Naast echte wormen en maden is er ook imitatie aas. Dit is een soort kunstaas maar dan in de vorm van wormen, maden of andere aasjes. Dit klinkt natuurlijk ideaal omdat je in principe maar één aasje nodig hebt. Lees daarom hier; Hoe werkt het vissen met imitatie aas?

Vissen met imitatie aas is het vissen met nep wormen, nep maden, nep boilies of andere neppe aasjes voor met name witvis, baars en karper. Je hoeft zo dus niet elke keer insecten te zoeken of kopen maar je kunt een soort kunstaas in de vorm van insecten gebruiken.

Verder is het interessant om te weten hoe het vissen met imitatie aas werkt, welke verschillende stukken imitatie aas er zijn en wat de voor en nadelen ervan zijn. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken.

Werkt het vissen met imitatie aas?

Imitatie aas kan verschillende betekenissen hebben. In principe is kunstaas ook imitatie aas want het imiteert een prooi van een roofvis. Maar met imitatie aas bedoelen we echt de nep wormen, nep boeilies of nep maden.

Het vissen met imitatie aas werkt goed. Het is een goed alternatief voor het vissen met echte insecten omdat je niet elke keer nieuwe insecten hoeft te zoeken of kopen. Je vist vaak met wormen of maden zoals in de afbeelding hieronder. Het vissen zelf is ook vrij simpel.

imitatie aas in de vorm van een nepworm

Dit omdat de techniek die je gebruikt niet anders is dan normaal vissen met insecten. Je kunt gewoon de enkele haak die je normaal gebruikt voor witvis door het imitatie aas prikken. En zo laat je het aas in het water zakken met de rest van de lijnmontage.

Wel kan dit verschillen per vis waar je op vist. Wanneer je bijvoorbeeld met nep boilies aan het vissen bent op karper vis je met een andere lijnmontage dan wanneer je aan het vissen bent op voorn met nep maden of nep wormen.

Het vissen met imitatie aas werkt dus maar het is wel belangrijk om veel te variëren in kleur of hoogte, nog meer dan bij echt aas. Dit omdat imitatie aas in het water niet beweegt. De kleur moet daarom een beetje opvallend zijn zodat het vis aantrekt.

Maar wanneer de aanbeten uitblijven is het slim om het imitatie aas te verwisselen met een andere kleur net zoals je dat normaal ook doet bij kunstaas.

Ook is het slim of af en toe een beetje te variëren met de diepte waarmee je vist. Soms werkt het beter om het imitatie aas echt op de bodem te hebben liggen. Maar soms werkt het ook beter om het aas een paar centimeter boven de bodem te hebben hangen.

Wat is het beste imitatie aas?

Imitatie aas zijn er in verschillende vormen en ook voor verschillende vissen. Zo kan je voor karper het beste vissen met nep boilies en voor witvis het beste met nep maden en nep wormen. Wat echt het beste aas is om te gebruiken is lastig te zeggen en dit kan ook verschillen.

Het is vooral belangrijk om veel verschillende soorten imitatie aas te gebruiken en per vis af te wisselen. Zo zorg je ervoor dat je vanzelf een favoriet krijgt en ook kom je erachter wat die dag het beste werkt.  

Wat betreft maden ben ik er fan van de gekleurde imitatie maden set (bol.com). Dit is een setje van heel veel verschillende soorten en kleuren imitatie aas waar je wel een tijdje mee vooruit kunt!

Voor en nadelen van imitatie aas

Omdat het vissen met nep wormen of andere namaak insecten nog niet door veel vissers wordt gedaan is het handig om van tevoren te weten wat de voor en nadelen hiervan zijn. We hebben ze daarom hier onder elkaar gezet:

  • Voordelen
  1. Je hoeft niet elke keer wormen of maden te kopen omdat je met een namaak worm veel langer doet.
  2. De vis kan niet het aas wel opeten maar de haak niet. Omdat een namaak worm niet echt is op te eten lukt dit niet, dit scheelt missers.
  3. De meeste namaak wormen of maden hebben een opvallende kleur wat de meeste vissen interessant vinden.
  4. Het is niet zielig voor de insecten want je bent met nepinsecten aan het vissen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het eventuele leed van insecten.
  5. Het is niet vies. Sommige vissers vinden het vies om in een potje maden of wormen te graaien en het aan de haak vast te maken. Dit is met imitatie aas niet nodig.

  • Nadelen
  1. Namaak insecten bewegen niet in het water en echt aas wel. Vissen vinden het juist aantrekkelijk als het aas beweegt in het water.
  2. De namaak insecten hebben geen geur. Bij echt aas zit er een geur aan wat de vissen in het water aantrekt.

Verschil imitatie aas en kunstaas

Imitatie aas en kunstaas lijkt heel veel op elkaar. En in principe is het ook hetzelfde aangezien het allebei een prooi van een vis imiteert en op die manier ervoor is gemaakt om vis te vangen zonder levend aas aan de haak.

Het verschil is dat kunstaas groter is en met name is bedoeld voor grotere roofvissen zoals snoek en snoekbaars. Denk bijvoorbeeld aan kunstaas zoals jerkbaits en pluggen. Dit is flink kunstaas en hier zal je niet snel een voorn mee vangen.

Imitatie aas is wat kleiner en zijn bijna altijd nep wormen of nep maden. En dit is met name bedoeld voor witvis zoals voorn, winde bliek en brasem. Maar ook kun je er karper mee vangen en kleinere baarsjes. Maar je zult er dus geen grote snoeken of snoekbaarzen mee vangen, dat doe je met kunstaas.

Is imitatie aas beter dan echt aas?

Of imitatie aas beter werken dan echt aas is niet te zeggen. Onze persoonlijke ervaringen zeggen dat echt aas nog altijd beter werkt dan imitatie aas en zeker voor witvis. Dit omdat er bij echt aas gewoon meer geur en beweging in zit.

Maar toch werkt het vissen met imitatie aas goed en is de conclusie dan ook dan het werkt. Wel zitten er nadelen aan en is het aan de visser zelf of je er gebruikt van maakt.

FAQ

Zijn nep wormen of nep maden duur?

Nee, een voordeel van het vissen met imitatie aas is dat het niet duur is. Dit kan natuurlijk per merk verschillen maar over het algemeen heb je voor 10 euro al tientallen nep wormen of maden.

Kun je imitatie aas gebruiken op een vaste hengel?

Imitatie aas zoals een nep worm werkt goed tijdens het vissen met een vaste hengel. Je kunt de worm gewoon aan de enkele haak vastmaken net zoals je dat zou doen met een echte worm.

Wat zijn de beste stekken voor imitatie aas?

De slootjes die niet al te diep zijn werken over het algemeen het beste voor het vissen met imitatie aas. Dit omdat je hier niet te veel stroming hebt en je mooi het aas op of tegen de bodem aan kunt vissen. Ook zwemt hier een hoop kleine voorn en baars die erg van wormen en maden houden.

Gerelateerde berichten