Als je op een avontuurlijke manier wilt vissen, dan is vliegvissen misschien wel de beste optie! Wel is het een aparte tak van de visserij. Daarom is het belangrijk om te weten; Wat is vliegvissen?

Vliegvissen is het vissen met een klein nep vliegje, kreeftje of een andere prooi voor een roofvis. Dit doe je met een speciale vlieghengel waarmee je vist met het gewicht van de lijn. Je vist binnen door handmatig rustig aan de lijn te trekken in plaats van aan een molen te draaien.

Bij het vliegvissen komt ontzettend veel kijken. Zo is het belangrijk om te weten welke hengel je precies nodig hebt, waar je moet vissen en wat je er mee kunt vangen. Dit alles en meer bespreken we in dit artikel!

Hoe werkt een vlieghengel?

Een vlieghengel werkt zeer ouderwets. Je werpt in door een paar keer te zwaaien met een flink stuk draad. Om op die manier met het gewicht van de lijn genoeg kracht te hebben en in te werpen. Je haalt weer binnen door handmatig aan de lijn te trekken.

Een vlieghengel is heel wat anders dan een normale werphengel. En ook de werking van de hengel is heel anders. Zo is het inwerpen met een vlieghengel nog op de ouderwetse manier. Eerst trek je een stuk draad uit de reel, ongeveer een meter. Daarna zwaai je een paar keer flink in de lucht met de draad en gooi je in door het gewicht van de lijn. Zoals in de afbeelding hieronder.

Om een extra duidelijk beeld te krijgen over hoe het werkt zetten we de stappen nog even onder elkaar. Het inwerpen met een vlieghengel werkt als volgt:

  1. Trek uit de reel van de vlieghengel een stuk draad. Ongeveer een meter, zo win je al een meter aan afstand.
  2. Zwaai met de hengel van voor naar achter. Haal de kracht uit je onderarm en niet uit je pols. Als je een paar keer zwaait zoals op de afbeelding hierboven heb je genoeg kracht om in te werpen.
  3. Laat op het moment dat je wilt inwerpen de lijn los. Zo zal de lijn en daarmee het aas in het water terecht komen. Als je het goed doet kun je ongeveer 10 meter ver inwerpen.

Zeker in het begin kan het wennen zijn om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Daarom is het in het begin aan te raden om eerst te oefenen buiten het water. Ga bijvoorbeeld op een lang stuk gras oefenen met het inwerpen. Als het fout gaat kun je makkelijker opnieuw inwerpen. En ook zal het dan meteen een stuk beter gaan als je daarna wel in het water gaat vissen.

Hoe vis je binnen?

Als je hebt ingeworpen is het natuurlijk ook nog de bedoeling om binnen te halen. Ook dit werkt met een vlieghengel heel anders. Bij een werphengel is het normaal om aan de hendel van de molen of reel te draaien. Op deze manier komt de lijn automatisch om de spoel.

Maar met een vlieghengel is dit anders, daar moet je zelf de lijn naar binnen trekken met je handen. Je trekt langzaam aan steeds een stukje draad naar te toe. Zo zal het aasje rustig over het water heen bewegen en de lijn naar de kant komen.

In de afbeelding hieronder is een reel te zien die onder de vlieghengel zit. Zoals is te zien zit er wel draad om de spoel, maar dit wordt dus niet automatisch opgerold.

Welke techniek gebruik je voor het vliegvissen?

Voor het vliegvissen vis je altijd net onder het wateroppervlak, of op het wateroppervlak. Het vliegje, kreeftje of anders klein aasje wat aan de lijn zit, trek je heel rustig over het water heen. Zo imiteer je een kleine prooi voor de vis. Het tempo waarmee je dit doet kun je zelf bepalen en variëren.

Nu je weet wat vliegvissen is en hoe een vlieghengel werkt is het ook belangrijk om te weten hoe de techniek van het vissen zelf werkt. En zoals al eerder gezegd is het vliegvissen echt een vak apart. Zo ook met het binnen vissen.

De enige en de beste techniek die je kunt gebruiken is de lijn handmatig naar binnen trekken. Zo zal het aasje over of net onder het water bewegen. Het tempo waarmee je dit doet kun je afwisselen, maar dat is niet noodzakelijk. Wel is het slim om met het soort aas wat je aan de vlieghengel hebt af te wisselen.

Omdat je met het vliegvissen veel verschillende soorten vissen kunt vangen, is de techniek die je gebruikt daar ook van afhankelijk. Als je op snoek wilt vissen zul je eerder met een streamer vissen tussen bijvoorbeeld waterplanten. Maar als je kleine baars wilt vangen of ruisvoorn dan kun je beter met een vliegje heel rustig over het water vissen.

Wat kun je vangen met vliegvissen?

Met het vliegvissen kun je veel vissen vangen. Baars is goed te vangen, maar ook voorn, snoek, roofblei en in sommige gevallen zelfs karper. Het ligt eraan welk soort aas je aan de vlieghengel doet. Je kunt vissen met een streamer voor roofvissen. Of met een vliegje voor witvis en karper.

Het soort aas wat je aan de vlieghengel kunt doen is erg verschillend. Daarom kun je met het vliegvissen ook veel soorten vis vangen. Zo ook roofvissen zoals de snoek, baars en roofblei. Je kunt aan de hengel een streamer doen, zo vis je in slootjes met een soort shad door het water en kun je mooie snoeken of baarzen vangen.

Ook vliegjes of kreeftjes worden door baarzen, roofbleien en soms ook snoeken gepakt. Maar ook voor het vangen van witvis zoals voorn kun je prima een vliegje inzetten. Zeker de voorn in de normale slootjes in de woonwijken lusten graag een vliegje of een ander klein insectje.

Waar kun je het beste vliegvissen?

De beste stekken voor het vliegvissen zijn voornamelijk de slootjes, polders en vijvers. Dit omdat het aas waarmee je vist ligt is. Je wilt dus dat er niet al te veel stroming staat en het water niet te diep is. Ook kun je op deze wateren goed het hele water uitvissen.

Aan de vlieghengel zit een vliegje, kreeftje, streamer of een ander ligt stukje aas. Als er veel stroming staat kun je met een vlieghengel niet goed vissen. Het aasje zal door de stroming alle kanten opgaan en dit is in de praktijk niet handig. Ook diep water zoals bij een rivier is geen goede plek voor het vliegvissen. Omdat het water zo diep is, heeft het vaak geen zin om op het wateroppervlak te vissen.

Je kunt beter gaan naar slootjes, polders en vijvers. Hier staat bijna nooit stroming, het water is ondiep en het water is vaak ook smal. Dit laatste is belangrijk omdat je met het vliegvissen vaak maar rond de 10 meter kunt inwerpen. Het zou zonde zijn als je grote stukken van het water niet kunt uitvissen omdat je er niet bij kan.

Op deze plekken zelf is het altijd slim om naar plekken te gaan die het water onderbreken. Denk aan waterplanten, vlonders of splitsingen in het water. Hier liggen vissen vaak tussen. Als je hier met een vliegje langskomt, is de kans behoorlijk aanwezig dat hij wordt gepakt!

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede plek voor het vliegvissen.

Wat heb je nodig voor het vliegvissen?

Voor het vliegvissen heb je uiteraard een speciale vlieghengel nodig. Daarbij een reel, de lijn, een leader, en het aas zelf. Omdat je met het vliegvissen ook sterke en grote vissen kunt vangen, is het ook noodzakelijk om een onthaaktang mee te nemen. Ook een schepnet is aan te raden.

Het vliegvissen is ideaal als je zin hebt om te vissen, maar niet genoeg tijd hebt om hele montages te installeren met bijvoorbeeld statieven. Het materiaal wat je nodig hebt valt namelijk reuze mee. Om een extra duidelijk beeld te krijgen van alle benodigdheden hebben we ze onder elkaar gezet:

  • Een vlieghengel

Voor het vliegvissen kun je geen normale werphengel gebruiken. Je hebt een speciale vlieghengel nodig.

  • Reel

Aan de vlieghengel hoort ook een speciale reel voor het vliegvissen. Vaak zit deze er al standaard op bij de aankoop van de vlieghengel.

  • Leader

De leader zorgt voor de verbinden van de hooflijn en het aas. Het is een soort onderlijn. Ook zou je voor een stalen onderlijn kunnen gaan in plaats van een leader. Het is maar net wat je zelfs prettig vindt vissen.

  • Het aas

Uiteraard moet er voor het vangen van vis wel aas aan de lijn zitten. Er zijn veel verschillende soorten vliegaas. Van streamers tot aan vliegjes.

FAQ

Is vliegvissen duur?

Over het algemeen is de hengel voor het vliegvissen duurder dan een normale werphengel. Je hebt vlieghengels van 200,00 euro maar ook rond de 75,00 euro. Het vliegaas wat je gebruikt is weer erg goedkoop. Soms heb je voor 20,00 euro een volle doos met 100 stuks aan vliegaas.

Wat is het beste aas om te gebruiken voor het vliegvissen?

Dit is niet vast te stellen. Maar over het algemeen doen natuurlijke prooien zoals vliegjes en kreeftjes het altijd goed. Met vliegaas is het belangrijk om veel af te wisselen en vanzelf je favorieten te krijgen.

Wat zijn de voordelen van het vliegvissen?

Omdat je handmatig binnen vist, is het vliegvissen heel natuurlijk en voel je de kracht van de vis heel goed. Vliegvissen is zeer avontuurlijk. Maar ook kun je vaak de vis op het vliegaas zien klappen.

Gerelateerde berichten