Wat heb je nodig voor het vissen op zeebaars?

Het vissen op zeebaars is erg populair, ook kun je het op verschillende manieren doen. Wel is het belangrijk dat het materiaal waarmee je vist goed is, zeker bij roofvissen. Voor je begint met het zeebaarsvissen is het daarom belangrijk om te weten; Wat heb je nodig voor het vissen op zeebaars?

Voor het vissen op zeebaars heb je een spinhengel of een zeehengel nodig. Met daaraan een molen met gevlochten draad tussen de 10 en de 15/100e. Als aas kun je kunstaas gebruiken maar ook zagers. Bij het vissen met zagers heb je ook lood nodig. Ook heb je onthaakmateriaal nodig om de zeebaars te kunnen onthaken.

Het is belangrijk om goed te snappen waarom je bepaalde producten nodig hebt, in dit artikel zullen we per techniek voor het zeebaarsvissen uitgebreid bespreken wat je nodig hebt!

Hengel

Wat de beste hengel is voor het zeebaarsvissen is afhankelijk van hoe je op zeebaars vist. Vis je met kunstaas, dan is de spinhengel het beste, vis je met zagers en lood, is een lange en sterke zeehengel het beste.

Voor het vissen op zeebaars zijn er twee technieken die je kunt gebruiken. De eerste techniek is met kunstaas vissen tussen de stenen, dit doe je vaak met een spinhengel. Maar ook kun je met zagers of andere insecten inwerpen en wachten tot de aanbeet. Je hebt dan een sterkere hengel nodig, dit noemen we ook wel het statisch vissen.

  • Vissen met kunstaas

Het vissen op zeebaars met kunstaas kan het beste worden gedaan met klein kunstaas. Zoals shadjes en Fish-spinners. De hengel die je hiervoor gebruikt hoeft dus niet erg zwaar te zijn. Dit zou alleen maar vervelend zijn omdat je hengel de hele tijd in je hand hebt.

Je kunt dus het beste gaan voor een gewone spinhengel. Een spinhengel met een werpgewicht tussen de 20 en de 50 gram en een lengte tussen de 2 en de 3 meter is voldoende. Dat is prima voor shadjes en spinners.

  • Vissen met lood en zagers

 Voor het vissen met lood en zagers vis je vaak vanaf het strand of vanaf een pier. Het is dan belangrijk om ver in te kunnen werpen, je hebt dus veel gewicht nodig aan je lijn en ook veel werpgewicht in de hengel.

Voor deze techniek is de beste hengel daarom een zeehengel. Een zeehengel is lang, sterk en er zit een grotere molen op. Je kunt ook een karperhengel of een feederhengel gebruiken. Het gaat erom dat de hengel groot is, met een redelijk grote molen en een normaal tot zwaar werpgewicht.

Molen of reel?

Voor het vissen met kunstaas op zeebaars is het beste om een molen te gebruiken, het kunstaas wat je gebruikt is niet zwaar genoeg voor een reel. Met het vissen met lood en zagers is een reel een optie, maar een sterke molen is ook voor deze techniek de beste optie.

Op de hengel waar je mee vist hoort natuurlijk een molen of reel. Voor het vissen op zeebaars is naar onze mening de molen de beste keuze. Dit omdat je voor een reel een aparte hengel nodig hebt en je de reel alleen kunt gebruiken als je met veel gewicht met zagers op zeebaars vist.

Met het vissen met kunstaas heb je geen reel nodig, het kunstaas voor zeebaars heeft daar niet genoeg gewicht voor. De molen is dus naar onze ervaringen de beste optie voor beide technieken.

Voor het vissen met kunstaas heb je geen grote of zware molen nodig. Een formaat tussen de 4000 en de 5000 is prima. Het hoeft niet te zwaar te zijn.

Maar voor het vissen met lood en zagers is het verstandig om een wat sterkere molen te gebruiken, maar het is niet nodig om een enorme zeemolen te gebruiken. Als de molen een redelijk werpgewicht heeft is het al snel goed.

Lijn en onderlijn

Bij het zeebaarsvissen is de gevlochten lijn het beste om te gebruiken. Dit omdat hier weinig rek in zit. Ook heb je een onderlijn nodig om je hoofdlijn te beschermen, dit kan een stalen onderlijn zijn voor kunstaas en een fluorocarbon onderlijn voor het vissen met zagers.

Voor de zeebaars is de gevlochten lijn de beste keuze. Dit omdat hier weinig rek in zit, je kunt dus snel aanslaan en ook heb je goed de controle over het kunstaas als je daar mee vist. Ook hoeft de gevlochten lijn niet dik te zijn, een dikte van tussen de 10 en de 15/100e is al goed.

Ook heb je een onderlijn nodig, een onderlijn beschermt de hoofdlijn tegen stenen of andere scherpe objecten in het water.

Als je met kunstaas aan het vissen bent kun je het beste kiezen voor een stalen onderlijn zoals in de afbeelding hieronder. Dit is sterk genoeg en ook kun je door het clipje snel en makkelijk verwisselen van kunstaas.

Als je met lood en zagers aan het vissen bent, zou je ook kunnen gaan voor een fluorocarbon onderlijn. Het grote voordeel hiervan is dat deze lijn onzichtbaar is in het water. Zeker voor het statisch vissen is dit dus een pluspunt.

Aas

Voor het vissen op zeebaars kun je kiezen tussen kunstaas zoals shadjes en spinners en insecten zoals zagers en zeepieren. Deze twee soorten aas worden het meest gebruikt en werken ook het beste om zeebaars te vangen.

De meest gebruikte techniek voor het vissen op zeebaars is het vissen met kunstaas. Je kunt voor zeebaars het beste kunstaas gebruiken wat niet te groot is, maar wel genoeg gewicht heeft om ver in te kunnen werpen. Denk bijvoorbeeld aan shadjes.

En voor het statisch vissen op zeebaars (het vissen met lood en insecten) werken zagers het beste. Ook zou je kunnen kiezen voor zeepieren. Maar over het algemeen werken de zagers het beste.

Over wat het beste aas is voor zeebaars heb ik een apart artikel geschreven waarin uitgebreid wordt beschreven wat het beste aas is en waarom. Bij interesse kunt u dit artikel hier bekijken.

Onthaakmateriaal

Voor zeebaars is onthaakmateriaal onmisbaar. Denk aan tangen voor het onthaken van de vis, eventueel een onthaakmat voor als je tussen stenen vist en een schepnet zodat je de zeebaars makkelijk aan de kant kunt krijgen.

Voor het roofvissen is wellicht het belangrijkste wat je moet meenemen het onthaakmateriaal. Dit omdat de haak ver in de mond gehaakt kan zitten. En als de haak ver in de mond van de zeebaars zit, lukt het vaak niet om met de hand de haak te verwijderen.

Het is daarom erg belangrijk om een lange en dunne onthaaktang mee te nemen. Een naast de onthaaktang is het ook belangrijk om een kniptang mee te nemen. Een kniptang is een kleine, sterke tang zoals in de afbeelding hieronder. Het is de bedoeling dat het door je ijzeren haak kan knippen.

Dit heb je nodig voor als de haak echt naar gehaakt zit, je kunt dan met de tang de weerhaak van de haak doorknippen en zo alsnog de haak verwijderen.

Tijdens het vissen op zeebaars sta je vaak op een pier, stenen of andere onhandige locaties. Het is op dit soort plekken handig om een schepnet en een onthaakmat bij je te hebben. Zo kun je de zeebaars makkelijk uit het water krijgen en ook heb je met de onthaakmat een veilige ondergrond voor de vis om te kunnen onthaken.

FAQ

Heb je een boot nodig om een zeebaars te vangen?

Nee, je kunt prima vanaf de kant op zeebaars vissen. Met kunstaas bijvoorbeeld vanaf pieren, en met lood en zagers vanaf het strand. Je kunt met genoeg gewicht ver genoeg inwerpen.

Wat is het beste getij om te vissen op zeebaars?

Over het algemeen werkt het vissen op zeebaars het beste als het hoog water aan het worden is of hoog water is. De zeebaarzen worden op dat moment actief en gaan tussen de stenen jagen.

Wat is de bijvangst die je zult aantreffen?

Tijdens het vissen op zeebaars kun je verschillende andere vissen vangen zoals een pollak, een geul maar ook een makreel!

Gerelateerde berichten