Vissen met of zonder weerhaak?

Tijdens het vissen kun je gebruik maken van verschillende haken. Zo zijn er haken voor witvis maar ook voor roofvis. Maar voor het uitkiezen van de haak is het belangrijk om te weten; Moet ik vissen met of zonder weerhaak?

De weerhaak is een mini haakje die tegengevormd staat op het einde van de haak zelf. De weerhaak moet ervoor zorgen dat voorwerpen zoals aas of een gevangen vis minder snel loskomen van de haak. Of je een weerhaak gebruikt is een persoonlijke keuze van de visser zelf.

Er is een hoop te doen over het gebruik van een weerhaak. Ook zitten er voor en nadelen aan het gebruik ervan. Dit alles en meer bespreken we in dit artikel!

Wat is een weerhaak?

Een weerhaak is een haak die tegengevormd aan het einde van een voorwerp zit. Voor het vissen aan het einde van de vishaak. De weerhaak heeft de functie om te verhinderen dat de vis aan de haak of het aas loskomt.

In de afbeelding hieronder is een vishaak te zien. Een vishaak zijn er in verschillende vormen. Maar niet allemaal hebben ze een weerhaak. Maar de vishaak hieronder wel. De haak die tegengevormd aan het einde van de vishaak zit is de weerhaak. Een vishaak met weerhaak is dus te herkennen aan de kleine haak die aan het einde van de vishaak de andere kant op wijst.

Een weerhaak is vaak klein en scherp. En heeft als functie om te voorkomen dat voorwerpen (bijv. vissen) loskomen van de haak. Een weerhaak wordt vaak gebruikt door vissers die de kans op het lossen van een vis willen voorkomen.

Maar ook zijn er geluiden van vissers die juist pleiten om te vissen zonder een weerhaak. Dit omdat het niet diervriendelijk zou zijn voor de vis.

Ook zijn er vissers die de weerhaak platdrukken. Als je de weerhaak platdrukt, krijg je een extra kleine weerhaak wat ook wel een microbarb wordt genoemd. Omdat de weerhaak zo wat kleiner is, zou hij beter in het aas of in de vis haken en is het iets diervriendelijker voor de vis.

De vraag is echter wel of dit tegenwoordig nog nodig is. De laatste tijd hebben bij alle moderne vishaken die een weerhaak hebben standaard al een microbarb.

Wel of geen weerhaak gebruiken?

Het wel of niet gebruiken van een vishaak is een keuze van de visser zelf. Met een weerhaak is de kans kleiner dat een vis loskomt van de haak. En vissen zonder vishaak maakt het onthaken van de vis makkelijker en zorgt er soms voor dat de vis minder beschadigd in de mond.

Of je wel of geen weerhaak gebruikt ligt dus echt aan jezelf. Het is niet zo dat er bij bepaalde vissoorten of visserijen een weerhaak noodzakelijk is. Het is puur wat je zelf belangrijk vindt.

Bij een viswedstrijd bijvoorbeeld, zijn er veel vissers die er voor kiezen om te vissen zonder een weerhaak. Dit doen ze omdat een weerhaak er voor kan zorgen dat de haak steviger in de bek van de vis zit en dus het onthaken lastiger is. In een viswedstrijd is er soms geen tijd te verliezen en dan is het een goede keuze om te vissen zonder een weerhaak om snel te onthaken en door te kunnen vissen.

Maar als je het nog lastig vindt om goed de haak te kunnen zetten in de vis of om de lijn goed strak te houden, is het zeker de moeite om een weerhaak te overwegen. Ook als je simpelweg minder vissen wilt lossen is vissen met een weerhaak de beste keuze.

Als je beet hebt en je weet de lijn goed strak te houden tussen de haak en de hengel dan is een weerhaak vaak niet nodig. De kans dat de vis los schiet is dan ook niet groot. En ook met een weerhaak is het niet zo dat het voor 100% van de gevallen voorkomt dat je de vis lost. Ook dit is met een weerhaak gewoon mogelijk.

Om een extra duidelijk beeld te geven voor de keuze om met of zonder een weerhaak te vissen, hebben we hieronder de voor en nadelen van het vissen met een weerhaak even op een rijtje gezet.

Voor en nadelen weerhaak

Voordelen:

  • Minder kans dat de vis losschiet van de haak en je dus de vis verliest.
  • De weerhaak zorgt ervoor dat het eventuele aas wat je aan de haak vastmaakt zoals brood of insecten, beter blijft zitten.

Nadelen:

  • De weerhaak brengt mogelijk meer schade aan de bek van de vis.
  • Als de weerhaak goed in de bek van de vis zit, is het lastiger om de vis te onthaken dan bij een vishaak zonder weerhaak.
  • Als de vishaak per ongeluk in je lichaam terecht komt, bijvoorbeeld in je hand. Is het een stuk lastiger om de haak te verwijderen door de weerhaak. Dit geldt ook voor kleding.
  • Als je een schepnet gebruikt voor het landen van de vis en er hangen nog haken los (bijvoorbeeld met een jerkbait met meerdere dreggen) dan kan het voorkomen dat de weerhaak vast blijft haken in het schepnet.

Is de weerhaak bij elke visserij te gebruiken?

In principe is de weerhaak bij elke visserij te gebruiken. Ook op kunstaas zit meestal een weerhaak op de dreg. En ook op een haak voor het vissen op witvis zit tegenwoordig bijna altijd een weerhaak. En een weerhaak kan dus op een dreg, maar ook op een enkele haak zitten.

De weerhaak maakt niet zon grote impact op de visserij dat het niet te gebruiken zou zijn bij een bepaalde visserij. Het heeft alleen maar de functie om voorwerpen niet van de haak af te laten schieten. Het maakt dus niet zo veel uit op wat voor vis je vist, of met wat voor haak je vist, een weerhaak is altijd te gebruiken.

FAQ

Is het altijd toegestaan om met een weerhaak te vissen?

In Nederland is het op dit moment over het algemeen toegestaan om met een weerhaak te vissen. Wel kan dit anders zijn als je bij een water aan het vissen bent wat in beheer is van een visvereniging die andere regels hebben of bij viswedstrijden.

Ook kunnen er in het buitenland andere regels zijn voor de weerhaak. Zorg daarom dat je altijd goed onderzoekt of de weerhaak is toegestaan op de stek waar je wilt gaan vissen.

Gebruik je bij het vliegvissen ook een weerhaak?

Ja, ook bij het kunstaas voor het vliegvissen kun je een weerhaak gebruiken. Vaak zit er zelfs standaard een weerhaak op het kunstaas wat je koopt voor het vliegvissen.

Is het gevaarlijk voor jezelf om met een weerhaak te vissen?

In principe is een weerhaak voor de visser niet gevaarlijk. De weerhaak is erg klein. Wel is het oppassen als de vishaak per ongeluk in je lichaam komt. Je kunt de haak er dan niet gemakkelijk uithalen door de weerhaak.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *