Vissen op snoek met doodaas

Vissen op snoek met doodaas is een fantastische manier van vissen op snoek, het is avontuurlijk en spannend en ook nog eens vanuit een stoel te doen. Maar hoe vis je nou precies met doodaas op snoek?

Vissen met doodaas op snoek doe je met een dood visje aan een dreghaak, Ook gebruik je meestal een dobber om de aanbeet te kunnen zien. Als de dobber ondergaat, sla je aan. Met doodaas vissen vang je over het algemeen grote en sterke snoeken.

Het is dus niet erg ingewikkeld om te doen, toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het vissen op snoek met doodaas. Bijvoorbeeld wat het beste aas is en wat de beste stekken zijn. Dit alles lees je in dit artikel!

Hoe vis je op snoek met doodaas?

Het vissen doe je met een stevige werphengel met een dood visje als aas. Als je een goede stek hebt gevonden werp je het dode visje in en wacht je tot de dobber ondergaat. Als de dobber onder gaat en blijft sla je direct aan.

De stevige hengel kan ook goed een karper hengel zijn, er zijn veel vissers die een karper hengel gebruiken voor het vissen op snoek met doodaas. Je hoeft dan alleen de hengel maar anders op te tuigen. Maar je kunt ook met een sterke snoekhengel vissen.

Zorg wel dat de top van de hengel die je gebruikt niet te slap is. Je moet soms flink kunnen aanslaan en dat is lastig met een slappe top. Ook kunnen de snoeken die je vangt enorm sterk zijn. 

Montage

Je kan een dobber gebruiken of je kunt statisch vissen op snoek met doodaas. Als je met een dobber vist is het belangrijk om de dobber zo te plaatsen dat het visje een stukje boven de bodem hangt, ongeveer 30 cm.

Als je statisch vist vis je zonder dobber aan de draad maar alleen een loodje. Door het loodje zakt het aas helemaal naar de bodem en blijft het ook op de bodem liggen. Als je statisch gaat vissen moet je wel een beetmelder aanschaffen omdat je geen dobber hebt om de aanbeet te kunnen zien. En ook met statisch vissen op snoek is het belangrijk om op tijd aan te slaan.

Als je een dood visje hebt is het belangrijk om hem goed vast te maken aan de dreg. Sommige vissers maken van 2 dreggen gebruik als het een in verhouding groot dood visje is, of om minder aanbeten mis te lopen. De manier hoe je hem aan de vis vastmaak hangt af van het aantal dreggen dat je gebruikt.

Als je gebruik maakt van 2 dreggen werkt het over het algemeen het beste om 1 dreg vast te maken in de staart van de snoek en de andere dreg net achter de kop van het visje. Maar wel aan de bovenkant van de voorn omdat de huid hier dunner is dan in het midden. 

In de afbeelding hieronder zijn dreggen te zien. Het beste om te doen is om 1 punt van de dreg door de vis heen te prikken, dit is stevig genoeg en zo loop je minder aanbeten mis en hangt het aas natuurlijker in het water.

Als het visje aan de dreg vast zit is het tijd om in te werpen. Als het aas in het water ligt is het wachten tot de dobber ondergaat en onder blijft gaan. Dit laatste is belangrijk omdat het soms enkel een paar tikken op de dobber zijn maar er nog niet daadwerkelijk aan snoek aanzit. Als je dan aanslaat loop je waarschijnlijk een vis mis.

Aanslaan

Als de dobber ondergaat en onder blijft gaan moet je direct aanslaan. Zo is de kans groot dat de dreg vooraan in de bek van de snoek komt en is het makkelijker om de snoek te onthaken. Als je wilt aanslaan klap je de beugel van de molen dicht , vervolgens draai je het stukje draad wat nog in het water ligt binnen totdat hij strak op de dobber staat. Daarna sla je aan door de hengel een flinke tik te geven. Zo zet je de haak netjes in de bek van de vis.

Als je hebt aangeslagen en de haak hebt gezet moet je de snoek op de waterkant krijgen, dit kan het beste met een schepnet om daarna de kieuwgreep toe te passen. Met de kieuwgreep kun je de snoek eenvoudig en veilig onthaken.

Ik heb al eerder een artikel geschreven over het landen en onthaken van de snoek. Ook de kieuwgreep komt hier uitgebreid aan bod, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Wat zijn de beste stekken?

De beste stekken voor het vissen op snoek met doodaas zijn de stekken die over het algemeen altijd goed zijn voor snoek. Dit zijn alle onderbrekingen van het water zoals: langs bruggen, waterplanten, duikers, en splitsingen.

Over het algemeen is de beste kans om een snoek te vangen met doodaas in de slootjes in de woonwijken en niet in de grote rivieren. In de grote rivieren is het moeilijker om bij de hotspots te komen en ook staat er veel stroming wat het vissen met een dobber lastig kan maken. Daarom zijn de (gewone) slootjes in de woonwijken vaak de beste plekken voor het vissen op snoek met doodaas.

In de afbeelding hierboven is een goed voorbeeld te zien van een goede stek voor snoek. Er is een brug waar de snoek graag klaar ligt om zijn prooi aan te kunnen vallen. Ook andere onderbrekingen van het water zoals duikers en splitsingen zijn hotspots voor snoeken.

Net zoals bij het vissen op snoek met kunstaas is het belangrijk om van stek te variëren. Als je een lange periode geen aanbeet krijgt is het slim op een andere stek op te gaan zoeken. Snoeken kunnen voor een lange periode op een plek blijven liggen en daarom kan variëren erg goed werken.

Wat is het beste doodaas om te gebruiken?

Het doodaas wat voor het vissen op snoek het beste werkt zijn de voorn, maar ook zeevissen zoals makreel, sardien, spiering. Deze werken over het algemeen goed omdat er een sterke geur vanaf komt en het een natuurlijke prooi is voor de snoek.

De natuurlijke prooi van de snoek, de voorn doet het altijd erg goed. zowel in de vorm van kunstaas als in doodaas. Wel is het handig om een niet al te grote vis te pakken. Bij een grote vis zal je vaak een snoek missen omdat de snoek niet in de haak heeft gebeten, ook is het lastiger om de haken goed in de voorn te plaatsen.

In de afbeelding hieronder zijn makrelen te zien, dit formaat is zowel voor makreel als voor voorn goed om te gebruiken voor het doodaas.

Ook de vissen die normaal in de zee zwemmen zoals makreel en spiering doen het erg goed bij de snoek. Deze kun je vaak bij de lokale visboer verkrijgen dus dat scheelt een hoop moeite. Ook kun je soms online voorn bestellen om te gebruiken voor het doodaas.

De geur van de vissen is voor de snoek erg aantrekkelijk, het aas wat we gebruiken ruikt van zichzelf al erg sterk. Maar er zijn zelfs vissers die het nog extra aantrekkelijk maken voor de snoek door bijvoorbeeld zalmolie op het aas te smeren. Dit is niet noodzakelijk maar het kan wel helpen om de snoek eerder naar het aas toe te lokken.  

Als je besluit om het aas nog een extra geur te geven hoef je niet per se zalmolie te gebruiken. Je kunt veel verschillende soorten olie voor doodaas gebruiken zoals sardineolie, makreelolie, tonijnolie en nog veel meer.

Wat zijn de benodigdheden?

Voor het vissen op snoek met doodaas heb je een stevige werphengel en molen nodig met een dood visje. Ook heb je (tenzij je statisch vist) een dobber nodig met een loodje op de lijn. Ook kun je niet zonder onderlijn met een dreg eraan en onthaakmateriaal.

Zoals al eerder aangegeven is er een stevige hengel nodig met vooral een stevige top. De molen die we gebruiken is ook sterk, meestal een formaat van 4000 tot 6000. Dit omdat de as van de molen een hoop kracht van de (sterke) snoek te verduren krijgt. De lijn is de keuze van de visser maar vaak wordt de gevlochten lijn gebruikt. Wel is een dikke draad aan te raden als je kiest voor een nylon draad.

Als je de hengel en de lijn hebt is ook een dobber noodzakelijk. Voor het doodaas vissen is een dikke, grote dobber het beste om te gebruiken. Dit omdat de aanbeten van een snoek erg stevig kunnen zijn en je met een grote dobber beter kunt zien of het een tik op het aas is of een echte aanbeet.

Om de dobber aan de lijn vast te maken kun je kiezen voor een speldwartel. Dit is niet noodzakelijk maar het oogt professioneler en je bespaart er draad mee als je een andere montage aan de hengel wil maken. Ook kun je makkelijk van dobber wisselen, want hij zit niet vastgeknoopt aan de lijn.

Je kan ook de dobber zonder speldwartel door de lijn heen halen en bevestigen, in beide gevallen is het handig om aan de onderkant en aan de bovenkant van de dobber op de draad een kraaltje, of een klein loodje te plaatsen. Hiermee voorkom je dat de dobber veel gaat schuiven.  

Onthaakmateriaal

omdat de snoek wel 700 scherpe tanden heeft is ook een stalen onderlijn nodig. Als je een snoek aan de lijn hebt heeft de snoek een nylon of gevlochten draad zo doorgebeten. Deze stalen onderlijn voorkomt dat. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld van een onderlijn te zien.

Om de snoek aan de waterkant te krijgen kan soms nog best lastig zijn, zeker bij een grote, sterke snoek daarom is het handig om een schepnet en een onthaakmat mee te nemen. Met een schepnet kan je de vis makkelijk scheppen en naar binnen tillen om vervolgens de snoek op de onthaakmat te leggen. Als de snoek op de onthaakmat ligt kan je de snoek gaan onthaken.

Om de snoek te onthaken heb je ook onthaakmateriaal nodig. Voor het onthaken zelf heb je een onthaaktang nodig. Deze tang moet lang en sterk zijn, een haak kan soms ver achter in de bek van de snoek komen en dan is deze met een normale tang niet te verwijderen.

Ook heb je een kniptang nodig. Een kniptang is een sterke tang die ijzer kan doorknippen. Soms komt het voor dat het handmatig niet lukt om de haak te verwijderen. Met een kniptang kun je de weerhaak van de dreg doorknippen en zo kun je (soms via de kieuw) de snoek nog steeds onthaken.

Zorg wel dat je een kniptang hebt die echt door ijzer heen kan knippen. In de afbeelding hieronder is een goed voorbeeld te zien van een kniptang.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Ultimate 2-delige Tangen Set (bol.com). Dit is een setje met een onthaaktang en een kniptang die zeer geschikt zijn voor het onthaken van snoek.

En als je besluit om statisch te vissen op snoek met doodaas heb je ook een beetmelder nodig. Zonder dobber is het lastig om te zien wanneer je een aanbeet hebt. En zoals al eerder gezegd is het belangrijk om dit snel te zien om op het juiste moment aan te kunnen slaan.

Wanneer kun je het beste vissen met doodaas?

Over het algemeen werkt het vissen op snoek met doodaas het beste in de herfst en winter periode. Deze periode is over het algemeen goed voor snoek en zo ook voor het vissen met doodaas.

Het is over het algemeen bekend dat in de herfst maanden de snoek erg actief is. Maar voor doodaas zijn de herfst en de winter maanden het beste om te gaan vissen. Mogelijk komt dit door het koude water. Als het water koud is, trekt de vis over het algemeen naar de bodem. In de zomer komt de snoek juist hoger aan het wateroppervlak.

Omdat je met het doodaas vaak op, of net van de bodem af aan het vissen bent zijn de koude maanden de beste periodes in het jaar. Je zult dus in de zomer waarschijnlijk een stuk minder snoek vangen met doodaas. Je kunt dan beter vissen met kunstaas wat hoog van de bodem af in het water beweegt of zelfs op of net onder het wateroppervlak.

Als je besluit om in de winter met doodaas op snoek te gaan vissen wil je natuurlijk ook het beste moment van de dag uitkiezen. Veel vissers gaan aan het einde van de ochtend of juist in het begin van de ochtend vissen. Het tijdstip is vooral een kwestie van ontdekken, er is niet per se een beste tijdstip.

In de winter kan je de hele dag door snoek vangen met doodaas, dus gewoon veel verschillende momenten en stekken proberen en kijken wat het beste werkt!

Voordelen vissen op snoek met doodaas

Aan deze manier van het vissen op snoek zitten ook een aantal voordelen waar je wellicht nog niet aan had gedacht maar wel belangrijk zijn om mee te nemen.

  • Je kunt vanuit je stoel vissen.

Ook al is het goed om van stek te verwisselen als je geen aanbeet krijgt, is het mogelijk om een stoel neer te zetten op je stek en heerlijk ontspannen naar je dobber of beetmelder te kijken. Bij het vissen op snoek met kunstaas bijvoorbeeld ben je de hele tijd aan het lopen en inwerpen.

  • Je vangt (meestal) grotere snoek

Bijna elk jaar is de grootste snoek in Nederland van dat jaar gevangen met doodaas. Het is natuurlijk geen garantie maar over het algemeen vang je met doodaas de grotere snoeken.

  • Je kunt geen kunstaas verspelen

Als je met kunstaas op snoek vist, kun je regelmatig vast komen te zitten met je kunstaas of je kunstaas tegen een brug of boom gooien. Sommige stukken kunstaas zijn erg duur en dat is dus zonde.

FAQ

Hoe groot kan een snoek worden?

De grootste snoek in Nederland ooit gevangen is 1.37 meter! Maar niet elke snoek die je vangt zal over de meter zijn. Gemiddeld is de lengte tussen de 60 en de 80 centimeter.

Kan je ook op de rivier op snoek vissen met doodaas?

Over het algemeen werkt het vissen op snoek met doodaas beter in de slootjes dan in de rivier. Door de flinke diepte en de stroming is het beter met kunstaas te doen.

werkt vissen op snoek beter met doodaas dan met kunstaas?

In de winter is wat beter is niet te zeggen, op sommige dagen werkt kunstaas beter en op sommige dagen werkt doodaas beter. Wat wel vast staat, is dat in de zomer het beter is om met kunstaas op snoek te vissen dan met doodaas. in de zomer jaagt de snoek namelijk hoger in het water dan in de winter.

Gerelateerde berichten

10 gedachten over “Vissen op snoek met doodaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *