De baars is naar onze mening de mooiste vis in de Nederlandse wateren. Ook is de baars op verschillende manieren te vangen en kan de baars behoorlijk groot worden en een goede sport bieden om te vangen. Maar wat is nou de beste manier om te vissen op baars? En hoe doe je dat?

Een baars is op verschillende manieren te vangen, je kunt het doen met wormen en maden of andere insecten. Of je kunt het doen met kunstaas, met kunstaas vissen is de bekendste en meest gebruikte methode om te vissen op baars.

Er zijn dus verschillende manieren om baars te vangen, alle methodes zullen we in het artikel bespreken en ook zullen we het over de beste stekken hebben. En ook diep ingaan op alle spullen die komen kijken bij het vissen op baars!

Hoe vang je een baars?

Een baars is een roofvis. De baars lust graag kleine visjes zoals kleine voorn, ook eet de baars insecten zoals maden en wormen. Om een baars te vangen kun je dus met maden en wormen aan de haak proberen een baars te vangen. De baars is ook goed te vangen met kunstaas zoals shads.

insecten

Baarzen kun je dus vangen met insecten maar ook met kunstaas. Met insecten vissen is een makkelijke manier om te beginnen met het vissen op baars. Je kunt dit gewoon doen met een eenvoudige uitschuifhengel of zelfs een vaste stok. Een molen is niet nodig. Je kunt zelfs kant en klare setjes kopen met een dobber en een haak in de viswinkel.

Maden kun je vaak ook bij een viswinkel of bij een dierenspeciaalzaak kopen. De wormen of maden maak je vast aan de haak op een manier dat het insect nog wel beweegt. Zo is het extra aantrekkelijk voor de baars. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de haak maar in  een klein en dun stukje van de worm te bevestigen.

Kunstaas

Ook met kunstaas kun je een baars vangen, dit kan zowel op de rivier als in de slootjes. Meestal gebruiken we voor het vissen op baars kleiner kunstaas. Zoals spinnertjes, shadjes (tot ong. 15 cm.) en kleine pluggen. De baars is niet zo groot als een snoek of een snoekbaars dus zoekt meestal naar een kleine prooi.

De afbeelding hierboven is een goed voorbeeld van veelgebruikt kunstaas voor baars. Het is belangrijk dat het niet te groot is en dat het op een klein visje lijkt voor de baars.

Zelf heb ik ook veel baars gevangen met de kunstaas spinner set (bol.com). Dit is een setje van tien verschillende spinners die het goed doen voor het vangen van baars.

Techniek kunstaas

De techniek die we gebruiken met kunstaas is niet moeilijk. Als je met shads aan het vissen bent laat je de shad helemaal naar de bodem zakken na het inwerpen. Vervolgens tik je de shad rustig van de bodem af en vis je hem rustig naar binnen. De aanbeet komt vaak op het moment dat je de shad van de bodem af tikt. Het is dan ook goed om direct aan te slaan bij een tik op de hengel.

De techniek die met shads gebruikt lijkt veel op de techniek zoals je die ook toepast met het vissen op snoekbaars met shads. Ook hier kun je baars mee vangen, dus als u hier meer informatie over wilt kunt u dat artikel hier bekijken.

Wat is het beste aas om te vissen op baars?

Wormen, maden en kunstaas zijn allemaal manieren om baars te vangen. Wat het beste aas is verschilt van het formaat baars. Als je grote baarzen wilt vangen kun je het beste shads, spinners of kleine pluggen gebruiken. Als je kleine baars wilt vangen kun je het beter met wormen en maden proberen.

Wat echt het beste aas is voor een baars is niet te zeggen. Dit kan namelijk ook per dag verschillen. Sommige dagen doen de shads het heel goed en andere dagen spinners. Ook de kleuren kunnen verschillen. En ook zitten er dagen tussen dat je veel kleine baars vangt met de worm en weinig baars met kunstaas.

Het verschilt dus per doel wat het beste aas is voor de baars. Als je een beginnende visser bent en je de baars een mooie vis vindt kun je het beste met de vaste stok, een dobber en een haak vissen in de slootjes met een worm. Je kunt hiermee baars vangen maar ook andere witvissen zoals voorn. Je zult hiermee dus niet de grote klappers mee binnen halen maar meer de kleine baarsjes.

Grote baarzen

Wie wilt vissen op grote baarzen kan dit dus beter doen met kunstaas. Zoals al eerder aangegeven is het beste kunstaas voor baars klein kunstaas. Kleine shadjes en spinnertjes doen het altijd erg goed. Met kunstaas is het altijd het beste om veel te variëren. Neem daarom veel verschillende kleuren en formaten mee. 

Als je merkt dat een bepaalde kleur het erg goed doet dan kan je die voor een lange periode gebruiken. Als vervolgens de aanbeten weer even stilvallen dan kan je weer van kleur of van soort kunstaas verwisselen.

Wat heb je nodig voor het vissen op baars?

Voor het vissen op baars heb je aas nodig, dit kunnen wormen, maden of kunstaas zijn. Als je vist met wormen of maden heb je aan een vaste stok hengel genoeg en als je met kunstaas vist moet je een werphengel met een molen hebben. Neem ook onthaaktangen en kniptangen mee.

Als je met kunstaas in de wateren aan het vissen bent heb je ook kans om andere roofvissen te vangen dan alleen de baars. Als je op de rivier vist heb je ook kans op snoekbaars en snoek. of in de sloten alleen snoek. De snoek en de snoekbaars hebben tanden dus zorg altijd dat je een stalen onderlijn aan je draad hebt zodat de tanden van de snoekbaars en snoek niet het draad kunnen doorbijten.

Hengel

Als je besluit om met een worm op baars te vissen maakt de hengel in principe niet uit. Het is handig om een wat kortere hengel te nemen. Een lange stok kan soms onhandig zijn. Als je een setje met draad, een dobber, een haak met een worm of een ander insect eraan hebt dan is het al goed. je hebt geen molen nodig maar je kunt wel gewoon op een werphengel dit setje monteren en gebruiken.

Als je besluit om met kunstaas op baars te gaan vissen is een werphengel met een stalen onderlijn wel nodig. Het beste is weer om een wat kleinere hengel te nemen en ook een wat lichtere hengel die niet een al te sterkte top heeft. Dit omdat het kunstaas waar je mee gaat vissen niet zo zwaar weegt en dan is een lichtere hengel beter.

Wat zijn de beste stekken voor baars?

De baars is een roofvis en een roofvis ligt graag op plekken waar hun prooi in de problemen komt. Denk bij grote baars aan rivierkolken, bruggen, tunnels, havens en dicht op de bodem. Kleine baars zal meer beschutting zoeken bij voorbeeld vlak langs de kant tussen het riet.

Wat de beste stekken zijn voor het vangen van baars verschilt dus weer van het formaat baars dat je wilt vangen. De baars blijft een roofvis en jaagt dus op andere vissen. Maar de kleinere baars kan ook een prooi zijn voor snoek of snoekbaars en zoekt daarom meer beschutting en zoekt naar wormen en andere insecten.

Beste plekken voor kunstaas

Als je met kunstaas op baars vist zijn er een aantal plekken die je zeker niet over mag slaan. Op de rivier moet je plekken zoals havens en rivierkolken altijd uitvissen. Vis met het kunstaas over de bodem want hier liggen veel baarzen en ook snoekbaarzen. In de slootjes moet je meer bij onderbrekingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, vlonders of vlak langs de kant bij het riet.

De afbeelding hieronder is en goed voorbeeld waar je goed met shadjes of ander kunstaas op baars kunt vissen. Veel onderbrekingen van het water en goede plekken voor de baars om te wachten op zijn prooi.

Beste plekken voor wormen en maden

Als je met insecten op baars vist dan vis je op kleinere baars. Kleinere baars is zelf ook een prooi. Snoeken lusten graag een kleineren baars. Hierom zitten kleine baarsjes vaak in een beschut gebied. Bijvoorbeeld vlak langs de kant tussen het riet of dicht op de bodem.

Als je op baars vist met insecten hoef je dus niet ver in te werpen, je kunt gewoon dicht bij de kant vissen en het beste bij riet of andere waterplanten. Je zult op deze manier ook een hoop voorn vangen.

FAQ

Hoe groot kan een baars worden?

De grootste baars ooit in Nederland gevangen had een lengte van 56 centimeter! Gemiddeld bereikt de baars een lengte tussen de 15 en de 35 centimeter.

Hoe moet je een baars onthaken?

Een kleine baars kun je vaak met de hand of een onthaker voor witvis onthaken. Bij een grote baars heb je soms een tang nodig. Een baars heeft geen tanden dus de kieuwgreep is niet nodig. Wel heeft de baars scherpe punten aan de vissen dus wees daar alert op tijdens het vasthouden.

Hoelang kan een baars boven water blijven?

Over het algemeen kunnen baarzen maximaal 5 minuten boven het water blijven. Het is wel belangrijk dat je het probeert om de vis sneller terug te zetten want hoe eerder de baars weer in het water is, hoe beter.

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Vissen op baars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *