Wat is de beste tijd om te roofvissen?

Het roofvissen is fantastisch om te doen. Maar je wilt natuurlijk wel zo efficiënt mogelijk vissen om zo veel mogelijk vis te vangen. Daarom is het belangrijk om te weten; Wat is de beste tijd om te roofvissen?

Roofvissen zijn de hele dag door goed te vangen. Maar vaak zijn roofvissen in het einde van de ochtend en in de namiddag tot de avond extra actief. Over het algemeen is dit dus de beste tijd om te roofvissen. Maar in de praktijk gaat dit niet altijd op.

In dit artikel zullen we nog dieper ingaan op de beste tijd voor het vissen op roofvis. Ook zullen we uitgebreid bespreken wat de beste periode in het jaar is en wanneer je het beste op zee kunt roofvissen!

Wat is de beste tijd voor het vissen op snoek?

De snoek is de hele dag door te vangen. Maar meestal is de snoek in de ochtend en in de namiddag tot en met de avond aan het jagen. Vaak vang je in deze periodes op de dag de meeste snoeken. De rest van de dag liggen snoek vaak op een beschutte plek.

Verreweg de populairste en de bekendste roofvis is de snoek. De snoek is buiten de gesloten tijd het hele jaar door te vangen met kunstaas en met doodaas.

Wel is de snoek net zoals de meeste roofvissen extra actief op het begin en het einde van de dag. Het einde van de ochtend en de namiddag en avond zijn voor het vissen op snoek vaak de beste uren.

Toch gaat dit in de praktijk niet altijd op, snoeken liggen vaak te wachten op beschutte plekken in het water. Als je overdag (bijvoorbeeld) met kunstaas aan het vissen bent, kun je ook een hoop snoeken vangen.

Soms zul je er ook dagen tussen hebben dat je midden op de dag een hoop snoek vangt en het juist tegen de avond stilvalt met de aanbeten. Maar over het algemeen zijn snoeken het meest actief in de avonden en ochtenden.

Of de snoek nou actief is of niet, vaak is het vissen op snoek een kwestie van veel afwisselen van kunstaas en van stek. Je gaat meer zelf op zoek naar de snoek dan andersom.

Wat is de beste periode in het jaar om op snoek te vissen?

Onder de roofvissers staan de maanden oktober tot en met half december erom bekend dat het hele goede maanden zijn om te vissen op snoek. In de herfstperiode is de snoek veel aan het jagen en eet het veel.

De herfstperiode wordt daarom ook vaak gezien als de beste periode voor het vissen op snoek. Dit komt ook omdat de snoek lager in het water zit als het kouder wordt. Zo kun je in deze periode vissen met kunstaas, maar ook met doodaas.

In de zomer is het water warmer en trekt de snoek hoger het water op. Het is dan ook goed mogelijk om snoek te vangen met kunstaas, maar niet met doodaas. Als je met doodaas aan het vissen bent doe je dit vaak op de bodem en in de zomer liggen snoeken vaak hoger.

Wat is de beste tijd voor het vissen op snoekbaars?

Het vissen op snoekbaars doe je vaak op de bodem en kan daarom de hele dag door gedaan worden. Maar ook voor de snoekbaars geldt dat ze het meest actief zijn in het begin van de avond en het einde van de ochtend.

Snoekbaarzen komen voornamelijk voor op grote wateren zoals een rivier. Ze vinden het prettig om op of tegen de bodem aan te liggen. Wel komen ze vaak wat van de bodem af als het water warm wordt en ook andersom als het water kouder wordt.

Dit zorgt ervoor dat de snoekbaars het hele jaar en de hele dag door te vangen is. Maar de snoekbaars is een roofvis dus ook daar geldt voor dat ze extra actief zijn in de ochtenden en de avonden.

Ook voor de snoekbaars kun je dus stellen dat het begin van de dag en het einde van de dag de beste momenten zijn om te vissen.

Maar ook hier geldt weer dat het in de praktijk heel anders kan zijn. Als je overdag met shads op snoekbaars aan het vissen bent kun je ook snoekbaars vangen. Met het roofvissen kan het ook per dag verschillen. De ene dag zijn snoekbaarzen actiever dan de andere.

Baars

Voor de baars geldt eigenlijk precies hetzelfde als voor de snoekbaars. Alleen komt de baars niet alleen voor in de grote wateren, maar ook in de slootjes en meren. Dit zijn ook vaak de beste stekken voor baars.

Ook de baars is de hele dag door te vangen, maar is extra actief in het begin van de dag en in het einde van de dag. De baars kun je vangen met kunstaas, maar ook met insecten. Dit doe je dan vaak met een dobber.

Overige roofvissen

In Nederland zijn er een hoop verschillende roofvissen maar ook voor de overige roofvissen zoals o.a. de forel, roofblei en de meerval kun je dezelfde richtlijn aanhouden. Als je gaat vissen op een roofvis zijn de ochtend en avonduren altijd goed.

Als je maar wel altijd in je achterhoofd houdt dat het vangen van een roofvis de gehele dag mogelijk is. Zowel met kunstaas als met doodaas.

De roofblei komt net zoals de snoekbaars voornamelijk voor op de grotere wateren zoals een rivier. En ditzelfde geldt voor een meerval.

Wat is de beste tijd voor het roofvissen op zee?

Over het algemeen is de beste tijd voor het roofvissen op zee wanneer het hoog of laag water aan het worden is. Op deze momenten raken de prooien van roofvissen in de war en worden de roofvissen actief. Maar ook de avonden en ochtenden werken voor roofvissen op zee goed.

De meeste vissers die op zee aan het roofvissen zijn vissen op zeebaars en soms ook makreel. Ook voor deze roofvissen geldt dat ze in de ochtend en in de avonden extra actief zijn.

Maar de beste momenten op zee zijn vaak de momenten dat het water laag of hoog aan het worden is. Op dit moment stroomt er een hoop nieuw water op bepaalde stekken of trekt er juist een hoop water weg. Op dit soort momenten raken prooien van roofvissen in de problemen. Dit is vaak het beste moment van de dag voor het roofvissen op zee.

De makreel en de zeebaars jagen vaak bij onderbrekingen in de zee. Zoals stenen, kribben, pieren en stromingen. Een voorbeeld van zo’n stek is in de afbeelding hieronder te zien. Als er op die stekken een hoop gebeurt omdat de stand van het water verandert, zie je vaak dat er een hoop roofvissen op af komen!

FAQ

Wat is de beste tijd om te vissen met kunstaas?

Als je met kunstaas aan het vissen bent kun je dat de hele dag door doen en de hele dag vissen vangen. Maar de beste momenten zijn vaak in de ochtenden en avonden. De roofvissen zijn dan extra actief.

Wat is de beste periode om te vissen met doodaas?

Het vissen met doodaas kun je het beste doen in de wintermaanden. Met doodaas vis je meestal op of net iets boven de bodem. In de wintermaanden trekken roofvissen naar de bodem omdat het water koud wordt. Daarom heb je in die periode meer kans op vis.

Wat is de beste periode in het jaar om te roofvissen?

Roofvissen kun je het hele jaar doen doen. Maar de herfstperiode staat erom bekend dat het een goede periode is voor het roofvissen, de roofvis zit dan laag in het water.

Gerelateerde berichten