Wat is het beste kunstaas voor baars?

Het vissen op baars kun je op verschillende manieren doen. De meest gebruikte methode is het vissen op baars met kunstaas. Het is dan wel belangrijk om te weten; Wat is het beste kunstaas voor baars?

Voor het vissen op baars kun je in principe bijna ieder stuk kunstaas gebruiken. Maar het beste kunstaas voor baars is kunstaas wat een gemiddelde lengte heeft. Spinners, pluggen, en shadjes tot ongeveer een centimeter of 10 zijn zeer effectief.

Maar los van het soort kunstaas, is het ook belangrijk om te weten hoe je dit kunstaas moet inzetten en waar. Ook is het handig om te weten met welk kunstaas je juist niet op baars moet vissen. Dit en meer lees je in dit artikel!

Shadjes

Een shad is een van rubber stuk kunstaas wat altijd met een loodkopje door het water beweegt. Zo imiteert de shad in het water een prooi voor de baars en daarom werken shadjes goed voor het vissen op baars. Een maximale lengte van 10 centimeter en de shad is op zijn best voor de baars.

Shadjes, of ook wel softbaits genoemd zijn altijd van rubber. En ook zit er altijd een loodkopje in. De shad zakt daarom snel naar beneden als je hebt ingeworpen. Shads zijn er in veel verschillende vormen. Maar eigenlijk doen alle shads tot ongeveer 10 centimeter het erg goed voor baars.

Een shad die langer is dan 10 centimeter wordt af en toe zeker nog gepakt door een baars, maar over het algemeen slaan baarzen een te grote prooi over en zul je er meer snoek mee vangen.

Alle overige shads doen het altijd goed bij baars. Dit omdat de vorm van de shad altijd overeenkomt met een prooi van de baars. Ook het rubberen stof heeft hier een positieve invloed op.

Spinners

Voor het vissen op baars doet de spinner het altijd goed, door het roterende blad imiteert de spinner een zwakke of gewonde prooi voor de baars. Ook zijn spinners vaak niet erg lang en groot. Deze combinatie maakt de spinner een van de beste stukken kunstaas voor baars.

Onder de roofvissers is de spinner al jaren een klassieker, dit stuk kunstaas kun je eigenlijk voor iedere roofvis inzetten, en ook kun je met een spinner overal vissen op baars. De spinner werkt goed in  de slootjes, polders, meren en ook op de rivier. Bij het vissen op baars mag de spinner niet ontbreken in de viskoffer!

Voor het vissen op baars met kunstaas is het vooral belangrijk dat het kunstaas niet te groot is. Met een spinner zit je dan vrijwel altijd goed. Een spinner is eigenlijk nooit te groot voor het vissen op baars. Met uitzondering van sommige spinnerbaits. Dit zijn spinners met meerdere bladen en grote plukken stof erachter.

Een spinner heeft als kenmerk dat het blad door het water draait. Dit zorgt ervoor dat de baars denkt dat dit een gewonde of zwakke vis is. Hierdoor zijn baarzen sneller geneigd om een aanbeet te doen omdat de prooi zwak is. Dit maakt de spinner een sterk stuk kunstaas.

Spinners zijn er in veel verschillende soorten, zowel in kleur als in formaat. Het is niet echt te zeggen wat het beste is. De kleuren groen, zilver en geel doen het voor een spinner altijd goed. Maar op een stille dag kan een felle kleur juist goed werken. Veel afwisselen van kleur en formaat is hier de weg naar succes.

Zelf heb ik goede ervaringen met de kunstaas Spinner Set Tropical (bol.com). Dit is een setje met verschillende soorten spinners die het goed doen bij de baars.

Pluggen

Een plug is een plastic nepvisje wat door het water beweegt als een prooi van een roofvis. Ook voor baars werkt de plug erg goed, vooral een plug die niet langer is dan 10 centimeter. De plug heeft van zichzelf al een actie in huis, je kunt de plug dus gewoon inwerpen en weer binnen vissen.

Ook de plug is een echte klassieker voor het roofvissen en doet het ook goed voor een baars. Wel is het weer belangrijk dat de plug waarmee je vist niet te groot is. Pluggen langer dan 10 centimeter kunnen zeker baars vangen, maar zullen ook vaak worden overgeslagen.

Ook is het vissen zelf met een plug vrij simpel. De plug heeft namelijk van zichzelf al een actie in huis. In principe hoef je de plug eigenlijk alleen maar in te werpen en weer binnen te vissen. Wel kun je in het tempo waarmee je binnen vist afwisselen, zo zul je er vanzelf achter komen wat voor jou het beste werkt.

Voor wat betreft kleur en formaat geldt eigenlijk hetzelfde als voor de spinner; de natuurlijke kleuren zoals groen, geel en zilver doen het altijd goed. Maar ook de felle kleuren doen het op sommige dagen fantastisch. Daarom is het belangrijk om veel af te wisselen van formaat en kleur.

Welk kunstaas juist niet gebruiken voor baars?

Voor het vissen op baars is het niet handig om extreem groot kunstaas te gebruiken. Denk dan aan grote jerkbaits en pluggen (langer dan 10 centimeter). Ook oppervlakte kunstaas zoals kikkers en muizen kun je beter niet gebruiken voor het vissen op baars.

Zoals al eerder besproken is te groot kunstaas minder effectief voor het vangen van baars. Kunstaas wat langer is dan 10 centimeter zal vaak worden overgeslagen door de baars. Een jerkbait bijvoorbeeld, is al snel langer dan 15 centimeter en vaak erg grof. Je zult hier voornamelijk meer snoek mee vangen dan baars.

Ook oppervlakte kunstaas werkt niet goed voor baars. Dit is kunstaas wat alleen maar over het water beweegt in plaats van in het water. In de vorm van een kikker of muis bijvoorbeeld. Vaak zijn deze stukken kunstaas erg groot. En ook jaagt de baars niet echt op kikkers en muizen. Deze prooien zijn te groot voor de baars.

Met oppervlakte kunstaas zul je vooral snoek vangen. Als u meer informatie wilt over het vissen op snoek met oppervlakte kunstaas kunt u dat hier bekijken.

Waar vis je met kunstaas op baars?

Baars komt in alle zoetwater stekken voor in Nederland. Zowel in rivieren als in slootjes. De baars ligt graag op deze stekken op beschutte plekken in het water. Denk dan aan waterplanten, stenen, takken en de waterkant. Dit zijn de beste stekken voor het vissen op baars met kunstaas.

Baarzen liggen vaak klaar op beschutte plekken in het water. Om op deze manier niet op te vallen voor de prooi en zo een prooi kan aanvallen. Je kunt dus met kunstaas het beste vissen op plekken waar de baars in het water beschut kan liggen.

In de rivier zijn bijvoorbeeld te havens met boten een perfecte stek. Onder de boten liggen vaak baarzen beschut te wachten. Als je hier met kunstaas langs vist heb je een grote kans op baars. In de afbeelding hieronder is een haven te zien in een rivier. Bij een rivier is het dus slim om naar dit soort plekken op zoek te gaan. Maar ook stenen en een waterkolken in de rivier zorgen voor een plek waar volop baars te vangen is!

En in de slootjes werkt het ook goed om te zoeken naar beschutte plekken in het water zoals waterplanten. Hier ligt de baars weer graag te wachten tot er een prooi langskomt. Het is ook belangrijk om veel af te wisselen van stek. Het vissen op baars met kunstaas is vaak een kwestie van doorzetten.

Als u meer informatie wilt over de beste stekken voor baars kunt u dat hier bekijken. Dit is een apart artikel waar zeer uitgebreid de beste stekken van de baars worden behandeld.

FAQ

Vang je meer baars met kunstaas of met insecten?

Dit is niet direct te zeggen. Over het algemeen vissen meer mensen op baars met kunstaas. Met kunstaas kun je overal vissen en makkelijker verwisselen van stek. Als je echt grote baarzen wilt vangen, is kunstaas beter. Maar je vangt met kunstaas niet per definitie meer baars.

Wat is de gemiddelde lengte van de baars?

De gemiddelde lengte van een baars is tussen de 15 en de 30 centimeter. Het Nederlands record voor en baars staat op dit moment op 56 centimeter!

Is kunstaas voor baars duur?

Het grote voordeel is dat kunstaas voor baars over het algemeen niet duur is! Spinners, pluggen en shadjes zijn vaak maar een paar euro. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Gerelateerde berichten