Het vissen op snoek is erg populair in Nederland. Maar het is in de rest van Europa ook mogelijk om vanaf de mooiste stekken grote snoek te vangen. Zo ook bijvoorbeeld op vakantie in Frankrijk. Het is dan wel belangrijk om te weten; Hoe werkt het vissen op snoek in Frankrijk?
In Frankrijk wordt er veel op snoek gevist met levend aas. Toch is het in Frankrijk mogelijk om met kunstaas snoek te vangen. Het grootste verschil met Nederland is de omgeving. Je hebt in Frankrijk te maken met bergen of hoge kanten. Ook staat er op sommige stekken meer stroming. Maar in de grote lijnen blijft het snoeken zelf hetzelfde als in Nederland.
Daarnaast is het natuurlijk ook goed om te weten waarom je wilt vissen in Frankrijk, wat de verschillen zijn met Nederland, welk aas het beste is te gebruiken en wat de beste stekken zijn. Dit zullen we hier allemaal uitgebreid bespreken!
Waarom vissen op snoek in Frankrijk?
In principe is het vissen op snoek in elk land waar snoek voorkomt mogelijk. Wel is het zo dat het vissen in andere landen onder andere omstandigheden zal gebeuren. Dit geldt zeker voor Frankrijk en dit maakt het vissen in Frankrijk ook zo leuk.
Het is vooral de andere en mooie omgeving die het vissen op snoek in Frankrijk echt de moeite waard maakt. Je kunt soms tussen de bergen vissen wat een indrukkend gezicht is. Het vissen voelt tussen de natuur in Frankrijk meer avontuurlijk dan in Nederland.
Wat zijn de grootste verschillen met Nederland?
Het grootste verschil tussen het vissen op snoek in Nederland en het vissen in Frankrijk is de omgeving. Dit kan in Frankrijk natuurlijk per locatie verschillen omdat Frankrijk een stuk groter is dan Nederland.
Toch blijft de omgeving het grootste verschil, vaak zijn de kanten veel hoger dan in Nederland en zijn er andere obstakels zoals hoogteverschillen. Ook staat er in Frankrijk op de meeste stekken meer stroming.
Daarnaast is een groot verschil het aas waar de meeste mensen in Frankrijk mee vissen. In Frankrijk wordt er heel veel gevist met levend aas en ook met doodaas.
Snoeken in Frankrijk zijn het daarom meer gewend om doodaas of levend aas tegen te komen dan kunstaas. En als mensen in Frankrijk met kunstaas vissen is het vaak met kunstaas wat zeer natuurlijk is zoals een swimbait of een plug.
Vissen met afwijkend en natuurlijk kunstaas
Omdat er in Frankrijk vooral met echt aas of natuurlijk kunstaas wordt gevist zijn er twee dingen die je kunt doen. Je kunt vissen met afwijkend kunstaas zoals jerkbaits, spinnerbaits en blinkers. Dit kan goed werken omdat snoeken dit niet herkennen maar wel zullen zien als een prooi.
Daarnaast kun je ook vissen met zeer natuurlijk kunstaas zoals swimbaits. Het voordeel hiervan is dat de snoeken het aas sneller zullen herkennen omdat er dus al veel gevist wordt met natuurlijk aas.
Je kunt dit het beste een beetje afwisselen. Wanneer het vissen met natuurlijk kunstaas zoals een swimbait niet goed werkt kun je het proberen met wat minder natuurlijk kunstaas. Denk dan bijvoorbeeld aan een jerkbait of spinnerbait.
Welk kunstaas werkt het beste in Frankrijk?
Zoals al eerder aangegeven wordt er in Frankrijk veel gevist met levend aas en met doodaas. Het is daarom verstandig om zeer natuurlijk kunstaas mee te nemen en afwijkend kunstaas. Dit zodat je een beetje kunt afwisselen en per dag kunt bekijken wat er het beste werkt.
Een perfect voorbeeld van natuurlijk kunstaas is een swimbait. Een swimbait in de vorm van een baars of voorn is voor de snoek een hele natuurlijke prooi en zullen de snoeken snel herkennen.
In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een swimbait in de vorm van een baars. Zoals is te zien ziet het er erg natuurlijk uit.
Afwijkend kunstaas
Wanneer de aanbeten een tijdje uitblijven wil je het kunstaas vervangen met een afwijkend stuk kunstaas. Je kunt dit altijd proberen door te verwisselen van kleur. Oranje of paars zijn altijd kleuren die afwijkend zijn en een extra trigger aan de snoeken kunnen geven.
Maar ook kun je kiezen voor een heel afwijkend stuk kunstaas, bijvoorbeeld een spinnerbait. Een spinnerbait is een grote spinner met een roterend blad en grote plukken stof om de haken heen. Een voorbeeld van een spinnerbait is te zien in de afbeelding hieronder.
Zoals is te zien is dit niet echt een stuk kunstaas wat lijkt op de prooi van de snoek. De roterende bladen imiteren een zwakke of gewonde prooi maar het lijkt niet zo natuurlijk als de swimbait.
Dit kan erg goed werken wanneer de aanbeten van de snoeken uitblijven.
Naast deze producten kunnen pluggen, shads, lepels en blinkers ook goed werken voor het snoeken in Frankrijk. Met alle soorten kunstaas waarmee je snoek vangt in Nederland kun je ook snoek vangen in Frankrijk. Vooral het afwisselen is belangrijk.
Ik heb een apart artikel geschreven over wat het beste kunstaas voor snoek is in het algemeen. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.
De beste stekken in Frankrijk
In Frankrijk is de omgeving natuurlijk anders dan in Nederland. Dit kan ook weer per gebied verschillen omdat Frankrijk een groot land is. Toch blijft het in grote lijnen hetzelfde.
Iedere onderbreking in het water is een goede stek voor snoek. Denk dan aan bruggen, splitsingen van het water, stenen, waterplanten, hoogteverschillen, de waterkant maar ook stroming. Dit zijn plekken waar snoeken verschuild kunnen liggen en waar de prooien van de snoek in de problemen komen.
In principe zijn dit dezelfde stekken als in Nederland. Ook in Nederland werken alle onderbrekingen in het water goed omdat de snoeken hier klaarliggen om hun prooi aan te vallen. Wel is het zo dat deze plekken er in Frankrijk anders uit kunnen zien door de andere omgeving.
Het is daarom belangrijk om te weten dat echt elke onderbreking een hotspot voor snoek kan zijn. Dit zou zelfs een klein takje in het water kunnen zijn of een steen.
In de afbeelding is een goed voorbeeld te zien van een stek in Frankrijk met onderbrekingen van het water.
Zoals is te zien zijn er een hoop waterplanten. Op dit soort plekken is de kans best groot dat er snoek ligt. Je wilt dit soort stekken dus goed uitvissen met je kunstaas!
FAQ
Het is in Frankrijk verplicht om een vergunning en een speciale stempel te hebben tijdens het vissen. Deze zijn aan te schaffen op de website van de Franse overheid, sportwinkels en speciale toeristenpunten.
De grootste snoek ooit gevangen in Frankrijk was 1.37 meter lang. Dat is groter dan in Nederland maar over het algemeen zullen de snoeken die in je Frankrijk vangt vergelijkbaar zijn met de snoeken in Nederland.
Naast snoek kun je in Frankrijk de roofvissen vangen die je in Nederland ook kunt vangen. Denk aan baars, snoekbaars en roofblei. In een uitzondering zelfs meerval.