Tijdens het vissen op snoek heb je natuurlijk maar één doel; het vangen van zoveel mogelijk snoek. Er is niets zo frustrerend als lang bezig zijn met vissen en dat de aanbeten uitblijven. Het is daarom goed om jezelf af te vragen; Waarom vang ik geen snoek?
Wanneer je een lange tijd geen snoek vangt kan het te maken hebben de hoogte waarmee je vist in het water, de stekken waar je vist, het aas waarmee je vist, of je het aas genoeg afwisselt en hoe je met het aas vist.
Het is belangrijk om per punt te weten waarom het ervoor kan zorgen dat je geen of weinig snoek vangt en hoe je dit oplost. In dit artikel zullen we dit per punt uitgebreid bespreken!
Vissen op de verkeerde of steeds dezelfde hoogte
Tijdens het vissen op snoek is het belangrijk om op de juiste hoogte te vissen en ook af te wisselen van hoogte wanneer de aanbeten uitblijven. Het is belangrijk om laag in het water te vissen als het koud is ( in de winter). En juist hoger in het water te vissen als het water warmer gaat worden.
Wel is dit per stek verschillend hoe groot de impact hiervan is. Als je op een slootje of polder aan het vissen bent maakt het niet zoveel uit. Het water is daar vaak niet diep dus je kunt ook met kunstaas wat hoog door het water beweegt veel snoek vangen. Sterker nog, dat is vaak het beste kunstaas voor in de polder.
Maar op stekken zoals een rivier is dit wel erg belangrijk. Als je op een rivier aan het vissen bent op snoek met kunstaas wat hoog door het water beweegt zoals bijvoorbeeld een jerkbait, is de kans op snoek erg klein. Dit is één van de meest gemaakte fouten tijdens het snoeken.
Ook is het slim om flink te variëren van hoogte, wanneer je een lange tijd geen aanbeten hebt kun je ervoor kiezen om wat hoger of lager in het water te gaan vissen. Afwisseling is belangrijk want zo kom je er vanzelf achter wat die dag het beste werkt.
Met de hoogte wordt bedoeld hoe hoog het kunstaas door het water beweegt waarmee je vist.
Vissen op de verkeerde stek
De snoek komt in Nederland op bijna alle gebieden waar zoetwater stroomt voor. Toch is het mogelijk dat je geen snoek vangt omdat je op de verkeerde stek aan het vissen bent of constant op dezelfde stek.
De snoek komt voor in zoetwater dus het is logisch dat je geen snoek kunt vangen op zee. Maar naast de zee kun je snoek vangen op de rivier, in slootjes, polders en kanalen. Je kunt dus op de zee na niet echt vissen op een verkeerde stek.
Het heeft er vooral mee te maken met de plek waar je aan het vissen bent op het water zelf. Snoeken houden ervan om op plekken te liggen waar prooien in de problemen komen of waar de snoek onopvallend kan liggen.
Denk dan aan bruggen (zoals in de afbeelding hierboven), waterplanten, duikers en splitsingen van het water. Dit zijn de beste stekken voor snoek en het is daarom verstandig om vooral op dit soort plekken te vissen.
Je kunt ook midden op het water snoek vangen maar de kans op een snoek die aan het jagen is wordt hier dus kleiner. Dit kan één van de redenen zijn waarom je geen of weinig snoek vangt.
Wat nog een reden kan zijn is weinig tot geen afwisseling van de stek. Wanneer je een tijdje aan het vissen bent en je hebt op die stek geen aanbeet dan loop je verder. Op deze manier loop je een hele stek af zodat je ieder hoekje en plekje hebt af gevist. De kans op snoek wordt zo groter!
Vissen met het verkeerde aas
Tijdens het snoeken is het erg belangrijk dat het aas waarmee je vist goed is. Je kunt op snoek vissen met kunstaas maar ook met doodaas. Het meest gebruikte aas is kunstaas. Hier worden snel “fouten” mee gemaakt omdat er ontzettend veel verschillende soorten kunstaas zijn.
Je hebt klein kunstaas, groot kunstaas, zinkend kunstaas, drijvend kunstaas en kunstaas in alle kleuren. Het belangrijkste om te weten is dat in principe met alle soorten kunstaas snoek is te vangen zolang het maar een prooi van de snoek imiteert.
Maar een snoek is een grote vis, op het moment dat je met een mini blinkertje aan het vissen bent of met een vlieg is de kans groot dat de snoek het overslaat. Zorg dus dat je niet vist met extreem klein kunstaas.
Ook zijn er stukken kunstaas die vooral voor het diep vissen in de rivier goed werken. Denk dan aan lepels en Fish-Spinners. Dit is kunstaas wat direct naar de bodem zakt en dit kunstaas werkt vaak niet zo goed voor het vissen op snoek.
Je kunt beter swimbaits, spinnerbaits, pluggen, shadjes en spinners gebruiken. Als het kunstaas maar lijkt op een natuurlijke prooi van de snoek. Zoals in de afbeelding hieronder, dit is een swimbait.
Lees hier een apart artikel waarin uitgebreid wordt besproken wat het beste kunstaas is voor snoek.
Naast kunstaas kun je natuurlijk ook vissen met doodaas maar hier zijn minder fouten mee te maken. Zolang je ervoor zorgt dat het dode aas op de bodem ligt, goed te ruiken is en niet is bedorven, zijn er volop kansen op snoek!
Verkeerde of dezelfde techniek gebruiken
Wat ook vaak voorkomt is dat er een verkeerde techniek of altijd dezelfde techniek wordt gebruikt en dit geldt dan voornamelijk voor het vissen met kunstaas.
Je hebt verschillende soorten kunstaas en soms kan het verschillen per stuk kunstaas wat de beste techniek is om het binnen te vissen. Zo is het met het vissen met een plug, spinner, spinnerbait en swimbait de beste techniek om het in te werpen en gewoon weer binnen te vissen.
Bij deze stukken kunstaas gebruik je in principe dus geen speciale techniek want je draait ze gewoon weer binnen. Wel kan je wat variëren met het tempo waarin je dit doet.
Maar het is met dit kunstaas niet de bedoeling om het tikkend binnen te vissen. Wanneer je dit wel doet, kan dit de snoek afschrikken want het kunstaas zal een rare actie krijgen.
Maar met kunstaas zoals shadjes en jerkbaits is het juist belangrijk om zelf een actie aan het kunstaas mee te geven. Zo moet je een jerkbait tikken geven zodat het naar links en recht beweegt. En een shad moet je af en toe een tikje omhoog geven om het vervolgens weer te laten zakken, dit herhaal je.
Zo creëer je voor dit kunstaas een actie. Wanneer je dit niet doet met dit kunstaas, zal het niet echt een actie hebben waardoor de snoek zich minder snel zal laten verleiden om een aanbeet te doen.
Zorg er dus voor dat je per stuk kunstaas goed weet wat de juiste techniek is en dat je het tempo af en toe varieert. Zo gebruik je wel de juiste, maar niet altijd dezelfde techniek!
FAQ
In de winter is er volop snoek te vangen! Wel is het belangrijk om te weten dat de snoek in de winter lager in het water beweegt omdat de temperatuur van het water daalt. Het is belangrijk om je aas hierop aan te passen.
In vrijwel elk zoetwater gebied in Nederland is snoek te vangen!
Dit is heel verschillend, er zijn stukken kunstaas te koop tussen de 2 en de 5 euro zoals een spinner of een shad. Maar er zijn ook stukken kunstaas van wel 20 euro per stuk zoals een jerkbait. Een duurder stuk kunstaas is niet automatisch beter dan een goedkoop stuk kunstaas, met alles is snoek te vangen.