelding hierboven.

Een spinner heeft van zichzelf al een actie in huis. Je hoeft dus de spinner alleen maar binnen te draaien. Wel kan je een beetje spelen met het tempo waarmee je binnen draait. Dit zorgt ervoor dat de spinner af en toe een stukje zakt en ook weer omhoog komt. Zo zorg je voor extra uitdaging richting de makreel.

Lepels

Een lepel heeft veel overeenkomsten met de spinner. Het verschil is vooral dat het blad van de lepel niet draait maar meer door het water dwarrelt. Maar zo imiteert ook de lepel een gewonde prooi wat goed werkt voor de makreel.

Ook heeft de lepel als voordeel dat je hem vaak wat verder kunt inwerpen dan een spinner. Ook de lepel is vaak niet langer dan 10 centimeter. Een uitstekend stuk kunstaas voor de makreel dus!

En ook voor de lepel geldt weer dat het veel kleuren en formaten kent. De natuurlijke kleuren doen het altijd goed, maar vergeet ook bij de lepels niet om een felle kleur zoals oranje mee te nemen.

FAQ

Welk kunstaas moet je juist niet gebruiken voor makreel?

De makreel slaat groot kunstaas over. Gebruik dus geen grote shads of pluggen. Ook komt de makreel bijna nooit naar het wateroppervlak of hoog in het water. Kunstaas wat over het water beweegt zoals oppervlakte kunstaas en jerkbaits moet je dus absoluut niet gebruiken voor het vissen op makreel!

Is het kunstaas voor makreel duur?

Een groot voordeel is dat het kunstaas wat je gebruikt voor makreel over het algemeen niet duur is. De prijs van een spinner, shad, of lepel zal gemiddeld tussen de 2 en de 4 euro liggen, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen!

Heb je een boot nodig om een makreel te vangen?

Nee, je hebt gelukkig geen (dure) boot nodig om een makreel te vangen. Het is vanaf bijvoorbeeld een pier in de zee goed te doen om een makreel te vangen!

Gerelateerde berichten