Wanneer je aan het vissen bent op baars is het natuurlijk niet leuk als je geen baars vangt. De baars is op verschillende manieren te vangen en het kan vaak aan een paar kleine dingen liggen waarom aanbeten van de baars uitblijven. Het is daarom goed om te weten; Waarom vang ik geen baars?
Als je geen baars vangt kan dat komen omdat je op een verkeerde hoogte aan het vissen bent of altijd op dezelfde hoogte. Ook kan het kunstaas te groot zijn en ook kan het komen doordat je op de verkeerde of altijd dezelfde stek aan het vissen bent.
Het is goed om per punt goed te snappen waarom dit ervoor kan zorgen waarom je geen baars vangt, hoe je dit kunt oplossen en hoe het zit met het vissen met een dobber en met kunstaas. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!
Vissen op de verkeerde stek
De baars is op veel stekken te vangen in Nederland. De baars komt voor in rivieren, polders, slootjes, kanalen en eigenlijk elke andere zoetwaterstek. Een baars komt niet voor in de zee, hier zwemt wel zeebaars. Maar om een baars te vangen is de zee dus een verkeerde stek.
In principe gaat het verder niet om de stek zelf, het spreekt namelijk voor zich dat er op zee geen baars te vangen is. Maar als er verder overal baars zwemt, hoe kan je dan op de verkeerde stek vissen?
Dit heeft vooral te maken met de plek op het water waar je aan het vissen bent. De baars houdt ervan om op plekken te liggen waar de prooi in de problemen komt of waar de baars onopvallend kan liggen. Denk dan aan waterplanten, de waterkant, duikers en bruggen.
In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede stek voor baars. Het is dus slim om vooral op dit soort plekken in het water te vissen. Uiteraard is er ook midden op het water een baars te vangen maar de kans is kleiner dan op plekken waar de baars graag ligt.
Maar ook op deze stek kan het voorkomen dat je aan het vissen bent met kunstaas of insecten en dat de aanbeten uitblijven. Het is dan belangrijk om van stek te verwisselen, de baars is een vis die een lange tijd op dezelfde plek kan liggen en komt niet altijd naar het aas toe.
Je zult dus soms ook zelf de baars moeten zoeken en dit doe je het beste door veel van aas en stek te verwisselen.
Lees hier een apart artikel waarin uitgebreid wordt besproken wat de beste stekken voor baars zijn!
Vissen met de verkeerde techniek
Een baars kun je vangen met verschillende technieken. Je kunt vissen met kunstaas, vliegaas en met een dobber en insecten. Bij alle drie de technieken is het belangrijk dat je weet wat je aan het doen bent en dat je op de juiste hoogte vist.
Want de echte fouten wat betreft de techniek worden meestal gemaakt bij de hoogte waarmee je vist. Zo is het op een rivier belangrijk om op de bodem of tegen de bodem aan te vissen. In een rivier ligt baars vaak in scholen laag in het water, wanneer je hier hoog in het water aan het vissen bent met een spinner, zul je niet snel een baars vangen.
Zo werkt dit ook andersom in slootjes en polders. Hier is het water vaak niet zo diep en werkt het goed om met klein kunstaas te vissen en het maakt niet gek veel uit hoe hoog het beweegt. Hier werken spinners en vliegaasjes wel goed maar op een rivier dus niet.
Naast kunstaas kun je ook met insecten op baars vissen. Het is belangrijk dat je dit op de bodem van het water doet, anders ziet het er erg onnatuurlijk uit en jaagt het de baars weg. Bovendien jaagt de baars vaak laag in het water.
Techniek zelf en tempo
Los van de hoogte waarmee je vist is het ook belangrijk om de techniek zelf goed onder de knie te hebben.
Een shad bijvoorbeeld, vis je tikkend binnen, zo zal de shad op en neer gaan en dit ziet er aantrekkelijk uit voor de baars. Maar een spinner vis je juist binnen door gewoon binnen te draaien, hier komt verder geen speciale techniek bij kijken. Wel kan je spelen met het tempo.
Het spelen met het tempo kan ook erg goed werken wanneer de aanbeten uitblijven. Met het spelen van het tempo wordt bedoeld dat je het kunstaas dan weer wat sneller binnen vist en dan weer wat langzamer.
Zo zal het kunstaas een beetje op en neer gaan en dit kan aantrekkelijk zijn voor de baars. Het imiteert zo een zwakke prooi.
Vissen met te groot kunstaas
De baars is een roofvis en kan behoorlijke prooien eten. De baars jaagt voornamelijk op kleine visjes en insecten. Een baars is zeker geen snoek en eet niet alle soorten en maten qua prooi, het is belangrijk om je (kunst)aas hierop aan te passen.
Snoeken eten zelfs kleine snoeken, eenden, ratten en kikkers. Baarzen zullen dit niet doen. Een baars kan gerust een flinke plug of shad aanvallen maar wanneer het kunstaas te groot is zal de baars het overslaan.
Probeer te vissen met kunstaas tussen de 3 en de 12 centimeter lang. Dit kan de baars prima aan en dan kan je dus geen aanbeten mislopen omdat het te groot is. Het beste kunstaas voor baars verschilt maar spinners, pluggen en shadjes doen het altijd erg goed.
De dobber niet uitloden
Wanneer je met een dobber en insecten aan het vissen bent is het belangrijk om te vissen op de bodem van het water. Dit is het makkelijkste te doen bij slootjes en polders. Om zeker te weten dat je op de bodem aan het vissen bent is het verstandig om dit uit te loden met de dobber en een loodje.
Dit is een speciaal loodje wat je kunt vastmaken aan je haak. Dit loodje zal zakken tot op de bodem en zo kun je aan de dobber zien of je op de bodem aan het vissen bent.
Als je dobber onder water schiet, ben je niet op de bodem aan het vissen en moet je de dobber een stuk omhoog plaatsen zodat er meer lijn vrijkomt. Wanneer de dobber omvalt in het water heb je teveel lijn gegeven en plaats je de dobber wat lager.
Dit doe je net zolang totdat de dobber mooi recht in het water staat en het puntje van de dobber goed zichtbaar is.
Zo weet je zeker dat je op de bodem aan het vissen bent en dat het niet hierdoor kan komen dat de baarzen uitblijven!
Geen lokvoer gebruiken
Nog een extra tip voor het vissen met een dobber en insecten, het kan enorm helpen om gebruik te maken van lokvoer. Lokvoer is een mengelmoes van dingen die de baars graag lust.
Denk dan aan maden, wormen, broodkruimels en stukjes mais. Dit voer kan je zo klein kneden dat de baars het niet echt kan opeten maar het er wel op af komt door de geur. Zo kun je meer baars naar je aas toe lokken en zo vergroot je de kans op baars!
FAQ
Tijdens het vasthouden van de baars is het belangrijk om op te passen dat de stekels je niet raken want dit kan pijnlijk zijn. Maar echt gevaarlijk is het niet.
Het weer is in principe niet van invloed op het vangen van baars maar het is belangrijk om te weten dat de baars bij koud weer lager in het water zit dan bij warm weer. Ook is het belangrijk om te weten dat de baars omhoog komt als het gaat regenen. Als je dit weet, hoeft het weer geen bepalende factor te zijn voor de vangsten!
In de zomer zit de baars hoger in het water dan in de winter, als je hier het aas en de techniek op aanpast is er het hele jaar door baars te vangen. Op uiteraard de gesloten tijd na.