Vissen op roofblei vanaf de kant

De roofblei is een sterke, mooie vis en is fantastisch om te vangen, de roofblei is op de grotere wateren in Nederland te vangen. Maar hoe vang je precies een roofblei vanaf de kant?

Vissen op roofblei vanaf de kant kan het beste op grote rivieren met veel stroming. Vis met klein kunstaas in gebieden waar veel stroming staat, of vlak langs de kant. De roofblei wacht hier op zijn prooi dus hier liggen de meeste kansen om een roofblei te vangen.

Je hebt dus zeker geen dure boot nodig voor het vissen op roofblei, Ook vanaf de kant kun je deze sterke vis binnen hengelen! In dit artikel zullen we alles omtrent het roofblei vissen vanaf de kant bespreken.

Hoe vang je een roofblei vanaf de kant?

Een roofblei is vanaf de kant het beste te vangen op de rivier. Zoek naar stukken waar veel stroming staat, hier ligt de roofblei vaak te wachten op zijn prooi. Ook ligt de roofblei vaak vlak langs de kant of andere onderbrekingen van de rivier.

Roofvissen zoeken over het algemeen altijd naar plekken in het water waar zijn prooi zwak is. Met een roofblei is dit niet anders, roofblei komt vooral in de grote rivieren voor in Nederland. Op de grote rivieren staat meestal veel stroming en hier raken de kleine vissen in de problemen omdat ze deze sterke stroming niet aankunnen.

Daarom is het vanaf de kant goed te doen om een roofblei te vangen, werp veel met je kunstaas langs de kant van de rivier. Zoek naar waterkolken of andere gebieden met veel stroming. En als je een lange periode geen aanbeet hebt gekregen ga je op zoek naar de volgende stek.

Techniek

Een techniek die erg goed werkt op de rivieren is snel binnen vissen. Een roofblei valt vaak agressief aan en houdt ervan om zijn prooi vanaf de achterkant aan te vallen. Als je op de plekken met veel stroming het kunstaas snel binnen vist, ben je als het ware de roofblei aan het uitdagen en forceer je een harde aanbeet.

Let wel op dat je op het laatste moment vlak voor de kant het kunstaas een beetje omhoog moet tikken. Dit omdat het kunstaas makkelijk vast kan komen te zitten in de stenen. En ook kan dan de roofblei makkelijker vlak voor de kant nog toeslaan.

Wat is het beste kunstaas om te gebruiken?

Voor roofblei is het beste kunstaas om te gebruiken klein kunstaas. De roofblei jaagt voornamelijk op kleinere vissen en daarom is klein kunstaas het beste te gebruiken. Goede voorbeelden hiervan zijn kleine pluggen, kleine spinnerbaits en lepels.

De roofblei heeft niet zo’n grote kop als de snoek en de snoekbaars. Mede daarom werkt klein kunstaas goed. Grote, dikke pluggen of erg lange shads zijn vaak te groot en worden niet gepakt door de roofblei.

Op de rivier is het ook slim om kunstaas te gebruiken wat redelijk zwaar is. Kleine spinnerbaits met lood erin zijn al snel rond de 16 gram. Op een rivier is dit perfect, Je kunt er ver mee werpen en ook blijft het kunstaas in de stroming het goed doen.

Zelf heb ik veel roofblei gevangen met de bekende asp spinner (bol.com).

In de afbeelding hierboven is een goed voorbeeld te zien van kunstaas wat het erg goed doet bij roofblei. Het is klein, zwaar, (16 gr.) en er zit een blad aan wat goed werkt in de stroming en de roofblei forceert op een harde aanbeet.

Ook is het kunstaas dun, in de stroming doet dun kunstaas het beter omdat er meer water langs het kunstaas heen gaat. Een dikke plug of een dikke shad wordt meestal niet gepakt door een roofblei omdat zijn bek te klein is.

Over het beste kunstaas voor roofblei heb ik een apart artikel geschreven, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Wat zijn de beste stekken voor roofblei?

De grote rivieren in Nederland zijn de beste plekken om een roofblei te vangen. De Maas is bijvoorbeeld een goede stek. Op de rivier zelf zijn plekken met veel stroming zoals een krib en plekken waar het water de haven in of uit stroomt.

Alle plekken op de rivier waar stroming staat is een goede stek voor roofblei. In de afbeelding hierboven is een krib te zien op een rivier. Op de kop van een krib staat vaak veel stroming en ook ontstaan er soms kleine waterkolken. Als je daar je kunstaas tussen gooit, heb je mooie kansen om een roofblei te vangen!

Ook vlak langs de kant van de rivier bij de stenen ligt veel roofblei. Vlak langs de kant liggen vaak kleine visjes, hier ligt de roofblei graag te wachten om aan te kunnen vallen op zijn prooi.

De Maas, Neder-Rijn, Lek en de Merwede zijn voorbeelden van goede stekken. Op deze rivieren komt veel stroming voor en ook zijn hier kribben te vinden.

Wat is de beste periode om op roofblei te vissen?

Vissers zeggen vaak dat je voor roofblei het beste in het einde van de ochtend en het begin van de avond kunt vissen. Of dat in de zomermaanden de roofblei het meest actief is. Naar mijn mening valt er altijd vis te vangen. Als je overdag gaat vissen op de grote rivieren in de stroming heb je op alle tijdstippen kans om roofblei te vangen.

In de zomermaanden zwemmen vissen vaak wat hoger van de bodem af. Ook roofblei doet dit, en daarom is het soms makkelijker om in de zomer een roofblei te vangen. In de wintermaanden zwemt de roofblei dichter bij de bodem en kan het dus lastiger zijn om een roofblei te vangen. Maar met zwaar kunstaas is prima op de bodem te vissen.

Als er geen stroming in het water te vinden is dan is het een ander verhaal. Vaak is het dan inderdaad zo dat de roofblei het meest actief is in de late ochtend en vroege avond. Bij rustig water is het water vaak te helder en laat de roofblei zich minder snel vangen.

Wat heb je nodig voor het vissen op roofblei?

Voor het vissen op roofblei heb je een werphengel en molen nodig met (meestal gevlochten) draad en een onderlijn, Ook heb je onthaakmateriaal nodig en natuurlijk je kunstaas. Als laatste nog een goede stek en dan kan je van start!

  • Hengel

Een lichte spin hengel van tussen de 10 en de 30 gram werpgewicht is ideaal voor het vissen op roofblei. Dit omdat je de hengel de hele tijd in je handen hebt moet hij niet te zwaar zijn. De lengte van de hengel die we gebruiken is tussen de 2.40 en de 3.00 meter.

  • Onderlijn

In de rivier kun je met je draad tegen scherpe stenen aankomen bij het kunstaas. Een normale draad is dan snel gebroken. Ook kun je snoek of snoekbaars vangen op de rivier en die bijten een normale draad zo door. Gebruik daarom altijd een stalen onderlijn voor het vissen op roofblei vanaf de kant.

over alle andere roofvissen die je kunt vangen op de rivier zoals de snoek en de snoekbaars heb ik ook een artikel geschreven. ook staat hier uitgebreid in hoe je deze roofvissen kunt vangen. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

  • Kunstaas

Neem veel verschillende soorten kleine pluggen en spinnerbaits mee, zoals bij elke roofvis is een variatie van kunstaas altijd goed. Voor roofblei geldt dit ook, als het maar klein en zwaar kunstaas is.

  • Schepnet

Bij een rivier sta je vaak op stenen en dit is vaak een lastige plek om een vis te landen. Ook is de roofblei een sterke vis dus een schepnet is handig om makkelijk de roofblei naar de kant te halen zonder jezelf of de vis te beschadigen.

  • Onthaakmat

Als je de roofblei aan de kant hebt wil je hem niet op de stenen neer leggen, daarom is een onthaakmat ideaal. Hiermee kun je rustig de vis onthaken en eventueel opmeten en een foto maken.

  • Onthaaktang

Ook voor een roofblei heb je een tang nodig voor het onthaken. Soms zit de haak ver achter in de bek en dan kan je er niet bij met je handen. Daarom moet je altijd zorgen dat je een dunne, lange tang meeneemt.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Vissen op roofblei vanaf de kant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *