Wat is het beste doodaas voor snoek?

Het vissen op snoek met doodaas werkt erg goed. Ook vang je er vaak grote snoeken mee. Maar voor je begint met het vissen op snoek met doodaas is het wel belangrijk om te weten; Wat is het beste doodaas voor snoek?

Het beste doodaas voor snoek is natuurlijk aas. Denk dan aan voorn, baars, bliekjes en roofblei. De voorn is het meest gebruikte doodaas voor het vissen op snoek. Het is belangrijk dat de snoek het aas herkent en goed kan ruiken.

Voorn

De voorn is het meest gebruikte aas en over het algemeen ook het beste aas voor het vissen op snoek. Dit is voor de snoek één van de favoriete prooien en daarom werkt het goed. Ook valt de voorn door de zilveren kleur goed op in het water.

Voor het vissen op snoek met doodaas is de voorn een echte klassieker, de voorn wordt al jaren gebruikt en werkt al jaren fantastisch. Dit komt omdat de voorn een natuurlijke prooi is van de snoek. De snoek herkent de voorn dus snel en zal dit zien als een natuurlijke prooi.

De voorn heeft ook als voordeel dat je het in de slootjes zelf kunt vangen. Je hoeft dus niet eerst naar een visboer of online een bestelling te plaatsen voordat je het dode aas in handen hebt.

Baars / bliekjes

Voor het vissen op snoek met doodaas kun je in principe elk visje gebruiken waar de snoek normaal altijd op jaagt. Zoals hiervoor al besproken de voorn, maar ook de baars en bliekjes zijn in te zetten voor de snoek.

De baars bijvoorbeeld is erg populair bij de snoek. Als je met kunstaas aan het vissen bent heeft het ook vaak de kleuren van een baars of een voorn en die kleuren werken altijd goed.

De snoek is geen kieskeurige jager en eet vaak alles wat op zijn pad komt. Maar de snoek heeft voorkeuren en daar horen de natuurlijke prooien zeker bij.

Roofblei

Voor de snoek is ook de roofblei één van de favoriete maaltijden. Daarom werkt het goed om met roofblei op snoek te vissen. Wel is het belangrijk dat het geen roofblei is die groter is dan 30 centimeter. Als dat wel het geval is slaat de snoek het vaak over. Je kan ook een stukje van de roofblei aan de haak bevestigen.

De meeste vissers zullen bij doodaas voor snoek niet meteen denken aan een roofblei. Dit omdat een roofblei zelf vaak ook een behoorlijk grote roofvis kan worden. Toch is de roofblei erg populair onder de snoeken en werkt het erg goed om met een dood roofbleitje te vissen.

Wel is het belangrijk dat de roofblei die je aan de haak vastmaakt niet al te groot is. Een snoek heeft geen moeite met een grote prooi maar als het dode aas groter is dan 30 centimeter wil het nog wel eens voorkomen dat de snoek het toch overslaat.

Gebruik daarom altijd roofblei wat niet groter is dan 30 centimeter. Ook kun je ervoor kiezen om stukjes van de roofblei aan de haak vast te maken. Zo is de roofblei niet te groot, maar wel erg aantrekkelijk voor de snoek.

Zoutwatervissen

Voor snoek doen zoutwatervissen zoals spiering, haring, makreel en sardientjes het ook altijd goed. Ondanks dat deze vissen de snoek niet in het zoete water tegenkomt, zijn het echte killers voor het vissen op snoek met doodaas.

Als je op snoek aan het vissen bent met kunstaas dan is het verstandig om veel af te wisselen met het soort kunstaas wat je gebruikt, maar zo geldt dit ook bij het vissen met doodaas. De snoek heeft niet altijd trek in de voorn, baars of roofblei.

Daarom werkt het ook goed om een vis te gebruiken die uit de zee komt. De haring, makreel, spiering en sardientjes zijn voorbeelden van visjes die de snoek maar al te graag lust.

Het grote voordeel van deze visjes is dat ze een sterke en andere geur in het water achterlaten. Dit trekt de snoek aan.

Wat is het beste formaat om te gebruiken?

De snoek is niet bang voor een grote prooi, maar voor het vissen met doodaas is het verstandig om qua formaat tussen de 15 en de 30 centimeter te zitten. Zo is het voor de snoek de moeite waard, maar is het niet zo groot dat de snoek het overslaat.

Snoeken jagen soms wel op prooien die rond de 40 centimeter zijn. Ze eten bijvoorbeeld gerust een kleine snoekbaars of een snoek zelf. Maar toch is dit niet iets wat de snoek vaak doet. Als de prooi te groot is bestaat er een kans dat de snoek stikt.

Daarom heeft de snoek het liefst een prooi tussen de 15 en de 30 centimeter. Met dit formaat zit je altijd goed. Zo zorg je er namelijk voor dat de snoek een serieuze prooi voor ogen heeft maar je niet doorslaat.

Extra geur aan het dode aas?

Je hebt tegenwoordig een speciaal geurtje wat je in het dode aas kunt spuiten. Bijvoorbeeld een haring geurtje of een zalm geurtje. Als je dit doet zorg je voor een extra sterkte geur in het water waardoor er wellicht extra snoek op af komt.

Een extra geurtje in het dode aas spuiten is zeker niet noodzakelijk. Het is ook niet vast te stellen of en hoe goed het werkt. Wel is het zeker dat het de geur van het dode aas in het water versterkt. Het is dus zeker iets om te proberen, maar het is niet per se nodig!

Wat is het beste doodaas voor snoekbaars?

Het beste dode aas voor snoek werkt vaak ook het beste voor snoekbaars. Ook voor de snoekbaars werkt het goed om met de voorn, roofblei en zoutwatervissen te vissen. Wel eet de snoekbaars wat minder grote prooien dus is het verstandig om doodaas van maximaal 20 centimeter te gebruiken.

De snoekbaars en de snoek hebben veel gemeen. De snoekbaars komt over het algemeen alleen maar voor in de grote rivieren maar toch werkt voor de snoekbaars het dode aas wat je ook bij snoek gebruikt erg goed.

Wel is de snoekbaars iets kieskeuriger wat betreft het formaat van het doodaas. Bij de snoek werd aangeraden om niet groter te gaan dan 30 centimeter. Maar voor de snoekbaars wordt een maximale lengte van 20 centimeter voor het doodaas aangeraden.

De snoekbaars eet simpelweg minder grote prooien dan de snoek omdat de bek van de snoekbaars wat kleiner is. Door hierop in te spelen wat betreft het formaat, voorkom je dat je vis misloopt!

Gerelateerde berichten