Met het vliegvissen kun je meer vangen dan alleen roofvissen, je kunt namelijk ook ruisvoorn vangen! Dit is erg leuk om te doen. Maar voordat je hiermee begint is het wel belangrijk om te weten: Hoe werkt het vliegvissen op ruisvoorn?

Vliegvissen op ruisvoorn doe je met een lichte vlieghengel, een drijvende lijn, een onderlijn, een dobber en de vlieg zelf. Hiermee vis je op slootjes in de buurt van waterplanten. Je vist de vlieg rustig over het wateroppervlak heen.

Maar bij het vliegvissen op ruisvoorn komt nog veel meer kijken. Zo is het belangrijk om te weten wat de beste stekken zijn, wat je precies nodig hebt en wanneer je het beste kunt vissen. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Hoe werkt het vliegvissen op ruisvoorn?

Het vliegvissen is vrij simpel; Je werpt de vlieg in met name slootjes waar veel planten of andere onderbrekingen zijn, hier tik je de vlieg rustig over het water heen. Als je dobber ondergaat of als je tikken op de hengel voelt, sla je rustig aan.

Wanneer je het vliegvissen zelf onder de knie hebt, is zeker het vliegvissen op ruisvoorn helemaal niet moeilijk. Het allerbelangrijkste is dat de vlieg over het water beweegt.

Dit klinkt heel simpel en eigenlijk is het dat ook. In principe zijn er twee technieken die je kunt toepassen maar je kunt ze ook combineren.

Techniek één is het zoeken naar slootjes met een hoop waterplanten of andere obstakels, hier ligt vaak een hoop ruisvoorn. Je werpt je vlieg in de buurt en tikt de vlieg rustig over of naast de waterplanten. Ook kun je met deze techniek gerust de hele sloot uitvissen, net alsof je aan het roofvissen bent.

De tweede techniek die je kunt toepassen is het zoeken naar de ruisvoorn, hiervoor is het wel belangrijk dat het water helder is. Ook is dit makkelijker in de zomer dan in de winter.

Als je goed kijkt in het water (zeker in de zomer) kun je de ruisvoorn zien zwemmen. Vaak zelfs in scholen. Als je dit hebt gevonden gooi je de vlieg in de buurt en tik je het naar de ruisvoorn toe. Vaak is dit een effectieve manier van het vissen op ruisvoorn. Maar het grote nadeel is dat het water niet overal helder genoeg is.

Combineren

Ook is het mogelijk om deze twee technieken te combineren. Naar onze mening is dit het beste. Je zoekt met je vlieghengel en je vlieg naar de juiste slootjes, als het helder genoeg is kun je kijken of je ruisvoorn ziet zwemmen, dit kan het beste met een goede zonnebril.

Als je ruisvoorn ziet zwemmen gooi je de vlieg er een stukje naast. Let op dat je niet de vlieg precies op of vlak naast de ruisvoorn werpt want de ruisvoorn is een schuwe vis en zal hiervan schrikken. Je kunt het beste een paar meter naast de ruisvoorn gooien en de vlieg er naartoe tikken.

Wanneer je de ruisvoorn niet ziet zwemmen omdat het water niet helder genoeg is, de vissen niet hoog genoeg in het water zitten of omdat de zon er niet goed op schijnt, ga je gewoon vissen met de eerste techniek.

Je zoekt naar de waterplanten of andere plekken waar ruisvoorn kan liggen, en hier tik je de vlieg over het water. Ondertussen blijf je wel goed kijken of je ergens anders ruisvoorn kunt spotten.

Het binnen vissen zelf

Hoe je de vlieg precies binnen tikt, is een persoonlijke keuze van de visser zelf. Je kunt natuurlijk altijd een beetje spelen met het tempo of de vlieg een beetje van links naar rechts laten gaan.

Ook kun je er zelfs voor kiezen om de vlieg in te werpen, en hem door de stroming mee te laten nemen en hem niet binnen vissen. Dit werkt vooral erg goed wanneer je ziet dat daaronder ruisvoorn aan het zwemmen is.

Zo krijgt de vlieg een zeer natuurlijke uitstraling en geef je de ruisvoorn de tijd om te happen.

Voor deze visserij is het allerbelangrijkste dat je de techniek van het vliegvissen zelf goed onder controle hebt. Ik heb een apart artikel geschreven over het vliegvissen en hoe dit precies werkt. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Wat zijn de beste stekken?

De beste stekken voor het vliegvissen op ruisvoorn zijn slootjes met een hoop waterplanten. Hier ligt de ruisvoorn graag om zo niet op te vallen voor de roofvissen. Als er een vlieg of ander soort insect langskomt, komen ze eruit om die op te eten. Daarom zijn dit de beste stekken voor ruisvoorn.

Zoals al eerder besproken werkt het goed om in de slootjes te vissen. Ook op de rivier komt de ruisvoorn voor, maar het is hier een stuk lastiger om met het vliegvissen een ruisvoorn te vangen. Dit omdat een rivier veel dieper is en de ruisvoorn minder naar het wateroppervlak komt.

De slootjes (en polders) zijn daarom de beste plek om het te proberen met de vlieghengel. En op deze slootjes zijn natuurlijk ook diverse hotspots. Zo ligt de ruisvoorn graag op plekken waar die niet opvalt voor de roofvissen.

Denk dan met name aan waterplanten. In de afbeelding hieronder is een perfecte stek te zien voor het vliegvissen op ruisvoorn. Het is een sloot, er zijn een hoop waterplanten in de buurt en er is ook een splitsing van het water te zien.

Dit zijn echt de plekken waar je soms de ruisvoorn kan zien zwemmen. Maar als dit niet het geval is, sla ook dan deze stek zeker niet over!

Wat heb je nodig?

Tijdens het vliegvissen op ruisvoorn heb je een lichte vlieghengel nodig, het beste is aftma maat 3 of 4 met daaraan een drijvende lijn, een onderlijn, een dobber en het vliegaas zelf. Ook is onthaakmateriaal belangrijk.

Het is altijd belangrijk om goed voorbereid te zijn, zeker als je nog weinig ervaring hebt met een bepaalde visserij. Daarom hebben we hieronder uitgebreid opgesomd wat je precies nodig hebt;

  • Een vlieghengel

Voor het vliegvissen heb je altijd een speciale vlieghengel nodig. Dit is niet te doen met een gewone werphengel. De beste vlieghengel die je kunt gebruiken is een wat lichtere vlieghengel omdat de ruisvoorn vaak niet zo groot en sterk is. Een aftma maat 3 of maximaal 4 is prima voor het vliegvissen op ruisvoorn.

  • Een lijn

Aan de vlieghengel hoort uiteraard een lijn te zitten. Het is belangrijk om te kiezen voor een drijvende lijn. Hij hoeft niet heel dik te zijn omdat je met name ruisvoorn zult vangen en die is niet zo sterk. Een lijn dikte 4 is prima.

  • Een onderlijn (leader)

Ook bij deze visserij heb je een onderlijn nodig. Geen stalen onderlijn maar een leader van ongeveer 1.5 meter lang. Een witvis onderlijn is sterk genoeg.

  • Een dobber

Het is slim om op de montage een kleine “strike indicator” oftewel dobber te plaatsen. Dit omdat kleine ruisvoorn vaak niet sterk genoeg is om flinke tikken aan het aas te geven. Je hebt de aanbeet dus helemaal niet door. Met een dobber kun je goed zien of je beet hebt.

  • Het vliegaas

Het vliegaas hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een gewone zwarte vlieg is al prima! Je kunt natuurlijk wat experimenteren met andere insecten of een andere kleur zoals een rode vlieg. Maar een gewone vlieg werkt al fantastisch. In de afbeelding hieronder is een hele set te zien van vliegaas wat je kunt inzetten voor ruisvoorn.

  • Onthaakmateriaal

Ondanks dat de ruisvoorn geen roofvis is, is het toch verstandig om onthaakmateriaal mee te nemen. Denk dan aan een klein tangetje voor als je haak verkeerd of naar gehaakt zit. Ook zijn er bij de meeste hengelsportwinkels speciale onthakers voor witvis te koop.

FAQ

Wat is de beste periode om te vliegvissen op ruisvoorn?

De zomer is de beste periode, dit omdat in de zomer de ruisvoorn hoger in het water beweegt en er meer waterplanten in het water zijn. In de zomer is de ruisvoorn dus ook veel beter met het blote oog te zien.

Wat kan de bijvangst zijn?

De bijvangst zal vooral baars zijn! Voor andere roofvissen zoals de snoek is de vlieg te klein en niet interessant. En de snoekbaars komt vooral voor op rivieren.

Wat is het beste tijdstip?

Over het algemeen is dit de ochtend en de avond. De ruisvoorn is dan het meest actief. Maar het vangen van ruisvoorn met de vlieghengel kan in principe de hele dag door!

Gerelateerde berichten