Vissen met een reel of molen?

Voor het vissen kun je gebruik maken van verschillende hengels, maar ook heb je de keuze tussen een molen of een reel. Er zitten wel degelijk verschillen hiertussen dus het is je goed om eens af te vragen; vissen met een reel of molen?

Vissen met een reel of een molen kan allebei, Maar als je met zwaar kunstaas vist, is het beter om een reel te gebruiken. Zware jerkbaits of trollend vissen kan zorgen voor te veel druk op de as van de molen. Als je niet op roofvissen aan het vissen bent, komt vaak de molen beter tot zijn recht.

Wat de betere aankoop is voor het vissen kan dus verschillen. In dit artikel lees je alle voor en nadelen van de molen en de reel, hoe een reel werkt, wat je ervoor nodig hebt en wat het beste is om te gebruiken!

Verschil tussen een reel en een molen

De molen zit aan de onderkant van de hengel bevestigd en de reel zit aan de bovenkant van de hengel. Verder komt bij een molen de druk  op de as, bij een reel niet. Een reel is dus sterker. Voor het uitwerpen moet je bij een molen eerst de beugel openklikken en bij een reel hoeft alleen de vrijloop ingedrukt te worden.

In de afbeelding hierboven is te zien dat de reel aan de bovenkant van de hengel zit terwijl de molen onder de hangel zit.

Een reel wordt meestal alleen maar gebruikt voor het vissen op roofvis. Vooral onder de vissers die vissen op snoek met jerkbaits is de reel populair. Met jerkbaits maak je een slaande beweging naar beneden en de jerkbait is vaak zwaar.

Ook is een verschil dat je na het uitwerpen met een reel de draad zelf moet stoppen door je duim op het draad op de stoel te drukken, als je dit niet doet krijg je knopen in de lijn op de spoel. Bij een molen stopt het draad vanzelf als het in het water terecht komt.

De molen kan (in tegenstelling tot de reel) voor zo goed als elke vissoort gebruikt worden, wel zijn er per vis of per hengel verschillende maten van een molen beter maar een gemiddelde molen is voor veel verschillende soorten vissen en vis methodes goed te gebruiken.

Wat is beter om te gebruiken?

Wat het beste is om te gebruiken tussen een molen of een reel is afhankelijk van de vis waar je op vist en het materiaal wat je gebruikt. Bij het vissen met zwaar kunstaas zoals jerkbaits of ander zwaar (kunst) aas is een reel beter. Bij het vissen op karper en witvis is een molen beter.

Het is dus niet per definitie te zeggen wat er beter is. Het is vaak ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je al voor een lange tijd met een molen aan het vissen bent is het vaak lastig om ineens een reel te gebruiken.

Maar het is ook niet een vereiste, als je bijvoorbeeld met zwaar kunstaas aan het vissen bent kun je er ook voor kiezen om een sterke molen te gebruiken die meer druk op de aas aan kan. De as van de molen moet namelijk het zware kunstaas en de tikken die je met de hengel geeft aankunnen.

Hoe werkt een reel?

Bij het gebruiken van een reel doe je het volgende: Je drukt met je duim de vrijloop in en je houdt direct je duim op het draad, Als je gaat inwerpen laat je de duim los. Op het moment dat het (kunst) aas het water raakt druk je direct weer met je duim op het draad op de spoel. Je kunt de vrijloop sluiten en weer binnen vissen.

Verder werkt de reel met het binnen vissen hetzelfde, alleen hoef je bij een reel niet eerst een beugel dicht te doen zoals bij een molen. Als je draait aan de hendel aan de reel klapt de vrijloop terug en kun je binnen vissen.

Ook werkt het oprollen van het draad aan de spoel anders dan bij een molen, bij een molen draait de as om de spoel van de molen heen die het draad oprolt. Bij een reel draait de spoel zelf.

In de afbeelding hieronder is te zien dat de draad niet rechtstreeks naar de spoel gaat maar dit gebeurd door de as die rond de spoelt heen draait. Een reel draait dus zelf het draad om de spoel.

Een reel werkt dus heel anders dan een molen. Als je al voor een lange tijd met een molen vist kan het in het begin wennen zijn. Zeker met het inwerpen omdat dit dus op een andere manier gedaan moet worden. In het begin zul je vaak vergeten dat je met je duim zelf de draad moet stoppen wanneer het aas het water raakt. Bij een molen stopt het vanzelf en kun je de beugel dichtdoen en binnen vissen.

Welke hengel heb je nodig voor een reel?

Voor het vissen met een reel gebruiken we ook een speciale hengel. Dit noem je een baitcaster hengel of een jerkbait hengel. Die hengel heeft veel oogjes waar de draad doorheen loopt en ook moet de hengel sterk en stug zijn. Ideaal gezien is het onderstuk van de hengel ( het stuk onder de reel) kort.

Je hebt dus echt een speciale hengel nodig voor het vissen met een reel en je kunt niet zomaar bijvoorbeeld je spinnerhengel gebruiken om er een reel op te zetten. Het is dus best een ding om over te stappen van een molen naar een reel en andersom.

Als je op zee wilt vissen met een reel gebruiken we vaak een hele grote reel waar er veel ruimte is om met je duim de draad te stoppen. Dit omdat je op zee vaak gebruik maakt van enorme bonken lood en dit kan een kleine reel niet aan.

Voor en nadelen van een reel

Voordelen:

 • Je kunt beter vissen met zwaar kunstaas zoals grote pluggen en jerkbaits.
 • De reel zit boven de hengel waardoor je beter kunt tikken met jerkbaits.
 • Je hebt geen as die je krom kunt trekken zoals bij een molen.

Nadelen:

 • Je kunt de reel alleen gebruiken voor het vissen met groot en zwaar kunstaas. Kleine spinners kun je er niet mee wegwerpen.
 • Voor een reel heb je ook een speciale hengel nodig.
 • Het vissen met een reel is in verhouding met een molen lastig.
 • Als je niet of te laat de lijn met je duim remt heb je direct een klit in de spoel.

Voor en nadelen van een molen

Voordelen:

 • Het is vrij makkelijk vissen
 • Je kunt een molen voor bijna elke vis gebruiken
 • Je hebt geen speciale hengel nodig voor het gebruiken van een molen. Je kunt de molens verwisselen en op andere hengels plaatsen.
 • De molen zit aan de onderkant van de hengel wat minder zwaar is dan een reel omdat de zwaartekracht de molen naar beneden duwt.

Nadelen:

 • Je kunt de as van een molen krom trekken bij een zware aanbeet of zwaar kunstaas.
 • Je moet altijd de beugel openen voor je kunt inwerpen.
 • Minder direct contact met het kunstaas dan met een reel, met een reel kun je kunstaas beter sturen.

FAQ

Vang je met een reel meer snoek?

Nee, een reel kan wel voor groot kunstaas makkelijker zijn om te vissen dan met een molen. Maar het is geen garantie voor meer vis.

Is een reel duurder dan een molen?

Nee een reel hoeft niet duurder te zijn dan een molen. Je kan voor rond de 50,00 euro al een goede reel hebben. als je een grote reel voor zee nodig hebt zal deze duurder zijn. Maar een grote zee molen is dan ook duurder. Wel heb je voor een reel een speciale hengel nodig wat het in totaal wel duurder kan maken.

Wat moet je doen als je een klit in de spoel van de reel hebt zitten?

Als je een klit in de spoel hebt zitten kan je het beste voorzichtig een stukje van het draad uit de spoel trekken en dan komt vaak vanzelf de klit eruit. Ook kan het helpen om een beetje te plukken in de spoel zelf en daarna meer draad uit te spoel te trekken. Vaak is het een kwestie van een beetje plukken en trekken.

Kan je met een reel op de rivier vissen?

Het is zeker mogelijk om met een reel op de rivier te vissen bijvoorbeeld met het verticalen. Maar de meeste vissers gebruiken op de rivier toch een molen. Over het roofvissen op de rivier heb ik ook een artikel geschreven dus als u daar meer informatie over wilt kunt u het artikel hier bekijken

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Vissen met een reel of molen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *