Hoe vang je een forel?

De forel is een mooie vis om te zien en om te vangen. Ook kun je de forel op verschillende manieren vangen en wordt dit steeds populairder onder de vissers. Maar voor je hiermee begint is het wel goed om te weten; Hoe vang je een forel?

Een forel kan je vangen met kunstaas of met insecten zoals wormen en vliegen. Ook kun je speciaal deeg gebruiken wat je aan een enkele haak vastmaakt. Het belangrijkste is dat het aas niet te groot is en je veel afwisselt met het tempo en het aas.

Maar voor dat je een forel kunt vangen, is er nog veel meer belangrijke informatie die je moet weten. Zo is het belangrijk om te weten welk aas je moet gebruiken en waar je moet vissen. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Hoe vang je een forel?

Een forel kun je op verschillende manieren vangen. Klein kunstaas, insecten en zelfs deeg werken allemaal goed voor het vangen van forel. Als het aas maar niet te groot is. Ook werkt het goed om flink te variëren met het aas.

De methode die je gebruikt voor het vissen op forel is een persoonlijke keuze van de visser zelf. Er is niet een methode het beste. Je kunt kiezen voor het vissen met kunstaas, insecten en deeg. Het belangrijkste is dat het aas een kleine van de forel imiteert.

Een forel is een vis die het beste te vangen is op een speciale forelvijver. Op deze vijver kun je dus het beste vissen met aas wat hierboven is genoemd.

De techniek die je gebruikt is ook verschillend. Met kunstaas kun je normaal binnen vissen maar ook kun je spelen met het tempo. En met insecten kun je het aas op een vaste plek laten liggen, maar ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een worm rustig naar binnen te vissen.

Voordat je besluit te vissen op een forelvijver is het belangrijk om eerst goed de regels door te nemen. Bij sommige forelvijvers is het namelijk niet toegestaan om met kunstaas te vissen.

Forel vissen met kunstaas

Voor forel werkt klein kunstaas het beste. Denk dan aan kleine plugjes, spinners en lepels. Net zoals bij de meeste roofvissen werkt het goed om het tempo en het aas zelf af te wisselen.

Het vissen met klein kunstaas op forel werkt zelfs zo goed, dat het op sommige forelvijvers zelfs verboden is. Let dus voordat je met kunstaas op forel gaat vissen wel goed op of het wel is toegestaan op die locatie.

Spinners

De spinner werkt eigenlijk voor iedere roofvis fantastisch. Een spinner heeft altijd een blad wat roterend door het water beweegt. Zo imiteert de spinner een zwakke of gewonde prooi. Dit vindt de roofvis aantrekkelijk en is daarom eerder geneigd om een aanbeet te doen.

Voor het forelvissen is het belangrijk dat de spinner niet te groot is, maar wel een redelijk werpgewicht heeft. Zo zorg je ervoor dat je de spinner goed kunt inwerpen maar het niet te groot is voor de forel.

Je kunt de spinner op verschillende manieren binnen vissen. Je kunt hem op één tempo binnen vissen maar je kunt ook het tempo afwisselen. Het is maar net waar je zelf de beste ervaringen mee hebt.

De kleur van de spinner is vaak natuurlijk zoals geel, bruin, zilver en groen. Maar ook een fellere kleur zoals paars of oranje kan het soms goed doen. Met een mix tussen natuurlijke en felle kleuren zit je altijd goed. In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een perfecte spinner voor forel.

Zelf heb ik veel forel gevangen met de Spinner Set ‘Tropical’ (bol.com). Dit is een setje van een aantal verschillende spinners die het allemaal goed doen voor het vangen van forel.

Lepels

Ook met lepels is de forel goed te vangen. De lepel is een stuk kunstaas wat vaak klein, maar ook zwaar is. Die combinatie maakt het een sterk stuk kunstaas voor het vangen van forel.

Een lepel lijkt in principe veel op een spinner. De spinner imiteert ook een zwakke prooi voor de forel. Alleen roteert het niet als een blad door het water maar kent de lepel meer een zwabberende beweging door het water.

Ook bij de lepel kun je afwisselen van het tempo waarmee je vist. Als je wat zachter binnen vist, zal de lepel een stukje zakken. Hierna draai je weer wat sneller binnen zodat de lepel weer een stuk omhoog komt. Dit blijf je herhalen en vaak werkt dit goed voor de forel.

En ook qua kleur geldt voor de lepel hetzelfde als voor de spinner. Het zijn de natuurlijke kleuren die het altijd goed doen. Maar vergeet ook zeker niet om een felle kleur zoals paars of oranje mee te nemen.

Pluggen

En het derde soort kunstaas wat goed werkt voor het vangen van forel zijn pluggen. Een plug is een nep visje wat meerdelig maar ook 1-delig kan zijn. Het voordeel van de plug is dat het kunstaas van zichzelf al een actie in huis heeft.

Dit betekent dat je zelf niet echt een techniek hoeft toe te passen tijdens het binnen vissen van de plug. Wel kun je spelen met het tempo van de plug. Maar als je de plug binnen vist, hoef je in principe niks meer te doen. De plug zal zelf zijn actie door het water maken.

Ook bij de pluggen doen de natuurlijke kleuren het altijd goed en is het ook altijd slim om een felle kleur mee te nemen. Eigenlijk geldt dit over het algemeen met het roofvissen met kunstaas.

Vliegvissen

Het is zelfs mogelijk om tijdens het vliegvissen een forel te vangen. Met het vliegvissen vis je met een speciale hengel met zeer klein kunstaas. Zoals een klein vliegje of een kreeftje, een voorbeeld van kunstaas wat je gebruikt met het vliegvissen is te zien in de afbeelding hieronder. Dit tik je over het water heen en dit kan goed werken voor het vissen op forel.

Voor het vliegvissen is het wel belangrijk om goed te weten wat je doet. Het vliegvissen is een hele aparte tak van de sport. Je hebt er bijvoorbeeld een speciale hengel voor nodig en het inwerpen werkt heel anders dan met een normale werphengel.

Voor meer informatie over wat vliegvissen precies is en hoe het werkt kunt u er hier een speciaal artikel over lezen.

Forel vissen met insecten

Met insecten zoals wormen en maden kun je veel forel vangen. Dit doe je vrijwel altijd met een dobber. Probeer de insect op de bodem of net boven de bodem te hebben. Je kunt de insect met de stroming mee laten gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om rustig binnen te draaien.

Het is vooral het kleine aas wat het goed doet bij de forel. Zo hebben we net het kunstaas besproken, maar doen insecten het ook goed bij de forel. Je kunt hiervoor verschillende technieken gebruiken.

Vaak wordt het vissen met insecten op forel gedaan met een dobber. Het is belangrijk dat je geen dikke ronde dobber kiest maar een dunne lange dobber. In de afbeelding hieronder is een geschikte dobber te zien.

Hoe diep je de dobber zet is afhankelijk van hoe diep het water is. Je zou dit van te voren kunnen uitmeten maar soms is het ook aangegeven bij de forelvijver zelf. Onder de dobber is het belangrijk om een onderlijn te hebben.

De beste onderlijn voor het vissen op forel is een fluorocarbon onderlijn. Deze onderlijn zie je niet in het water maar is wel sterk genoeg voor het roofvissen.

Onder deze onderlijn bevestig je een enkele haak waar je het insect aan vast maakt. Qua insect is het meest gekozen aas de worm. De worm werkt over het algemeen ook het beste. Dit omdat de worm vrij lang is en het daarom goed opvalt in het water.

Maden kunnen ook goed werken voor het vangen van forel, maar dan is het belangrijk om een flinke pluk maden aan de haak vast te maken. Anders valt het niet goed genoeg op voor de forel.

De techniek

Als het insect aan de haak is moet je het vissen zelf natuurlijk ook nog goed doen. Ook hier kun je weer verschillende technieken gebruiken.

Zo kun je ervoor kiezen om in te werpen en de dobber met het insect rustig met de stroming mee te laten nemen en niet echt binnen te draaien. Zo zie je aan de dobber en aan de hengel vanzelf wanneer je beet hebt.

Maar je kunt er ook voor kiezen om heel rustig binnen te halen en een beetje te spelen met het insect. Geef het af een toe een tikje omhoog en opzij. Je zult flinke tikken op de hengel voelen wanneer je een aanbeet krijgt.

Je kunt ook van technieken afwisselen, zo zul je vanzelf ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Forel vissen met deeg

Forel kun je goed vangen met speciaal deeg. Je maakt van het deeg een worm of druppel achtige vorm wat je aan een enkele haak vastmaakt. Vervolgens tik je het deeg rustig door het water. Zo imiteer je een prooi van de forel.

Het klinkt wellicht wat gek, maar het is dus mogelijk om met speciaal deeg forel te vangen. Met het deeg wat ook wel Troutbait of Powerbait wordt genoemd is zeer effectief voor het vangen van een forel.

Het is de bedoeling dat je met dit deeg vormpjes gaat kneden, in de vorm van bijvoorbeeld een druppel. Dit bevestig je op een haak en dit vis je door het water. De kracht van dit deeg is vooral de geur. Dit trekt forel aan.

Je hebt veel verschillende soorten deeg maar het komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Ook de kleur die je kiest maakt niet zoveel uit. Je kunt kiezen voor een felle kleur die erg opvalt zoals oranje maar dit is niet noodzakelijk. Het is maar net waar je zelf de beste ervaringen mee hebt.

Wat zijn de beste stekken voor het vissen op forel?

Voor het vissen op forel kun je het beste doen op een speciale forelvijver. Hier wordt de forel speciaal uitgezet voor de vissers. Het is mogelijk om een wilde forel te vangen, maar het vangen van een forel buiten een forelvijver is zeer zeldzaam.

Bij roofvissen is het over het algemeen vrij simpel te zeggen wat de beste stekken zijn. Vaak zijn het de onderbrekingen in het water die het goed doen bij de roofvissen. En ook komen sommige roofvissen voor op de rivier en de andere juist in de slootjes en polders.

Maar bij de forel is dit anders, de forel komt eigenlijk bijna niet voor in de slootjes of rivieren in Nederland. Het is zeker mogelijk om een wilde forel te vangen met bijvoorbeeld een spinner maar dit is zeer zeldzaam.

Je kunt het beste kiezen voor een forelvijver, dit is een locatie die speciaal is gemaakt voor het vangen van forel. Een bekend voorbeeld is het Oostvoorne meer. Maar het is dus wel belangrijk om van te voren goed te onderzoeken welke regels er gelden per forelvijver.

Wat is de beste periode om op forel te vissen?

De forel is over het algemeen het beste te vangen in de lente en in de herfst. De forel is dan erg actief. In de zomer is het water warm en dat maakt de forel inactief, net zoals in de winter maar dan omdat het water kouder wordt. Over het algemeen is de forel het meest actief in ochtend en in de avond.  

Net zoals de meeste roofvissen is ook de forel extra actief in de herfst en de lente. In de herfst is de forel actief omdat het veel wilt eten voordat het water kouder gaat worden. En zo ook in de lente omdat het water warmer gaat worden.

Door het koude water in de winter en het warme water in de zomer is de forel in die periode een stuk minder actief. Sommige forelvijvers zijn zelfs dicht in de winter.

Wat het beste tijdstip op de dag is voor het forelvissen blijft altijd lastig om te zeggen. Dit omdat het flink kan verschillen per dag en ook met wat voor aas je gebruikt. Maar over het algemeen is de forel in de ochtend en in de avond het meest actief.

Wat heb je nodig voor het vissen op forel?

Voor het forelvissen heb je een redelijk lange hengel nodig. Met daaraan kunstaas, een insect of deeg. Ook heb je een onderlijn nodig en de draad zelf. Op de hengel moet ook een molen zitten. En met het roofvissen is onthaakmateriaal ook altijd noodzakelijk.

Om een extra duidelijk beeld te krijgen van wat exact de benodigdheden zijn voor het forelvissen hebben we alles hieronder op een rijtje gezet.

  • De hengel

Voor het vissen op forel is het aan te raden om een wat langere hengel te gebruiken. Tussen de 2.70 en de 3.00 meter is perfect. Dit omdat je zo verder en nauwkeuriger kunt werpen. Verder is het belangrijk dat de hengel sterk is, maar wel een flexibele top heeft.

Een jerkbait hengel bijvoorbeeld, heeft een hele stugge top en dit werkt niet prettig voor het forelvissen. Je kunt voor het forelvissen wel goed een spinhengel gebruiken. Deze is sterk, met een goede slip en een flexibele top.

  • De molen

Bij het forelvissen is het verstandig om een wat kleinere molen te gebruiken. Dit omdat je vist met wat kleiner en ook lichter (kunst) aas. Een molen tussen serie 1000 en 2000 is altijd goed.

  • De lijn

Op deze molen komt natuurlijk de lijn. Wat betreft de lijn is het aan te raden om een niet al te dikke lijn te gebruiken. Daarom is nylon draad vaak de beste keuze. Dit is dun en er zit een hoop rek in. Met een 16/100e nylon draad zit je prima.

  • Onderlijn

Het vissen met een onderlijn is belangrijk om beschadiging van de hoofdlijn te voorkomen en ook werkt het makkelijk voor het verwisselen van aas. Een fluorocarbon onderlijn is perfect. Deze is sterk, maar valt niet op in het water.

  • Onthaakmateriaal

Bij het roofvissen is het altijd belangrijk om onthaakmateriaal mee te nemen. Denk dan aan onthaaktangen en kniptangen, maar ook aan een schepnet en een onthaakmat. Dit maakt het onthaken van de vis makkelijker en ook zorg je er zo voor dat de vis niet beschadigd.

FAQ

Wat zijn de regels voor het meenemen van forel?

Of je een forel mee mag nemen na het vangen is vaak afhankelijk van een aantal dingen. Zo verschilt het per forelvijver of het is toegestaan om gevangen forel mee te nemen. En ook is het vaak zo dat je forel mag pas meenemen als de forel groter is dan 25 centimeter. Voordat je een forel meeneemt is het belangrijk om goed te onderzoeken wat precies de regels zijn op de stek waar je vist.

Hoe groot kan een forel worden?

Een grote forel kan een lengte van over de 70 centimeter bereiken. Maar de gemiddelde lengte van de forel is tussen de 30 en 40 centimeter.

Heeft een forel tanden?

Ja, de forel heeft behoorlijk wat tanden en daartussen zitten ook behoorlijk scherpe tanden. Pas daarom altijd goed op met het vasthouden van de forel.

Gerelateerde berichten