Het vissen op voorn wordt al jarenlang gedaan. Het is één van de makkelijkste visserijen om te starten met vissen. Je hebt er vaak niet veel voor nodig en het vissen zelf is vrij eenvoudig. Voordat je begint is het goed om jezelf af te vragen; Hoe vang je een voorn?

Een voorn is het beste te vangen met een vaste hengel, met daaraan een stukje visdraad, loodjes, een dobber en de haak. Aan de haak kun je een stukje brood, maar ook insecten zoals maden en wormen bevestigen. Je vist zo op of tegen de bodem op slootjes.

Maar bij het vissen op voorn is er nog veel meer wat je moet weten. Zoals wat de beste techniek is, welke spullen je nodig hebt, wat het beste aas is en wanneer je de beste kansen op voorn hebt. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Hoe vang je een voorn?

Met een (vaste stok) hengel, draad, een dobber en een haak vis je vooral in slootjes. In de buurt met planten of andere obstakels. Het werkt het beste om op de bodem te vissen en eventueel kan je lokvoer gebruiken. Je wacht geduldig af tot je beet krijgt.

Het vangen van een voorn hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, echter zijn er wel een paar dingen essentieel. Zo is het belangrijk om op of tegen de bodem aan te vissen en aas te gebruiken wat de voorn graag lust.

In principe is de voorn in elke zoetwaterplek te vangen in Nederland. Maar de slootjes en polders werken vaak toch het beste. De voorn ligt graag tussen waterplanten of vlaak naast de kant.

Bij het vissen op voorn komt niet echt een speciale techniek kijken. Het is eigenlijk gewoon de dobber ingooien in een sloot of polder in de buurt van wat planten en wachten tot de dobber ondergaat zoals in de afbeelding hierboven.

Om meer kans te maken op voorn zou je gebruik kunnen maken van lokvoer. Dit is niet meer dan stukjes brood, mais of wormen op de plek gooien waar je aan het vissen bent. Op deze manier zul je meer voorn naar je toe lokken en zo wordt de kans op voorn dus groter.

De montage

Het eerste waar je mee moet beginnen is het klaarmaken van de hengel, naar onze mening is de beste hengel die je kunt gebruiken voor voorn de vaste stok. Dit is een hengel zonder molen of reel. Een ouderwetse stok is voor het vissen op voorn prima. Je kunt ook met een werphengel op voorn vissen, maar de werphengel is hier eigenlijk niet voor gemaakt.

Op de vaste hengel hoort natuurlijk een lijn, een vaste hengel heeft vaak oogjes waar je de draad doorheen kunt doen en aan het einde kun je de haak monteren.

Voor het vissen op voorn is het aan te raden om een nylon draad te gebruiken. Dit is met uitstek de beste keuze. De lijn hoeft niet dik te zijn, een maat tussen de 5 en de 10 mm is altijd goed.

Ook kun je ervoor kiezen om elastiek te gebruiken, elastiek plaats je tussen het begin van de lijn en de hengel. Het elastiek zorgt ervoor dat er zo minder druk op de lijn komt de staan waardoor je met een dunnere lijn kunt vissen. Het vissen met een elastiek is zeker niet noodzakelijk, het is een persoonlijk keuze van de visser zelf.

Tuigje

Als je de juiste hengel met de juiste draad hebt gevonden, is het belangrijk om hem helemaal klaar te maken voor het vissen. Je hebt natuurlijk nog een dobber nodig, loodjes en een haak. Je kunt dit allemaal los kopen en op de draad monteren.

Maar naar onze mening kun je het beste kiezen voor een kant en klaar tuigje. In vrijwel alle hengelsportwinkels zijn kant en klare tuigjes te koop voor voorn. Hier zit draad bij met een dobber, loodjes en een haak.

Het ideale aan een tuigje is dat het veel werk scheelt, je hoeft niet meer alles zelf te monteren en ook zitten er precies genoeg loodjes op zodat de dobber mooi recht in het water staat.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met de 3 x Kant-en-klare Witvistuigjes Heavy (bol.com). Dit zijn tuigjes die goed werken voor het vissen op voorn.

Wanneer je alles los op de lijn monteert, moet je eerst met loodjes in het water bekijken hoeveel gewicht je nodig hebt voordat de dobber mooi recht in het water staat. Je wilt het puntje van de dobber goed zichtbaar boven het water hebben en de rest van de dobber onder het water.

Op de bodem vissen

Naast de hengel en de lijn is het belangrijk om op de bodem te vissen. in de slootjes en polders is dit vaak niet zo moeilijk want het water is hier over het algemeen niet zo diep. Om er zeker van te zijn dat je op de bodem aan het vissen bent kun je dit het beste uitloden.

Bij de meeste hengelsportwinkels kun je een speciaal loodje kopen wat ervoor is gemaakt om de bodem te kunnen uitloden. Dit werkt als volgt; Met je haak prik je in de onderkant van het loodje, vervolgens laat je het loodje zakken tot de bodem. Vervolgens kijk je of je dobber onder water gaat of juist omvalt.

Als de dobber onderwater gaat verplaats je de dobber wat omhoog. En als de dobber omvalt plaats je de dobber wat omlaag. Dit doe je net zo lang totdat de dobber mooi recht in het water staat. En zo weet je zeker dat je op de bodem aan het vissen bent!

Wat is het beste aas voor voorn?

Het beste aas voor voorn zijn vooral maden, wormen, brood en mais. Het brood is het bekendste en makkelijkste aas om een voorn te vangen. Om de voorn extra te verleiden zou je kant en klaar lokvoer, beschuitkruimels of broodkruimels bij het aas kunnen werpen.

Als mensen denken aan aas voor het vissen, zullen ze meestal denken aan brood. En ook voor de voorn werkt dit erg goed dus dat is niet gek. Het maakt niet uit of je vist met bruin of met wit brood, als het brood maar niet te oud is want dan valt het vaak snel van de haak.

De voorn zoekt in de slootjes vooral naar kleine hapjes. Denk aan stukjes brood, kleine insecten en planten. Daarom werken insecten zoals wormen, maden en zelfs vliegen erg goed voor het vissen op voorn. Een vlieg kan je alleen niet aan een enkele haak vastmaken. Dat gaat dan meer om het vliegvissen op voorn.

Het makkelijkste aas is dus gewoon een stukje brood, je kneed er een bolletje van en je prikt het in de haak.

Wat nou echt het beste aas is, is lastig te zeggen. De ene dag doet brood het veel beter en de andere dag de maden of wormen. Het is verstandig om alle soorten aas te proberen en te kijken wat voor jezelf het beste of het prettigst vist.

Om goed te testen wat er per dag het beste vist, zou je veel kunnen wisselen per dag. Maar dit is niet essentieel. In principe zou elk bovengenoemd aas goed genoeg moeten werken voor het vangen van voorn.

Lokvoer

Voor extra goede kansen op het vangen van voorn zou je lokvoer kunnen inzetten. En de naam van het woord verraad het al, lokvoer moet de vis naar je aas toe lokken. Lokvoer is niets meer dan voer wat de voorn graag eet op de plek werpen waar je wilt gaan vissen.

Op deze manier vergroot je meestal de kansen op het vangen van voorn, echter zitten er ook een paar nadelen aan het gebruik van lokvoer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er veel voorns op je aas af komen, maar overal waar veel voorn zit is ook de snoek te vinden.

Als de voorns de snoek eenmaal gezien hebben, komen ze voorlopig niet meer terug en moet je dus op zoek gaan naar een andere stek.

Ook is het mogelijk dat de voorn alleen het lokvoer een en niet het aas. Dit omdat het aas afwijkend is en de voorn is een schuwe vis. Maar al met al zal het dus je kans op voorn vergroten.

Lokvoer moet erg klein en dus zijn zodat de voorns het net niet goed kunnen eten of er niet vol van zitten. Denk dan aan brood of beschuitkruimels of aan stukjes maden en wormen of een mengelsmoes hiervan. Ook zijn er bij de meeste hengelsportwinkels kant en klare zakken lokvoer te koop.

Over het gebruik van lokvoer heb ik een apart artikel geschreven, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Wat zijn de beste stekken voor voorn?

Voorn zit vooral in slootjes en polders. De voorn zoekt daar naar beschutting voor de roofvis en gaat op onopvallende plekken liggen zoals waterplanten, takken en de waterkant. Dit zijn dan ook de beste stekken voor het vangen van voorn.

De voorn komt ook voor in de rivieren, maar beste stek om de voorn te vangen zijn toch echt de slootjes en polders. Hier heeft de voorn veel meer plekken om beschut te liggen voor roofvissen en ook is het op deze stekken een stuk makkelijker op de bodem vissen.

Voorns zullen vooral waterplanten en de waterkant opzoeken om niet gezien te worden voor de roofvissen. Als ze een kleine prooi of stuk aas zien, zullen ze uit de waterplanten schieten en bijten. Dit zorgt er meteen voor dat goed goede stekken zijn voor het vissen op voorn.

In de afbeelding hieronder is een perfect voorbeeld te zien van een goede stek voor voorn. Er zijn een hoop waterplanten en genoeg andere plekken waar de voorn zou kunnen liggen. Ook is dit soort water vaak niet zo diep.

Maar ook bij het vissen op voorn is het zo dat je in principe op het gehele water voorn kunt vangen en dus niet alleen op de hierboven genoemde stekken, ook midden op het water heb je goede kansen (met het juiste aas en op de bodem) om een voorn te vangen.

Wat heb je nodig?

De (vaste) hengel, de nylon draad, de dobber, het lood, de haak, het aas en onthaakmateriaal zijn het belangrijkste om mee te nemen tijdens het vissen op voorn.

De meeste benodigdheden zijn hierboven besproken, maar nog niet alles! Voor het vissen is het belangrijk dat je goed bent voorbereid. Zeker als je nog weinig ervaring hebt met een bepaalde visserij. Daarom hebben we hieronder uitgebreid onder elkaar gezet wat je precies nodig hebt;

  • De hengel

Zoals al eerder besproken is de vaste stok de beste hengel om te vissen op voorn. Dit is makkelijk te monteren en ook is deze hengel licht. Je kunt snel handelen en het is geen probleem om de hengel lange tijd in je hand te houden.

Het hoeft ook geen lange vaste stok te zijn. Een hengel van 1.70 meter is meer dan voldoende. De slootjes waarin je vist en de waterplanten zijn vaak niet zo breed. Een langere hengel is alleen maar onhandig.

  • De lijn

Een nylon lijn is het meest geschikt voor het vissen op voorn. Deze zinkt mooi in het water en er zit voldoende rek in. Een dikte van tussen de 5 en 10 mm is voldoende, ook voor een flinke voorn.

  • Tuigje (dobbers, lood en haak)

Naast de hengel en de lijn heb je ook een dobber, loodjes en de haak nodig. Je kunt dit het beste doen door een kant en klaar tuigje te kopen, maar je kunt dit ook los kopen.

Als je het los koopt is het slim om voor een dunne, lange dobber te kiezen. Een dikke dobber is niet handig omdat de voorn niet sterk genoeg is om die flink te laten bewegen.

Verder moet je er zelf een paar mini loodjes op monteren om zo te testen hoeveel loodjes je nodig hebt om de dobber mooi recht in het water te laten staan.

En ook heb je een kleine enkele haak nodig die je vastknoopt aan het einde van de lijn. Hier komt het aas aan te zitten. Voor het vissen op voorn heb je geen onderlijn nodig.

  • Aas

Het beste aas wat je voor de voorn kunt gebruiken zijn; brood, maden, wormen en mais.

  • Onthaakmateriaal

Ook bij de voorn kan de haak verkeerd gehaakt zitten waardoor het met de hand moeilijk is om de voorn goed te kunnen onthaken. Daarom is het belangrijk om een dunne, lange tang mee te nemen of een speciale witvis onthaker.

  • Lokvoer

Je kunt bij het aas eventueel lokvoer werpen. Dit is een mengelmoes van producten die de voorn graag lust. Op deze manier lok je meer voorn naar je aas toe en vergroot je de kans op voorn. Maar lokvoer is niet noodzakelijk, slechts een hulpmiddel.

  • Stoel

Omdat je bij het vissen op voorn vaak lang op dezelfde stek blijft, is het soms lekker om een stoel mee te nemen. Zo kan je er lekker bij zitten en is het makkelijker om langer geduld te hebben!

  • Zonnebril

Met een goede zonnebril kun je soms de voorn zien zwemmen! Je kunt dan direct je aas in de buurt werpen en zo heb je mooie kansen om een voorn te vangen, zeker om de voorn vaak in een school met elkaar optrekt.

FAQ

Hoe groot kan een voorn worden?

De grootste voorn in Nederland die is gevangen was 48 centimeter! De gemiddelde lengte van de voorn is tussen de 10 en de 15 centimeter.

Wat is de beste periode om te vissen op voorn?

De voorn is het hele jaar door goed te vangen. In de zomer zijn er meer waterplanten en heb je dus meer goede stekken, ook kun je in de zomer soms de voorn met het blote oog spotten.

Wat is de bijvangst die je kunt verwachten?

Naast voorn zul je met deze manier van vissen vooral baars vangen als bijvangst!

Gerelateerde berichten