Hoe werkt het verticalen op snoekbaars?

Het vissen op snoekbaars kun je op verschillende manieren doen. Zo ook door middel van het verticalen op snoekbaars. Maar voor je hiermee begint is het wel belangrijk om te weten; Hoe werkt het verticalen op snoekbaars?

Het verticalen doe je vrijwel altijd vanuit een boot. Vanuit de boot laat je het kunstaas recht naar beneden zakken tot het de bodem raakt. Als het kunstaas op de bodem ligt, tik je het steeds van de bodem af en laat je het ook weer zakken. Meestal komt de aanbeet op het moment dat het kunstaas naar beneden zakt.

Maar bij het verticalen komt nog veel meer kijken. Zo is het belangrijk om te weten waar je het beste kunt verticalen, wat het beste kunstaas is om te gebruiken en wat je nodig hebt voor het verticalen. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Hoe werkt het verticalen op snoekbaars?

Het verticalen werkt als volgt; Laat je kunstaas vanuit de boot recht naar beneden zakken tot het de bodem raakt. Daarna tik je het kunstaas rustig van de bodem af om hem vervolgens weer te laten zakken. Snoekbaars zit vaak op de bodem en daarom werkt dit erg goed.

Zoals de meeste vissers wel weten ligt de snoekbaars bijna altijd op de bodem of tegen de bodem aan op de grotere wateren. Daarom is het verticalen een effectieve manier van het vissen op snoekbaars.

Met het verticalen zit je met je kunstaas (meestal een shad) de hele tijd op of tegen de bodem aan te vissen. Je tikt het kunstaas de bodem rond en haalt dus niet binnen. Dit is ook het grootste verschil met het normaal vissen op snoekbaars met shads.

Je blijft dus echt de hele tijd met het kunstaas op de bodem en zo kan je met de boot heel rustig het water af varen. Maar tegelijkertijd blijf je wel het kunstaas rustig over de bodem tikken.

Waar kun je het beste verticalen op snoekbaars?

Verticalen op snoekbaars werkt het beste op de grotere wateren in Nederland. Denk dan aan rivier zoals De Maas en De Merwede. Dit omdat eigenlijk alleen hier de snoekbaars voorkomt en je er gemakkelijk kunt verticalen met de boot.

De rivieren in Nederland zijn verreweg de beste locaties om te verticalen met snoekbaars. Eigenlijk is het zelfs op andere locaties niet mogelijk. Dit is zo omdat alleen in rivieren of andere grote wateren zoals een kanaal de snoekbaars voorkomt. De snoekbaars komt vrijwel niet voor in slootjes of polders.

En ook is het zo dat het verticalen eigenlijk altijd wordt gedaan met een boot. En in de slootjes en polders is het vrijwel onmogelijk om met een boot te verticalen. Dit in combinatie met dat de snoekbaars vooral voorkomt op de rivier maakt dat de beste stek voor het verticalen op snoekbaars.

Een goede stek voor het verticalen op snoekbaars is te zien in de afbeelding hierboven. Het is een rivier waar je goed met een boot kunt verticalen waar de snoekbaars dus graag ligt.

Wat is het beste kunstaas voor het verticalen?

Het beste kunstaas wat je kunt gebruiken voor het verticalen zijn shads. Een shad is een rubber stuk kunstaas met een loodkopje erin. Door het loodkopje zakt de shad snel naar de bodem. Ook kun je de shad zelf besturen, wat perfect is voor het tikken over de bodem.

Het beste kunstaas wat je kunt gebruiken en tegelijkertijd ook het meest gebruikte kunstaas voor het verticalen zijn shads. Eigenlijk is het met ander kunstaas zoals pluggen of spinner niet mogelijk om te verticalen. Dit omdat je dit kunstaas niet kunt tikken over de bodem. De shad komt hier het beste uit de verf.

Er zijn verschillende soorten shads, zo zijn er shads waar je zelf een loodkopje in moet doen en er zijn shads waar er al standaard een loodkopje in zit. Voor het verticalen is de beste optie de shad waar je zelf een loodkopje in moet doen.

Dit omdat je dan zelf het gewicht kunt kiezen en ook heb je zo zelf meer controle over de shad. Zo is het een stuk makkelijker om een mooie actie in de shad te krijgen als hij rond de bodem beweegt.

Ook qua kleur van de shad heb je verschillende opties. Maar de natuurlijke kleuren zoals zilver, bruin en geel doen het altijd goed. Maar het is zeker verstandig om ook een felle kleur zoals oranje of paars in de viskoffer te hebben zitten.

Op sommige dagen slaat de snoekbaars de natuurlijke kleuren over en kiest het liever een fellere kleur zoals paar en oranje. Het is daarom verstandig om veel af te wisselen qua kleur shad en zo er vanzelf achter te komen wat er die dag het beste werkt.

In de afbeelding hieronder is een goed voorbeeld te zien van shads die zeer geschikt zijn voor het verticalen op snoekbaars. Bij deze shads is het dus nog wel nodig om er een loodkopje in te plaatsen.

Loodkopje

Ook wat betreft loodkopje heb je veel verschillende keuzes. Zo zijn er loodkopjes die een kleur hebben bijvoorbeeld oranje, er zijn loodkopjes die de vorm van een hoofd van een vis hebben en er zijn ‘’normale’’ loodkopjes die zilver van kleur zijn zonder een vorm.

Over het algemeen maakt het niet zoveel uit welke kleur je kiest. Voor een extra uitlokking van de snoekbaars zou je een geel of een oranje loodkopje kunnen kiezen maar dit is niet noodzakelijk. Ook de normale loodkopjes zonder vorm of kleur werken uitstekend.

Ook heb je verschillen in de loodkopjes van het gewicht wat ze hebben. Wat het beste werkt is vaak afhankelijk van het water waar je vist.

Als er veel stroming staat werkt het goed om een wat zwaardere loodkop te gebruiken en zo ook andersom als het niet zo hard stroomt. Maar over het algemeen kun je het beste een loodkopje gebruiken tussen de 12 en de 21 gram.

Wat heb je nodig voor het verticalen?

Voor het verticalen heb je een sterke, maar wel lichte hengel nodig die tussen de 1.80 en de 2.00 meter is en die geen lang uiteinde heeft. Met daarop een niet al te grote molen. Het draad die je erop spoelt hoeft niet dik te zijn. 6/100e is vaak al genoeg. Ook is een onderlijn en onthaakmateriaal onmisbaar.

Voor het verticalen zelf heb je een aantal spullen nodig. Het is belangrijk om dit van tevoren goed te weten zodat je niet in de problemen kunt komen tijdens het vissen zelf. We hebben daarom hieronder nog even onder elkaar gezet wat je nodig hebt.

  • Een boot

Voor het verticalen heb je een boot nodig. Met een boot kun je eenvoudig midden op het grote water komen en de shad recht naar beneden laten zakken. Zonder een boot is het niet mogelijk om te verticalen. Je bent dan aan het kanticalen.

Wel zijn er steeds meer vissers die het verticalen doen met een bellyboat. Een bellyboat is een boot waarbij je voor de helft zelf in het water zit en je jezelf met een motor en flippers door het water beweegt. Voor meer informatie over het vissen met een bellyboat is er hier een apart artikel wat daar uitgebreid op ingaat.

  • De hengel

De hengel die je het beste kunt gebruiken is een hengel tussen de 1.80 en de 2.00 meter. Dit is niet overdreven lang maar dat is ook niet nodig. Verder is het belangrijk dat de hengel niet te zwaar is en een lang uiteinde heeft.

Dit omdat je met het verticalen de hele tijd je hengel in je handen hebt. Het is dan niet prettig als de hengel zwaar is of een lang uiteinde heeft. Het hoeft ook geen overdreven sterke hengel te zijn maar de hengel moet wel wat aankunnen. Je kunt met het verticalen behoorlijke vissen vangen, ook snoek!

  • De molen

Op de hengel hoort een molen. Het is niet slim om met een reel te vissen omdat de shads niet zwaar genoeg zijn. Het hoeft daarom ook geen overdreven grote en sterke molen te zijn. Een normale molen op een spinhengel is prima voor het verticalen.

  • Het draad

Ook het draad wat je op de molen spoelt hoeft allemaal niet overdreven dik te zijn. In de eerste plaats heb je voor het verticalen niet veel draad nodig omdat je het aas alleen maar naar beneden hoeft te laten zakken.

En het draad wat je gebruikt kan best dun zijn, als er maar rek in zit en je goede spanning kan voelen tussen de draad en de shad. Meestal is een 6/100e nylon draad al genoeg voor het verticalen.

  • De onderlijn

Voor het roofvissen heb je altijd een onderlijn nodig. Een onderlijn gebruik je m de hoofdlijn te beschermen. In de rivier liggen in de eerste plaats allerlei scherpe objecten waar de hoofdlijn van kan beschadigen.

Maar vooral is de hoofdlijn nodig voor het beschermen van de hoofdlijn voor de tanden van de roofvissen. Met het verticalen op snoekbaars zul je ook af en toe baars en snoek vangen. De snoek en de snoekbaars hebben allebei scherpte tanden die een normale visdraad zo kan doorbijten. De onderlijn voorkomt dit.

  • Het kunstaas

Het beste kunstaas wat je voor het verticalen kunt gebruiken zijn shads. Een shad kun je door het loodkopje snel tot de bodem laten zakken. Ook heb je over een shad zelf veel controle en kun je het zelf besturen over de bodem. Je kunt zelf de shad over de bodem laten dansen als het ware.

Wat betreft kleur is het verstandig om veel natuurlijke kleuren te gebruiken zoals geel, bruin, zilver en groen. Maar op dagen of momenten dat dit niet werkt is het verstandig om te wisselen naar een fellere kleur zoals oranje of paars.

  • Onthaakmateriaal

Bij het roofvissen is onthaakmateriaal misschien wel het belangrijkste. Om de snoekbaars of andere roofvis goed te kunnen onthaken heb je echt tangen nodig. Het is belangrijk om een dunne en lange tang mee te nemen om de haak te kunnen verwijderen.

En ook is het noodzakelijk om een kniptang mee te nemen. Een kniptang die door ijzer kan knippen. Soms is het zo dat de haak van de shad niet met een onthaaktang te verwijderen is uit de roofvis. Je kunt dan met een kniptang de weerhaak van de shad doorknippen en zo lukt het vaak alsnog om de vis te onthaken.

Zelf heb ik goede ervaringen met de Ultimate 2-delige Tangen Set (bol.com). Dit is een setje met een goede kniptang en een goede onthaaktang.

Ook is het vanaf een boot vaak lastig om een vis te onthaken omdat de vis glad is en je niet echt een goede plek hebt om de vis op de leggen. Het is daarom verstandig om een onthaakmat mee te nemen. Hier kun je de snoekbaars of andere roofvis opleggen en heb je meer handen vrij voor het onthaken.

Wanneer kun je het beste verticalen?

Het verticalen kun je het hele jaar door doen. Wel is de snoekbaars in de herfstperiode extra actief en vaak extra laag in het water. Dit zou dus de beste periode in het jaar kunnen zijn om te verticalen. Maar het kan per dag verschillen.

Voor het roofvissen blijft het altijd lastig om te zeggen wat nou precies de beste periodes in het jaar of op de dag zijn om te vissen. Wel is het over het algemeen bekend dat de snoekbaars in de herfstperiode extra actief is om zich voor te bereiden op de winter.

In de herfst zit de snoekbaars extra laag in het water en eet het meer om in de winter wat extra reserves te hebben. Dit is dus wellicht de beste periode voor het verticalen.

Maar dit gaat niet altijd op. Ook in de zomer zitten er fantastische dagen tussen en kun je ontzettend veel snoekbaars vangen met het verticalen. Het werkt simpelweg altijd goed.

Wel is het over het algemeen bekend dat de beste tijd om te roofvissen is in het begin van de dag en in het eind van de dag. De roofvissen worden dan actiever. Dit zijn daarom ook de beste periodes van de dag voor het verticalen.

Het verschil tussen kanticalen en verticalen

Kanticalen is in principe hetzelfde als verticalen. Alleen vis je met het kanticalen vanaf de kant en vis je met verticalen vanaf een boot. Dit is het enige verschil tussen verticalen en kanticalen. De techniek en het aas wat je gebruikt zijn verder hetzelfde.

Het heeft dan wel een andere naam, maar eigenlijk zit er tussen het verticalen en kanticalen helemaal geen echt verschil.

Het kanticalen doe je vanaf de kant en het verticalen vanaf een boot en dat is het. Het kanticalen doe je met hetzelfde kunstaas. Alleen laat je hier vanaf de waterkant bij bijvoorbeeld havens of ander plekken het kunstaas recht naar beneden zakken. Een goede locatie voor het kanticalen is in de afbeelding hieronder te zien.

Wat zijn de voor en nadelen van het verticalen?

Het verticalen heeft een aantal voor en nadelen. Zo is een nadeel dat de aanschaf van een boot duur is maar een voordeel dat je over het hele water kunt vissen en dat het avontuurlijk is. Ook is de techniek zelf niet moeilijk.

Om een extra duidelijk overzicht te krijgen over de voor en nadelen zullen we ze even onder elkaar zetten.

Voordelen:

  • Het is een avontuurlijke manier van vissen. Daarom zie je tijdens het vissen van alles.
  • Je kunt met de boot over het hele water vissen. Zo kom je dus op sommige stekken waar je vanaf de kant niet kunt komen.
  • Je hebt vanuit een boot een goede locatie om de vis te landen. Vanaf de kant kan het zeker op een rivier lastig zijn om de vis aan de kant te krijgen.

Nadelen:

  • Voor het verticalen heb je een boot nodig. En de aanschaf van een boot kan behoorlijk duur zijn en voor het vangen van snoekbaars zelf is het niet noodzakelijk om een boot te hebben.
  • Je bent afhankelijk van het weer, als het hard aan het waaien is of het regent hard is het zeer onverstandig om te verticalen.

FAQ

Vang je met het verticalen grotere snoekbaarzen?

Dit is niet vast te stellen. Grote snoekbaars is te vangen met doodaas en met kunstaas. Maar ook met het verticalen kun je grote snoekbaars vangen. Over het algemeen worden de grootste snoekbaarzen gevangen met doodaas.

Hoe strak zet je de slip van de molen met het verticalen?

Omdat de aanbeet onverwachts kan komen is het belangrijk de slip niet al te strak te zetten. Je moet de slip zo afstellen dat het mogelijk is voor de vis om draad uit de spoel te trekken, maar dat dit wel moeite kost.

Kan je voor het verticalen ook ander kunstaas gebruiken?

Nee, voor het verticalen zijn alleen shads geschikt.

Gerelateerde berichten