Vissen op baars met een dobber

Het vissen op baars kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een dobber. Vissen met de dobber is een actieve en spannende manier van het vissen op baars. Maar hoe vis je nou precies op baars met de dobber?

Voor het vissen op baars met de dobber gebruiken we uiteraard een hengel. Met daaraan draad met een dobber, loodjes en een haak. Aan de haak maken we een insect vast, bijvoorbeeld een worm. We werpen de worm in het water en wachten tot dat de dobber ondergaat.

Vissen op baars met een dobber klinkt op deze manier heel simpel, maar toch komen hier nog een aantal andere dingen bij kijken. Zoals de beste stekken, de beste techniek en de beste hengel om te gebruiken. Dit alles lees je in dit artikel!

Hoe vis je op baars met een dobber?

Vissen op baars met de dobber wordt meestal gedaan met een insect, Een worm bijvoorbeeld, je werpt in en wacht tot de dobber ondergaat. Dit kan met een vaste stok maar ook met een hengel met molen. Als de dobber ondergaat sla je aan en heb je hopelijk een mooie baars aan de lijn!

Maar zo simpel als dat het klinkt is het natuurlijk in de praktijk vaak niet. Zo moet je de hengel bijvoorbeeld nog optuigen. Vaak wordt voor het vissen op baars met een dobber een nylon draad gebruikt van tussen de 10 en de 14 / 100e. En de maat van de haak is meestal 12 of 14.

Ook heb je uiteraard een dobber nodig. De dobber die je uitkiest is voor het grootste gedeelte een kwestie van wat je zelf prettig vindt. Wel is het niet handig om een grote, dikke dood aas dobber te gebruiken. Een pen dobber is voor vissen op (kleine) baars vaak beter.

Ook kun je kiezen voor een kant en klaar tuigje. Dit kun je vaak bij elke lokale hengelsportwinkel kopen. Een kant en klaar tuigje heeft al een dobber, een haak en loodjes kant en klaar aan het draad waardoor je deze alleen nog maar aan de hengel hoeft vast te maken.

Zelf heb ik goede ervaring met de 3 x Kant-en-klare Witvistuigjes Heavy (bol.com).

In de afbeelding hieronder zijn een aantal (pen) dobbers te zien die uitstekend geschikt zijn voor het vissen op baars.

Techniek

De techniek die je toepast voor het vissen op baars met een dobber is niet heel ingewikkeld. Om te beginnen maak je het insect vast aan de haak. Dit kun je het beste doen door de haak net achter het kopje van bijvoorbeeld een worm te prikken. Zo kan de worm in het water nog goed bewegen in het water en dit vindt de baars aantrekkelijk.

Met het tuigje zitten er ook vaak al loodjes aan om de dobber mooi recht te houden en de haak wat sneller te laten zakken. Als dit niet het geval is kun je ervoor kiezen om zelf wat kleine loodjes op de draad te bevestigen.

Als de worm en de dobber in het water liggen is het simpelweg wachten totdat de dobber onder gaat. Als de dobber ondergaat slaan we voorzichtig aan om de haak mooi in de voorkant van de lip te tikken.

Over de beste stekken voor het vissen op baars met een dobber komen we later in het artikel nog te spreken, maar in principe is op elk zoetwater gebied baars te vangen met deze techniek. Toch ligt de baars ligt vaak bij een hoop beschutting en is de baars niet altijd actief opzoek naar het aas. Daarom is het verstandig om regelmatig van stek, maar ook van de diepte waarop je vist te variëren.

Wat is het beste aas om te gebruiken?

Voor het vissen op baars met een dobber gebruiken de meeste vissers wormen. Deze insecten zijn zo goed omdat ze lang zijn en ze dus nog in het water kunnen bewegen. Ook zijn ze makkelijk om te kopen of om te vinden.

Bij sommige dierenspeciaalzaken of hengelsportwinkels verkopen ze los wormen en maden voor het vissen. Anders zijn wormen ook te vinden in de aarde. Met maden kan je ook vissen op baars, wel is het zo dat maden minder lang zijn dan een worm dus die zal minder mooi in het water zwemmen. Voor de baars ziet de prooi er aantrekkelijker uit als het veel beweegt.

Je kunt de maden wel heel goed gebruiken voor het voeren, je gooit een handje vol maden bij de stekken waar je van plan bent om te vissen. Hiermee is de kans groter dat je een groepje baarzen tegenkomt en kan je mooi je worm erbij gooien.

Als je met wormen aan het vissen bent, kan je per toeval ook een paling vangen! Dit is namelijk het beste aas voor paling.

Wat is de beste hengel om te gebruiken?

Je kunt met veel hengels vissen op baars met een dobber. Maar het beste om te gebruiken is een vaste stok hengel. Hier kan geen dus geen molen op en is puur bedoeld voor het dicht langs de kant vissen. Met de vaste stok kun je heel precies het aas op de plek leggen waar je dit wilt hebben.

Ook kun je met een vaste stok hengel makkelijk aanslaan en binnenhalen. Met een molen moet je eerst draaien, als je dicht langs de kant vist is dat niet praktisch. Zeker als je een kant en klaar tuigje hebt is de vaste stok makkelijk op te tuigen. Maar ook zonder is een vaste hengel eenvoudig om te gebruiken. Omdat je geen molen hebt kom je minder snel in de knoop.

Je kunt er ook voor kiezen om met een werphengel te vissen op baars met een dobber. Wel is het dan handig om een wat kleinere, lichtere hengel te nemen met een kleine molen. Een grote, zware hengel die bijvoorbeeld op zee gebruikt wordt is niet geschikt voor in de slootjes.   

Elastiek

Als je gebruik maakt van een vaste stok is het een optie om een elastiek te gebruiken. Dit elastiek zit aan de bovenkant van de hengel vast aan het draad. Met het elastiek heb je dus veel meer speling tussen je draad en de hengel. Het elastiek is een hulpmiddel om je draad en hengel te beschermen maar het is noodzakelijk.

De grootste baars in Nederland ooit gevangen is ongeveer 56 centimeter, nu zal je dit formaat niet snel aan de haak krijgen met een worm maar toch kunnen de baarzen die je vangt best flink en sterk zijn. Daarom is een elastiek nuttig, want zo komt niet alle druk op het draad en de hengel.

Als je besluit om elastiek te gebruiken heb je veel keuze tussen de maten. De meeste vissers gebruiken voor baars met de vaste stok maat 5 of 6.

Wat zijn de beste stekken?

De baars ligt graag beschut, daarom zijn plekken zoals muren, riet, onder of naast boten, takken, lelievelden en dicht langs de kant goede plekken om je dobber bij te gooien. Elke onderbreking in het water biedt kansen voor baars.

In principe komt baars in elk zoetwater gebied voor. In elk slootje in je woonwijk kun je baars vangen. wel zijn de echte hotspots dus de onderbrekingen in het water waar de baars beschut ligt. Als je vist met een dobber kun je vaak niet ver op het water komen met je aas, maar dit is ook helemaal niet nodig.

De meeste slootjes hebben wel takken of riet in het water, of muren waar je dicht bij je dobber bij kunt komen. Je kunt met je aas vlak langs de kant vissen of vlak tussen de waterplanten bijvoorbeeld.

Ik heb al eerder een artikel geschreven over het vissen op baars in het algemeen. Dus ook met kunstaas bijvoorbeeld. In dit artikel staat ook veel informatie over de baars en de beste stekken om te bevissen. Bij interesse kunt u dit artikel hier bekijken.

In de afbeelding hieronder is een sloot te zien met een hoop riet en een onderbreking in het midden. Als je het midden niet haalt met je hengel is het vlak langs de kant vissen op deze sloot een goede plek voor het vissen op baars met een dobber.

FAQ

Is vissen op baars met een dobber beter dan met kunstaas?

Nee, dat is niet direct te zeggen. Vissen op baars met een dobber is een manier van vissen op baars maar nier direct beter dan met kunstaas.

Vang je met een dobber kleinere baars dan met kunstaas?

Ja, over het algemeen zullen de baarzen die je met de dobber vangt kleiner zijn dan wanneer je met kunstaas gaat vissen.

Wat is het beste tijdstip om te gaan vissen?

Over het algemeen zijn baarzen in de late uurtjes van de ochtend en in de vroege uurtjes van de avond erg actief. Je zult dan ook merken dat in die periode de aanbeten toenemen. Maar ook overdag kun je baars vangen, als je dobber en het aas maar in het water liggen!

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Vissen op baars met een dobber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *