Een meerval ziet er indrukwekkend uit, het is een grote en sterke vis. En ook komt de meerval gewoon in de Nederlandse wateren voor. Het is daarom belangrijk om te weten; Is een meerval gevaarlijk?
Een meerval is over het algemeen niet gevaarlijk voor mensen. Een meerval kan erg groot en sterk worden, maar toch zal een meerval vrijwel nooit een mens aanvallen. Er zijn tot nu toe slechts enkele incidenten geweest. Het bleef toen slechts bij een paar schaafwonden.
Toch is het belangrijk om nog meer te weten te komen over de meerval. Zo is het belangrijk om te weten waar de meerval voorkomt en of het vissen op meerval gevaarlijk is. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!
Is een meerval gevaarlijk?
De meerval zelf is niet gevaarlijk voor de mens. Een meerval heeft geen tanden en ook zal een meerval nooit een mens aanvallen. Bovendien komen meervallen over het algemeen alleen voor op de grotere rivieren.
Veel mensen die een foto van een meerval zien, denken direct dat het een gevaarlijke vis is voor de mens. In de praktijk is dit gelukkig niet het geval. Ondanks het indrukwekkende uiterlijk van de vis, zal de meerval vrijwel nooit een mens aanvallen.
Een meerval is een schuwe vis en zal banger voor de mens zijn dan andersom. Ook zit de meerval meestal diep in het water op grote rivieren. Mensen zullen hier dus niet zo snel komen.
Ook heeft een meerval geen tanden dus je hoeft niet bang te zijn dat je ernstig letsel oploopt na een beet van een meerval. Een beet van een meerval zou al zeer uitzonderlijk op zich zijn. Maar als het toch gebeurt, is het met een paar schaafwonden meestal wel gedaan.
Is het vissen op meerval gevaarlijk?
Het vissen op meerval is niet gevaarlijk, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. De meerval is ontzettend sterk en je moet daar dus op voorbereid zijn qua materiaal. De hengel moet de meerval aankunnen. Ook is het belangrijk om te weten dat het een behoorlijke sport kan zijn om de meerval aan de kant of op de boot te kunnen krijgen.
Als je nog geen tot weinig ervaring hebt met het vissen of meerval of het roofvissen überhaupt, is het wel belangrijk om goed te weten waar je mee bezig bent. Want het vissen op zich niet is niet gevaarlijk maar het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn.
De meerval kan een lengte bereiken van over de 2 meter in Nederland. En in het buitenland zelfs nog wel groter. Het is daarom belangrijk dat je materiaal gebruikt wat het formaat van zulke vissen aankan. Met een lichte spinhengel is de kans zeer groot dat de hengel breekt bij een grote meerval.
Maar los van het materiaal moet je zelf ook aardig sterk zijn voor het vissen op meerval. Als je eenmaal een meerval aan de haak hebt kan het lang duren voordat je de meerval aan de kant hebt. De meerval is niet snel moe en zal het gevecht niet snel opgeven. Je kunt dus niet eventjes een meerval aan de kant krijgen.
Voorzorgmaatregelen voor het vissen op meerval
Omdat ervoor te zorgen dat ook het vissen op meerval extra veilig verloopt zijn er een paar voorzorgmaatregelen die je kunt nemen. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:
- Vis minimaal met twee mensen
Zeker met weinig ervaring is het met het meerval vissen geen goed idee om alleen te vissen. Als je een meerval vangt heb je soms meerdere mensen nodig om de vis aan de kant te krijgen en om de meerval te onthaken.
- Neem handschoenen mee
Met handschoenen krijg je extra grip op de meerval als je hem aan de kant hebt gekregen. Ook zitten er in de binnenkant van de mond scherpe stukken. Met handschoenen voorkomen je om letsel op te lopen.
- Gebruik zeer sterk materiaal
Voor het vissen op meerval is zeer sterk materiaal nodig. Een sterke hengel met daarop een molen of reel zijn echt essentieel. Ook moet de lijn sterk zijn. Anders trekt de meerval het zo kapot.
Waar komt de meerval voor?
De meerval komt over het algemeen alleen voor op de grote wateren in Nederland. Denk dan aan rivieren zoals de Maas en de Merwede etc. Op deze wateren zal de meerval vooral op of tegen de bodem aan rondzwemmen.
In de afbeelding hierboven is een typische stek te zien voor de meerval. De meerval komt namelijk (op uitzonderingen na) alleen voor in de grote rivieren zoals de Maas. Op deze rivieren beweegt de meerval vooral op de bodem van de rivier. Hier jaagt de meerval op zoek naar visjes of andere prooien.
De meeste roofvissen liggen graag op plekken in het water waar ze beschut kunnen liggen of waar hun prooi in de problemen komt. Voor de meerval is dit niet anders, de meerval ligt graag op onderbrekingen in de rivier. Denk dan vooral aan stenen, bochten in de rivier, stromingen en splitsingen van de rivier.
Kan een meerval een mens bijten?
Een meerval kan een mens bijten. Op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor. De meerval zit op de bodem van grote rivieren en komen daarom niet in de buurt van mensen. Als je in een uitzonderlijke situatie toch wordt gebeten door een meerval zal het met een paar schaafwonden meestal gedaan zijn. Een meerval heeft geen tanden.
Echt bang voor een beet voor een meerval hoef je dus niet te zijn. In een zeer uitzonderlijke situatie loop je alleen in een grote rivier kans om gebeten te worden. Maar eigenlijk komt dit nooit voor.
De meerval is een schuwe vis en zal snel weggaan als er mensen in zijn buurt komen. Bovendien heeft de meerval geen tanden, als je wordt gebeten door een meerval zal het over het algemeen niet meer letsel dan een paar schaafwonden met zich meebrengen. Maar je hoeft hier dus niet bang voor te zijn, de kans dat dit gebeurt is zeer klein.
FAQ
Ja, de meerval is een roofvis en jaagt vooral op visjes en insecten op de grotere rivieren.
De grootste meerval die in Nederland is gevangen had een lengte van 2.43 meter!
Een meerval heeft geen tanden. Wel zitten er scherpe randjes en stukjes in de bek van de meerval. Het is daarom aan te raden om altijd handschoenen aan te trekken wanneer je een meerval wilt vasthouden.