Kan je met een reel op zee vissen?

Het vissen op zee kun je op veel verschillende manieren doen. En ook komen deze technieken vaak overeen met het vissen in zoetwater. Wel is het vaak zo dat je op zee speciaal materiaal nodig hebt. Maar hoe zit het met een reel? Kan je met een reel op zee vissen?

Het is mogelijk om met een reel op zee te vissen. Wel is het belangrijk dat de reel groot en sterk is en ook heb je een speciale hengel nodig om met een reel op zee te vissen. Het hebben van een reel is niet noodzakelijk voor het zeevissen.

Maar bij het vissen met een reel zijn er nog meer belangrijke dingen die je moet weten! Zo is het belangrijk om te weten welk soort reel geschikt is, welke hengel je erbij kunt gebruiken en wat het nadeel of voordeel is ten opzichte van een molen. Dit alles en meer bespreken we in dit artikel!

Kan je met een reel op zee vissen?

Met een reel kan je op zee vissen. Het voordeel hiervan is dat je met een dikke lijn kunt vissen en toch ver kunt werpen. Het is niet noodzakelijk om een reel te hebben voor het zeevissen. Het is een persoonlijke keuze van de visser.

Het is dus mogelijk om met een reel op zee te vissen. Ondanks dat vissen de meeste vissers nog steeds met een molen op zee. Dit komt omdat het vissen met een reel (zeker in het begin) erg lastig kan zijn. Als je verkeerd inwerpt, komt de lijn vaak helemaal in de knoop en dit is lastig goed te maken.

Het is daarom belangrijk dat je eerst de techniek van het inwerpen met een reel goed onder de knie krijgt. Een groot stuk leeg strand of een grasveld zijn perfecte locaties om het inwerpen onder de knie te krijgen.

Het is hierbij vooral belangrijk dat er geen mensen in de buurt zijn. Als je nog niet goed kunt werpen en je werpt met lood alle kanten op, kan dit een gevaar zijn voor de mensen die in de buurt zijn!

Ook is het belangrijk dat je een reel gebruikt die geschikt is voor het vissen op zee. Omdat je op zee ver wilt kunnen inwerpen moet de reel een hoop kracht aankunnen en groot zijn. En ditzelfde geldt voor de hengel die je gebruikt.

Welk soort reel is geschikt voor het vissen op zee?

Voor het zeevissen heb je een sterke reel en grote reel nodig. Ook is het belangrijk dat de spoel van de reel breed is. Zo heb je genoeg ruimte voor je vingers om in te werpen. Over het algemeen is de reel rond en is het ook een zware reel. Meestal tussen de 400 en de 600 gram.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een reel die geschikt is voor het vissen op zee. Zoals is te zien is de spoel erg breed, dit is belangrijk voor het inwerpen. Het inwerpen is op zee erg belangrijk want je moet zo ver mogelijk inwerpen.

Als je te weinig ruimte hebt voor je vingers op de spoel is het niet fijn om ver te moeten inwerpen. Vaak lukt het dan ook minder goed.

Ook is de reel groot, sterk en rond. Bij het zeevissen komt een hoop kracht kijken, vaak maak je een enorme zwieper met het inwerpen en het is dan wel belangrijk dat de reel het aankan.

Daarnaast is het belangrijk om een reel te kiezen die van materiaal is gemaakt wat tegen zoutwater kan. Bij een hengelsportwinkel is het altijd verstandig om het na te vragen en online staat het er vaak bij. Maar ook als het materiaal tegen zoutwater kan is het verstandig om de reel na het vissen schoon te maken.

Een reel voor het zeevissen is vaak duur en het zou zonde zijn als de reel minder lang meegaat door het zout. Het afspoelen met zoetwater is daarom altijd aan te raden.

Vissen met kunstaas

Als je met kunstaas op zee aan het vissen bent, is het een ander verhaal. Het is niet handig om met bijvoorbeeld met het vissen op makreel vanaf de kant met een enorme reel te vissen. De reel is hiervoor veels te groot.

Voor het vissen met kunstaas op zee op bijvoorbeeld zeebaars is het sowieso niet aan te raden om een reel te gebruiken. Vaak is het beste kunstaas voor zeebaars of makreel klein en niet zwaar genoeg voor een reel. Een molen komt dan beter van pas.

Welke hengel is geschikt voor het vissen met een reel op zee?

Voor het vissen op zee met een reel heb je een speciale hengel nodig. Een sterke en lange hengel rond de 4 meter lang maximaal. De hengel heeft een flexibele top zodat je de aanbeet goed kunt zien en juist een sterke onderkant voor het werpen.

Voor het vissen met een reel heb je altijd een speciale hengel nodig. Dit omdat je niet zomaar een reel op (bijvoorbeeld) een spin hengel kan plaatsen. Je moet dus echt een hengel hebben waar een reel op gezet kan worden.

Daarnaast is het belangrijk dat de hengel lang is. Met een lange hengel kun je verder inwerpen en dit is belangrijk voor het vissen op zee. Maar sla hier niet in door, met een hengel van maximaal 4 meter zit je altijd goed.

Wat zijn de voor en nadelen van het zeevissen met een reel?

Het grootste voordeel van het vissen met een reel is dat je een dikke lijn kunt gebruiken en nog steeds ver kunt inwerpen. Ook heeft de reel geen as en kan die dus ook niet worden krom getrokken. Nadelen zijn het moeilijke gebruik en speciale hengel die ervoor nodig is.

Om een extra duidelijk overzicht te geven zetten we alle voor en nadelen van het zeevissen met een reel even onder elkaar.

Voordelen:

  • Je kunt een dikke lijn gebruiken en nog steeds ver werpen.

Als je een dikke lijn gebruikt, is het bij een molen vaak zo dat je dan minder ver kunt inwerpen omdat de draad de spoel afrolt en zo zorgt het gewicht ervoor dat je minder ver werpt. Maar bij een reel heb je hier minder last van.

  • Er zit geen as aan de spoel die kan worden krom getrokken.

Bij een molen wordt de lijn via een ronddraaiende as op de spoel gespoeld. Bij een reel gaat de lijn direct de spoel op. Zo kan de as niet worden krom getrokken als er een hoop kracht op de hengel komt te staan.

Nadelen:

  • De techniek is (zeker zonder ervaring) lastig.

Zeker in het begin kan de techniek voor het vissen met een reel erg wennen zijn. Als je dit niet goed doet kom je snel in de knoop en vaak duurt het lang om de klit uit de spoel te halen.

  • De speciale hengel

Als je thuis toevallig nog een sterke karper hengel hebt liggen zou je voor het zeevissen daar een sterke molen op kunnen monteren. Dan heb je dus geen speciale hengel nodig. Bij een reel is dit niet het geval. Dan heb je weer een speciale (dure) hengel nodig.

FAQ

Is het op zee beter om een molen of een reel te gebruiken?

Geen van beide is beter. Of je kiest voor een molen of een reel is een persoonlijke keuze van de visser zelf. Wel kan het lastig zijn om na een langere tijd met een molen te hebben gevist ineens met een reel te moeten vissen en zo geldt dit ook andersom.

Wat kost een reel voor op zee?

Een goede reel voor op zee kost gemiddeld tussen de 75 en de 200 euro. Maar er zullen natuurlijk uitzonderingen zijn.

Kan je met een reel verder werpen dan met een molen?

Over het algemeen kan je met een reel verder werpen dan met een molen. Dit omdat bij een reel de lijn direct uit de spoel komt. Wel is het ook afhankelijk van het soort draad en aas wat je gebruikt.

Gerelateerde berichten