Als je aan het vissen bent doe je dit met een vaste hengel of een werphengel. Bij de meeste visserijen is er een werphengel nodig. Wel is het dan belangrijk om te weten; Hoe vis je met een werphengel?

Vissen met een werphengel doe je als volgt: Je klapt de beugel van de molen open en zorgt zo dat het draad vrij komt van de spoel. Het draad houdt je vast met je vinger. Vervolgens werp je in door de hengel achter je of aan de zijkant van je te houden en een slinger richting het water te geven en laat je direct de draad los. Daarna klap je de beugel weer dicht.

Maar bij het vissen met een werphengel komt nog veel meer kijken. Zo is het belangrijk om te weten welke verschillende werphengels er zijn, welke werptechniek je moet gebruiken en of je een molen of een reel op de werphengel moet plaatsen. Dit alles en meer lees je in dit artikel!

Verschil werphengel en vaste hengel

Het grootste verschil tussen en werphengel en een vaste hengel is dat je met een werphengel ver kunt inwerpen omdat het draad aan een spoel en door oogjes door de hengel loopt. Je hebt dus een heel stuk draad om in te werpen. Bij de vaste hengel heb je alleen een stukje draad wat aan het uiteinde van de hengel tot aan het water loopt.

Een vaste hengel gebruik je maar bij weinig visserijen. Dit omdat de draad bij een vaste hengel aan het uiteinde van de hengel zit tot aan het water. Hierdoor kun je niet inwerpen omdat je er niet genoeg draad voor hebt en omdat er op een vaste hengel geen molen of reel aan bevestigd kan worden. Om deze redenen is de vaste hengel eigenlijk alleen gebruiken voor het vissen op witvis met een dobber.

Een werphengel wordt daarin tegen voor bijna iedere andere visserij gebruikt. Omdat de werphengel altijd een molen of een reel heeft en oogjes op de hengel waar de draad doorheen loopt, kun je met een werphengel wel ver inwerpen.

Ook is het dan dus zo dat je met een werphengel binnen vist door te draaien aan de reel of de molen. Bij een vaste hengel is dit niet mogelijk. Daar moet je de hengel gewoon omhoog en naar de kant tillen.

Hoe werp je in met een werphengel?

Met een werphengel werp je in door de molen of de reel open te zetten. Vervolgens gooi je meestal vanuit je rug het aas in op een plek waar je het wilt hebben. Bij een reel druk je met de duim op de lijn als het aas het water raakt. Bij een molen klap je de beugel dicht.

De techniek die je gebruikt voor het vissen zelf met de werphengel is erg afhankelijk of je een reel gebruikt of een molen. Bij de meeste visserijen gebruik je een molen.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een werphengel met een molen. Een molen is vrij simpel om te gebruiken als beginnen voor het vissen. Makkelijker dan een reel.

Een molen heeft altijd een beugel (zoals hierboven is te zien). Wanneer je gaat inwerpen, is de eerste stap die je altijd doet het openklappen van de beugel. Als je de beugel openklapt komt het draad vrij. Als het draad vrij komt pak je het met je wijsvinger en duw je het tegen de hengel aan. Zo zorg je ervoor dat het aas niet naar beneden valt en er meer draad vrij komt.

Vervolgens ga je inwerpen. Dit doe je door de hengel naar achter te houden en in een positie te gaan staan die je zelf prettig vindt. Hoe je precies staat maakt niet zoveel uit, als her maar handig is om te kunnen inwerpen op de plek waar jij dat wilt.

Als je goed staat geef je de hengel een slinger naar de richting waar je het aas wilt hebben. Op het moment dat je met de hengel inwerpt, laat je ook direct het draad los.

Om alles nog even duidelijk op een rijtje te hebben hoe je inwerpt met een werphengel zetten we hier de stappen even onder elkaar:

  1. Klap de beugel van de molen open, zo komt het draad vrij van de spoel.
  2. Pak direct het draad wat los komt vast. Met je wijsvinger druk je het draad tegen de hengel aan waardoor het niet verder kan aflopen.
  3. Ga in de werphouding staan. Dit kan zijn door de hengel achter je te houden, maar ook vanaf de zijkant.
  4. Geef de hengel een slinger in de richting waar je het aas wilt hebben en laat direct de draad wat je vast had los.
  5. Als het aas het water raakt, kun je de beugel weer dicht klappen. Zo heb je ingeworpen.

Vissen met een reel

Naast een werphengel met een molen, heb je ook werphengels met een reel. De techniek die je voor het inwerpen gebruikt bij een reel is heel anders. Zeker voor een beginner is het makkelijker om te oefenen met een molen en later pas een reel te overwegen.

In de afbeelding hierboven is een reel te zien. Een reel heeft in tegenstelling tot een molen geen beugel. En de draad loopt vanaf de hengel direct de spoel in. Bij een molen wordt de draad via een ronddraaiende as op de molen gespoeld.

Bij een reel is de eerste stap die je zet voor het inwerpen om je duim op de spoel te zetten en de onderste klep in te drukken. Zo komt de draad vrij maar loopt het nog niet af omdat je duim dit voorkomt.

Vervolgens ga je weer in de houding staan die voor jezelf prettig is om in te werpen. Omdat de reel aan de bovenkant van de hengel zit, is het vaak handig om onderhands in te werpen. Dit betekend dat je de hengel niet omhoog of achter je rug vast hebt, maar je vanuit onder je middel inwerpt. Omdat het aas wat aan een reel hangt vaak zwaar is, kun je zo alsnog ver inwerpen.

Als je de inwerpt is het met een reel belangrijk dat je direct je duim loslaat die je op de spoel hebt. Zo komt de draad vrij en werp je in. Maar nog belangrijker is dat je duim weer direct op de spoel drukt als het aas het water raakt.

Wanneer je dit niet doet, loopt het draad verder uit de spoel van de reel terwijl het aas in het water blijft. Zo ontstaan er klitten in de spoel van de reel. Het vissen met een reel kan zeker in het begin flink wennen zijn.

Omdat er grote verschillen zitten tussen de reel en de molen is het belangrijk om te weten voor wat je moet kiezen. Ik heb een apart artikel geschreven over het vissen met een molen of een reel en wat de voor en nadelen zijn. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

De beste werphengels per visserij

Voor het vissen op snoek met normaal kunstaas, is een spinhengel de beste keuze. Maar voor het vissen op zee juist een lange, sterke hengel met een grote molen. Over het algemeen geldt; Vis je op sterke grote vis op groot water, kies een sterkte grote hengel. En vis je op minder sterke vissen zoals kleine baarsjes kies dan een lichtere en kleinere hengel.

De hengel die je kiest is over het algemeen een persoonlijke keuze van de visser zelf. Over het algemeen kun je met een normale werphengel veel visserijen uitvoeren. Maar voor het vissen op zee bijvoorbeeld, heb je een speciale zee hengel nodig. Een zee hengel is groot en sterk. Met een enorme molen. Dit omdat je op zee vaak ver moet inwerpen en een hoop kracht moet zetten.

In de slootjes, rivieren en meren zwemmen veel verschillende soorten vissen die je kunt vangen. Maar bijvoorbeeld voor het vissen op karper kiezen veel mensen voor een wat langere en sterke hengel. Dit omdat karper een sterke vis is en je soms ver moet inwerpen.

Voor het vissen op roofvis op kunstaas wordt juist vaak een spinhengel gekozen. Een spinhengel is niet zo zwaar maar wel sterk. Dit is handig voor het vissen met kunstaas omdat je dan de hele tijd je hengel in je hand hebt. Je wilt dan geen loodzware hengel in je handen hebben.

Voor het vissen met doodaas op snoek of snoekbaars wordt dan vaak wel weer een lange hengel gebruikt. Je kunt zo verder inwerpen en omdat je de hengel in een statief legt, heb je er zelf geen last van tijdens het vissen.

De keuze van de hengel blijft een persoonlijke keuze maar het is vooral belangrijk om praktisch te kiezen. Vissen op sterke karpers met een lichte spinhengel is geen goed idee. En dit zelfde geldt voor het vissen op baars met kunstaas met een hengel van 3 meter die erg zwaar is.

FAQ

Wat moet je doen met de slip op de werphengel?

De slip op de werphengel zorgt ervoor dat het draad bij flinke kracht van bijvoorbeeld een snoek toch een stukje van de spoel loopt. Als dit niet zou gebeuren, zou een sterke vis de draad kunnen breken. De slip voorkomt dit dus door een stukje draad extra te geven.

Het is daarom belangrijk een goede balans te vinden in het afstellen van de slip. Je moet hem zo afstellen dat het de vis lukt om een stukje draad van de spoel te trekken, maar dat het de vis wel een hoop energie kost.

Dit kun je doen door het zelf te testen. Als je flink trekt aan de draad, moet de slip zo zijn afgesteld dat het een stukje draad geeft. Maar als je voorzichtig aan de draad trekt moet er niks gebeuren.

Is een werphengel duur?

Dit verschilt heel erg per werphengel. Je hebt een werphengel vanaf 30.00,- Maar je hebt ook werphengels van honderden euro’s.

Kun je met een werphengel ook met de dobber op witvis vissen?

Ja dit is mogelijk, wel is voor witvis met een dobber vaak makkelijker. Maar als je een dobber met een haak monteert op de werphengel, kun je ook op witvis vissen ermee.

Gerelateerde berichten

7 gedachten over “Hoe vis je met een werphengel?

  1. Soms klapt de beugel niet terug als ik de lijn terugdraai na het werpen.
    Is de stand van de omgeklapte beugel daar de oorzaak van?
    Ik vis dan met een werpdobber en loodjes.
    Het levert vaak vervelende situaties op met lussen om de spoel omdat er teveel lijn afloopt.

    1. Hey jan,

      Als je hebt ingeworpen en het aas ligt op de positie waar je dit wilt hebben kun je de beugel het beste handmatig terugklappen. Zo voorkom je inderdaad vervelende situaties zoals lussen.

      1. Dan voor de reactie!
        Daar was ik ook al achter gekomen, maar de beugel zou toch altijd vanzelf terug moeten klappen als ik de lijn dan een beetje opwind?
        De ene keer doet’ie het wel en de andere keer weer niet..
        Of moet ik eerder beginnen met opwinden? Terug draaien bedoel ik..

        1. Soms is het inderdaad zo dat de beugel automatisch weer dichtklapt. Maar toch kun je het beste de beugel handmatig dichtklappen om te voorkomen dat het inderdaad niet goed werkt en dat je dan een lus in de lijn hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *