Snoeken zien er angstaanjagend uit, een grote bek met een hoop scherpe tanden en ook kunnen snoeken makkelijk een lengte van over de meter bereiken. En dat gewoon hier in Nederland. Ook staat een snoek bekend als een roofdier. Maar is een snoek ook gevaarlijk voor mensen?

Uit de feiten blijkt dat snoeken over het algemeen niet gevaarlijk zijn voor mensen. De kans dat je wordt gebeten door een snoek is buitengewoon klein. Bovendien eet de snoek geen mensenvlees en zal de snoek in zeer uitzonderlijke situaties alleen happen wanneer de snoek in paniek is.

Over het algemeen is een snoek dus niet gevaarlijk voor de mens. Toch zijn er wel eens bijt incidenten voorgekomen en met die scherpe tanden wil je dit voorkomen. Waar moet je rekening mee houden? In dit artikel zal ik daar dieper op ingaan!

Kunnen snoeken mensen bijten?

Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.

Echter is dit niet iets om je druk over te maken. Vissen schrikken over het algemeen altijd van onverwachte bewegingen in het water. En dus zullen snoeken banger zijn voor de mens dan andersom.

Toch komt het dus in extreem uitzonderlijke gevallen toch wel eens voor dat er een persoon gebeten is door een snoek. Dit zal waarschijnlijk zo zijn geweest omdat de snoek in paniek was. Over snoeken weten we dat ze graag vlak langs de kant liggen. Als je toevallig net in het water snapt waar er een snoek ligt is de kans groot dat de snoek schrikt en snel weg zwemt.

Maar mocht de snoek geen ruimte hebben en in paniek schieten is er een hele kleine kans dat hij even hapt. Niet met het doel om een vlees te eten maar om zo snel mogelijk weg te komen. Dit is over het algemeen niet levensbedreigend maar kan wel veel pijn doen omdat snoeken veel scherpe tanden hebben. Ook is het altijd oppassen met eventuele bacteriën die bij een beet komen kijken.

Kortom; ja, mensen kunnen worden gebeten door een snoek maar de kans is zeer klein. Toch is het bij een beet wel oppassen met de bacteriën en de scherpe tanden van de snoek.

Wat eten snoeken dan wel?

Snoeken zijn roofdieren, ze jagen vooral op witvis. Denk bijvoorbeeld aan voorn. Maar ook lust de snoek ratten, muizen en kreeftachtigen. De snoek lust eigenlijk bijna alles wat er in het water zwemt, grote snoeken eten zelfs wel eens kleine snoeken of snoekbaarzen op.

De snoek is de leeuw van de Nederlandse wateren, het lust bijna alles wat er rondzwemt en geen enkele vissoort is veilig. Zelfs een kleine snoek is niet veilig voor de grote snoeken. Ook eten snoeken dode vissen zoals bijvoorbeeld voorn. Het vissen op snoek met dood aas is een populaire en goed werkende manier om een snoek aan de haak te slaan.

De snoek is een vleeseter en eet dus geen brood. Als je een snoek wilt vangen heeft het dus geen zin om met een stuk brood en een dobber te gaan vissen.

Weten hoe je een snoek vangt? Hier heb ik een apart artikel over geschreven, lees het artikel hier!

Waar zwemmen snoeken?

De snoek is een zoetwater vis en komt voor in alle zoetwater plassen. Er komen zelf wel eens snoeken voor in brak water. Meestal liggen snoeken in gebieden met veel waterplanten, tunnels, bruggen of andere onderbrekingen van het water.

Wie denkt dat snoeken alleen voorkomen op grote rivieren of plassen heeft het fout. Ze zwemmen ook in de grote rivieren en plassen want snoeken komen bijna in alle zoetwater gebieden voor. Maar ze zitten juist voornamelijk in de smalle, kleine slootjes. de snoek kan hier een goede positie innemen om te jagen op zijn prooi en daarom komen ze graag in dit soort gebieden.

Alle onderbrekingen in een water zijn een hotspot voor een snoek. Denk bijvoorbeeld aan tunnels, bruggen, waterplanten, takken, maar ook vlak langs de kant of bij steigers.

Om te vissen op snoek is het dan ook niet nodig om ver te reizen. Een simpel slootje in een dorp of in de polder zijn vaak al plekken waar de snoek graag ligt. Om een snoek te vangen moet je dus daar zijn.

Ben je toch onder de indruk van de 700 scherpe tanden en het grote roofdier? Zorg dan dat je voor de zekerheid oppast bij tunnels, bruggen en waterplanten vlak langs de kant. En kijk bij helder water eerst even of je iets ziet liggen of wegschieten.

Zijn andere roofvissen gevaarlijk?

Nee, ook de andere roofvissen die in Nederland voorkomen zoals snoekbaars en baars, zijn over het algemeen niet gevaarlijk voor de mens.

Naast de snoek zijn er nog meer roofvissen in Nederland, zoals de snoekbaars, baars en de roofblei. Maar ook deze vormen geen gevaar voor de mens. De baars en de roofblei hebben niet eens tanden en komen voornamelijk voor op de grote rivieren. De snoekbaars heeft wel tanden maar voor deze vis geldt hetzelfde als voor de snoek, de snoekbaars is banger voor de mens dan andersom.

In tegenstelling tot snoeken komen snoekbaarzen juist voornamelijk voor op de grote rivieren zoals de maas en de Merwede. Deze zal je dus niet zo snel tegenkomen in een slootje in de buurt. Baarzen zwemmen wel overal maar die hebben geen tanden. Ook de baars is ongevaarlijk.

FAQ

Wat is de grootste snoek ooit gevangen in Nederland?

De grootste snoek ooit gevangen in Nederland is 138 cm lang! Maar snoeken kunnen zelfs nog groter worden. De grootste snoek ooit gevangen is 180 cm lang!

Hoe moet je een snoek onthaken?

Als je een snoek hebt gevangen is het belangrijk om hem op de juiste manier te onthaken. Als je dit niet goed doet kan een snoek gevaarlijk zijn. Hiervoor zijn goede tangen nodig. Maar ook de kieuwgreep en de nekgreep zijn nodig voor het onthaken van een snoek.

Ook over het onthaken van een snoek is een artikel geschreven. Voor alles over het onthaken van de snoek kunt u die hier bekijken.

Hoe vang je een snoek?

Een snoek is een roofvis, daarom werkt kunstaas vaak goed om een snoek te vangen. Met kunstaas imiteer je een prooi van de snoek die je door het water laat zwemmen. op die manier probeer je een snoek in de val te lokken en hem te vangen.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Is een snoek gevaarlijk?

Reacties zijn gesloten.