Welke haak moet je gebruiken voor witvis?

Witvis kun je op verschillende manieren en met verschillende soorten aas vangen. Wel is het belangrijk dat het aas vast zit aan de goede haak zodat de kans dat je de vis vangt zo groot mogelijk is. Het is daarom belangrijk om te weten; Welke haak moet je gebruiken voor witvis?

Het vissen op witvis kan het beste worden gedaan met een enkele haak. Welke maat je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van op welke vis je vist, zo is het voor brasem verstandig om een grotere haak te gebruiken dan bij het vissen op voorn. Ook is het belangrijk dat de haak scherp is.

Het is belangrijk om per witvis te weten welke haak je moet gebruiken, welke maat en waarom. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid behandelen!

De beste haak voor witvis

Omdat de witvis vaak geen enorme mond heeft en geen tanden heeft is de enkele haak de beste keuze voor witvis. Het is belangrijk dat de haak scherp is en dat je de juiste maat gebruikt per witvis. Zo is er voor het vissen op brasem een grotere haak nodig dan bij het vissen op voorn.

In de afbeelding hierboven is een enkele haak te zien. Een enkele haak betekent niks meer dan dat er maar één echte haak aan het stalen eind zit. Bij een dreg bijvoorbeeld zitten er vaak 4 haken aan vast.

Voor het vissen op witvis maak je meestal gebruik van maden, wormen, brood enzovoorts. Het is niet nodig om hiervoor een dreg te gebruiken. De enkele haak komt het beste tot zijn recht.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een dreg. Deze haak wordt vooral gebruikt voor het roofvissen. Hier maak je het dode aas aan vast of deze haak zit aan het kunstaas. Maar deze haken zijn niet geschikt voor het vissen op witvis.

Voorn

Bij de voorn is de beste haak een enkele haak. Het is erg belangrijk dat de haak scherp is en nog van een goede kwaliteit. Voor voorn kun je gaan voor een enkele haak met een lange steel en met een korte steel, voor de voorn maakt dit niet veel uit.

Bij het vissen op voorn wordt er vaak geen groot aas gebruikt. Denk vooral aan maden, wormen en brood. Ook is de mond van de voorn niet groot. Het is daarom ook niet nodig om een grote haak te gebruiken.

In principe maakt het niet heel veel uit als je maar met een enkele en scherpe haak aan het vissen bent, het is uiteraard niet verstandig om met een enorme haak te vissen maar een kleine tot normale enkele haak is altijd goed.

Denk bijvoorbeeld aan een enkele haak maat 8 tot en met 12. Het kan ook een maatje kleiner of groter maar tussen deze maten zit je voor het vissen op voorn altijd goed.

Er zijn enkele haken met een lange steel en met een korte steel. De steel is het stukje tussen de bocht van de haak en het gaatje waar je lijn doorheen loopt. Voor het vissen op voorn maak het niet zoveel uit of je vist met een korte of lange steel. Maar persoonlijk heb ik de beste ervaringen met de korte steel omdat de haak zo minder opvalt bij het “kleine aas”.

Brasem

De brasem kan op verschillende manieren worden gevangen, maar bij alle verschillende technieken is een enkele, scherpe en een redelijk formaat haak de beste keuze voor het vissen op brasem.

Ook voor de brasem is de enkele haak de beste keuze, wel is het verstandig om bij de brasem een wat grotere haak te kiezen dan bijvoorbeeld voor de voorn. Dit omdat de brasem toch een grotere en sterkte vis is.

Ook voor de brasem heb je geen knots van een haak nodig. Een enkele haak van het formaat tussen de 12 en de 18 is zeer geschikt voor het vissen op brasem. Je kunt dan vissen met wormen, met maden en met pieren.

Bij de brasem is het wel verstandig om een wat langere steel uit te kiezen. Dit omdat je bij het vissen op brasem soms twee of meerdere wormen, maden of pieren aan de haak doet. Als de steel langer is past dit veel beter. De haak zal zo niet te veel opvallen en het aas kan netjes om de haak.

Winde

Het vissen op winde wordt meestal gedaan met brood en broodkorsten. De beste haak die je daarvoor kunt gebruiken is een wat grotere stalen enkele haak. Maat 10 tot 12 is geschikt, zo is het groot genoeg voor broodkorsten maar niet zo groot dat de haak opvalt.

De meest gebruikte methode om een winde te vangen is het strooien van brood in het water en het vissen met brood of met broodkorsten. De winde lust graag brood en is een sterke vis.

Het is daarom ook belangrijk dat de haak waarmee je vist scherp en sterk is. Een enkele haak is weer de beste keuze omdat je aan het vissen bent met brood. Maat 10 tot en met 12 is zeer geschikt. Want het is belangrijk dat de haak niet te veel opvalt, maar dat de haak niet zo klein is dat je het brood er niet goed in kunt vastmaken.

De weerhaak

Tegenwoordig zit er op bijna elke enkele haak een weerhaak. Een weerhaak is het puntje wat de tegenovergestelde kant op staat als de haak zelf. De weerhaak zorgt ervoor dat aas en vissen moeilijker van de haak schieten. Je hebt dus minder kans op het lossen van een vis.

Over het gebruik van de weerhaak is wel eens discussie. Bijvoorbeeld over of het wel goed is voor de vis en welke voordelen en nou precies heeft.

Het grote voordeel van de weerhaak is dat het kans op het lossen van een vis een stuk kleiner is. De weerhaak zorgt ervoor dat de vis minder snel loskomt. Ook zorgt de weerhaak ervoor dat het aas minder snel van de haak schiet.

Persoonlijk heb ik goede ervaringen met de weerhaak, over het gebruik van de weerhaak heb ik een apart artikel geschreven. Bij interesse kunt u deze hier bekijken

Het gebruik van een weerhaak is niet essentieel, het is een keuze van de visser zelf.

Gerelateerde berichten