Het vissen op roofvis kan op verschillende manieren worden gedaan. De laatste tijd wordt vissen met zeer licht materiaal steeds populairder. Dit is makkelijk en avontuurlijk. Maar om te beginnen is het wel belangrijk om te weten; Hoe werkt het ultra light vissen op roofvis?
Het ultra light vissen werkt het beste op ondiep water, zoals in slootjes en polders. Hier vis je met een zeer lichte werphengel, een kleine molen en met ultra light kunstaas. Je vist veel stukken water af en wisselt veel van stek.
Het ultra light vissen is echt een aparte tak en er komen daarom nog meer dingen bij kijken. Zo is het belangrijk om te weten wat ultra ligt vissen nou precies is, wat de beste stekken zijn en wat je er mee kunt vangen. Dit alles en meer lees je in dit artikel!
Wat is ultra light vissen?
Het ultra light vissen is vissen met zeer licht materiaal zoals kleine spinners en streamers. Dit doe je in combinatie met een lichte werphengel. Op laag water vis je het ultra light materiaal binnen. Zo vang je vooral baars en snoek.
In principe is het ultra light vissen precies wat de naam doet vermoeden. Namelijk het vissen met zeer licht materiaal. En onbewust hebben de meeste roofvissers al wel eens ultra light kunstaas gebruikt.
Kleine spinners, streamers en lepels zijn voorbeelden van ultra light kunstaas. Ze wegen vaak niet zwaar, je kunt ze niet ver werpen en ze zijn klein. Maar ook kleine plugjes zijn geschikt voor het ultra light vissen. Het gaat erom dat het zeer licht materiaal is wat je kunt wegwerpen met een lichte werphengel.
Het leuke van het ultra light vissen is dat je echt flinke sport hebt bij een aanbeet. Omdat je met een lichte hengel aan het vissen bent, voel je de kracht van een flinke vis goed. En ook kun je de aanbeet vaak zelf met het blote oog zien omdat het kunstaas hoog door het water beweegt.
Hoe werkt het ultra light vissen op roofvis?
Het ultra light vissen werkt niet anders dan anders. Je werpt in op goede stekken voor roofvis, je wisselt veel af van stek en van kunstaas. Er komt daarom bij het ultra light vissen geen speciale techniek kijken. Je vist alleen met lichter materiaal dan gebruikelijk.
Als je even een uurtje over hebt, is het ultra light vissen perfect. Je hebt namelijk niet veel materiaal nodig en ook het vissen zelf is niet moeilijk. In principe is het ultra light vissen op roofvis niet anders dan “normaal” vissen op roofvis. Alleen het materiaal is lichter.
Je werpt dus gewoon het lichte kunstaas in en je vist weer binnen. Afhankelijk van het kunstaas wat je gebruikt kun je wel variëren met het tempo waarmee je binnen vist. Zo kun je een klein shadje af en toe laten zakken en met een spinnertje spelen met het tempo.
Als je met normaal kunstaas op roofvis aan het vissen bent, vis je vaak grote stukken water uit. Zo doe je dit ook bij het ultra light vissen. Alleen doe je er wat langer over omdat je niet zo ver kunt werpen.
Je vist grote stukken water uit met het lichte materiaal, maar je wisselt ook af van stek en kunstaas als er even geen aanbeten komen.
Wat heb je nodig voor het ultra light vissen?
Voor het ultra light vissen heb je een lichte hengel nodig met een werpgewicht van rond de 5 gram. Met daarop een kleine molen met daarop een dunne lijn. Ook zijn spullen om de vis te onthaken zoals een onthaaktang noodzakelijk.
Om een goed en duidelijk beeld te krijgen van wat er exact nodig is voor het ultra light vissen hebben we het hier onder elkaar gezet:
- Een lichte werphengel
Voor het ultra light vissen is een lichte werphengel noodzakelijk. Dit kan een lichte spinhengel zijn, het gaat er vooral om dat het werpgewicht laag is. Een werpgewicht van 5 gram is vaak prima. Iets zwaarder kan ook maar een hengel met een werpgewicht met hoger dan 10 gram, is vaak niet geschikt voor het ultra light vissen.
- De molen
Op de hengel moet altijd een molen zitten. Een reel is geen optie omdat het kunstaas te licht is. Zelfs de molen die je op de hengel zet moet klein en licht zijn. Een molenmaat van serie 500 tot 1000 is een goede keuze, maar veel zwaarder moet je niet gaan. Vaak is een serie 1500 molen al te zwaar.
- De lijn
Op de molen hoort natuurlijk ook een lijn. Omdat je met zeer licht kunstaas aan het vissen bent is het belangrijk om een dunne lijn te kiezen. Zo kun je wat verder inwerpen en is het beter voor het vissen zelf. Of je een gevlochten of nylon draad kiest, is een persoonlijke voorkeur. Wel wordt de gevlochten draad vaker gebruikt omdat hier minder tot geen rek in zit.
Of je nou kiest voor een gevlochten draad of een nylon draad, het belangrijkste is dat de draad dun is. Een maximale dikte van 10 millimeter is aan te raden.
- Onderlijn
Aan het einde van de normale lijn moet bij het roofvissen altijd een onderlijn zitten. Een onderlijn zorgt ervoor dat de hoofdlijn minder snel wordt beschadigd door bijvoorbeeld tanden van de snoek of stenen in het water.
Voor meer informatie over waarom vissen met een onderlijn belangrijk is en wat de beste keuze is kunt u hier een apart artikel over de onderlijn bekijken.
- Het kunstaas
Voor het roofvissen mag kunstaas natuurlijk niet ontbreken. Het ultra light kunstaas kun je zelf kiezen, zolang het maar extreem licht en klein is. Kleine spinners, lepels. Plugjes en shadjes zijn allemaal geschikt om roofvis te vangen. Maar ook steamers of ander kunstaas met dikke plukken stof doen het vaak erg goed. Een goed voorbeeld daarvan is te zien in de afbeelding hieronder.
- Onthaakmateriaal
Met het ultra light vissen kun je grote snoek vangen. Daarom mag onthaakmateriaal niet in de viskoffer ontbreken. Bij een snoek kan het kunstaas ver in de bek terecht komen waardoor het niet mogelijk is om de snoek met de blote hand te onthaken.
Zorg daarom voor een sterke, lange maar ook dunne tang. Zo kun je eenvoudig de snoek onthaken. Ook is een kniptang essentieel om mee te nemen.
Ook een schepnet en een onthaakmat kunnen helpen om het onthaken van de snoek makkelijker te maken. Een schepnet kun je gebruiken om de snoek makkelijker aan de kant te krijgen. Zo voorkom je dat je op onhandige plekken moet bukken of deels in het water moet gaan staan om de snoek te pakken.
Vervolgens kun je de onthaakmat gebruiken om de snoek op te leggen, zo voorkom je dat de snoek op een harde ondergrond ligt en heb je een goede basis om de snoek te onthaken.
Ik heb een apart artikel geschreven over het onthaken van de snoek en waarom het belangrijk is om tangen mee te nemen en hoe je ze moet gebruiken. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.
Wat zijn de beste stekken?
Met ultra light vissen gebruik je kunstaas wat je niet ver kunt inwerpen en wat hoog door het water beweegt. Daarom zijn de beste stekken de plekken waar het water ondiep en smal is. Denk dan aan slootjes en polders. Hier kun je goed het water uitvissen en geef je de roofvissen goed de kans om vanaf onder aan te vallen.
Voor het roofvissen wil je altijd hele stukken water kunnen uitvissen. Ook wil je kunnen werpen op plekken waar de roofvis kan liggen zoals onder een tak. Het is daarom belangrijk om water uit te kiezen wat niet te breed is. Ook beweegt het kunstaas hoog door het water en is het dus belangrijk om te vissen op een plek waar het water niet te diep is. Het liefst niet dieper dan 1 meter.
Daarom zijn slootjes en polders verreweg de beste stekken voor het ultra light vissen. Deze stekken kun je goed uitvissen met licht materiaal en de roofvissen kunnen het kunstaas van onder aanvallen. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede stek.
Hotspots op de stekken
In de polders en slootjes kun je dus goed met licht materiaal vissen. Maar net zoals ieder water hebben ook deze plekken de hotspots waar extra veel roofvis ligt. Een roofvis vindt het prettig om op beschutte plekken in het water te liggen.
Hier ligt de roofvis klaar om een aanval te doen op een prooi die langskomt. Beschutte plekken in de polders en slootjes zijn; bruggen, waterplanten, duikers, takken, splitsingen van het water en de waterkant zelf. Als je hier met je ultra light kunstaas aan het vissen bent, is de kans op vis dus extra groot.
Maar zoals al vaker besproken is het hier belangrijk om veel af te wisselen. Als je merkt dat er een hoop waterplanten liggen, maar je een tijdje geen aanbeet hebt, loop snel door naar de volgende stek. Zo loop je een heel stuk water af en uiteindelijk zal de aanhouder winnen!
Wat kun je vangen met het ultra light vissen?
Met het ultra light vissen kun je vooral baars en snoek vangen. Andere roofvissen zoals snoekbaars en roofblei komen alleen voor op diep water zoals een rivier. En een rivier is niet geschikt voor het ultra light vissen.
Zoals al eerder besproken zijn de beste stekken voor het vissen de slootjes en de polders. Grotere wateren zoals rivieren en meren zijn niet geschikt voor het ultra light vissen omdat ze te diep zijn. En ook staat er vaak een hoop stroming wat er voor zorgt dat het kunstaas alle kanten op gaat.
Daarom zul je met het ultra light vissen vooral baars en snoek vangen. De baars en snoek komen ook voor op de rivier, maar zijn vooral te vinden in de slootjes en polders. Er zullen uiteraard wel eens uitzonderingen zijn, maar over het algemeen vang je de resterende zoetwater roofvissen zoals snoekbaars en roofblei niet met ultra light vissen.
Wel is een roofblei te vangen met kleine plugjes en spinners, maar zwemt een roofblei niet in slootjes en polders. dit zelfde geldt voor de snoekbaars.
Wat is de beste periode om te vissen?
Ultra light vissen kun je in principe het hele jaar door doen, behalve in de gesloten tijd. Wel is het zo dat in de lente en in de herfst roofvissen vaak extra actief zijn. Ook bewegen roofvissen in de zomer vaak wat hoger in het water. Maar als je op ondiep water vist, maakt dit niet zoveel uit.
Het is over het algemeen bekend dat in de lente en in de herfst roofvissen meer actief zijn dan in de rest van het jaar. Maar dit hoeft zeker niet te betekenen dat je de rest van het jaar geen vis kunt vangen. In principe kun je het hele jaar door ultra light vissen op roofvis. Als het maar buiten de gesloten tijd is.
Wel is het zo dat in de zomer de roofvissen hoger in het water bewegen dan in de rest van het jaar, maar zoals al besproken vis je met ultra light materiaal het beste op ondiep water. Op ondiep water maakt het niet zoveel uit of het zomer of winter is, omdat de roofvis niet zo diep in het water kan liggen dat het onmogelijk is om het kunstaas aan te vallen.
De periode in het jaar maakt dus niet zoveel uit voor het ultra light vissen. Maar dan kun je ook nog discussiëren over het beste moment van de dag om te gaan vissen. Over het algemeen zijn roofvissen in het eind van de ochtend en het begin van de avond net wat actiever dan de rest van de dag.
Je zou dus kunnen stellen dat het begin en het einde van de dag het beste moment zijn. Maar in de praktijk bewijst zich dit niet altijd, je kunt ook midden op de dag veel vis vangen. Als je maar veel afwisselt van stek en kunstaas, zal de aanhouder winnen!
FAQ
Nee, een groot voordeel van het ultra light kunstaas is dat de prijs erg goedkoop is. Meestal tussen de 2 en de 5 euro per stuk kunstaas. Soms heb je voor een paar tientjes een koffer vol.
De ultra light hengel buigt heel sterk mee bij een grote vis. Daarom kunnen lichte hengels ook gewoon sterke en grote snoeken aan. Ook hoeft de dril niet langer te duren dan met een sterke hengel.
Over het algemeen zul je met het ultra light vissen de kleinere roofvissen vangen. Vooral kleinere snoeken. Maar in de praktijk werkt het niet altijd zo, je kunt met het ultra light vissen ook grote snoeken vangen.