Een methode wat erg goed kan werken is het feedervissen, het is een visserij wat erg uniek is en waarbij je de vis naar je stek toe lokt. Het feedervissen wordt ook steeds populairder. Wanneer je er nog niet veel van af weet is het goed om te weten; Wat is feedervissen?

Het feedervissen is het lokken van de vissen naar de plek waar je vist. Dit doe je door middel van een voerkorf met daarin lokvoer. Vandaar de naam feedervissen. De voerkorf met lokvoer werp je steeds op dezelfde plek in het water zodat je een hotspot creëert voor vis. Hierbij werp je het aas met de haak.

Om echt een goed antwoord te krijgen op de vraag wat feedervissen is, is het ook belangrijk om te weten hoe het feedervissen werkt, wat je ermee kunt vangen, waar je moet wezen voor het feedervissen en wat de benodigdheden zijn. Dit alles en meer zullen we hier uitgebreid bespreken!

Wat is feedervissen?

De naam verklapt grotendeels al wat het precies is. Feedervissen oftewel voerend vissen. Feedervissen is een breed begrip, dit omdat je het op veel verschillende manieren kunt uitvoeren. Maar in de grote lijnen komt het allemaal op hetzelfde neer.

Wanneer je met een voerkorf aan het vissen bent en zo probeert de vissen naar je stek toe te lokken dan ben je aan het feedervissen. Je voert dan letterlijk de vissen, net zo lang totdat de vissen in je aas bijten.

In een voerkorf stop je lokvoer wat je goed kunt kneden en in een korfje kunt doen. Het beste aas wat je kunt gebruiken voor een voerkorf is speciaal lokvoer. Dit kun je vochtig maken en kneden in een bolletje.

Zo kun je het mooi in de korf verwerken. Wanneer je de voerkorf in het water werpt zal het lokvoer langzaam uit de korf komen en valt het op de bodem. Hier komen vissen op af en zo creëer je een hotspot in het water.  

Hoe werkt het feedervissen?

De techniek van het feedervissen zelf is geen hogere wiskunde maar het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Het is vooral belangrijk dat je steeds op dezelfde plek voert want dit is de kracht van de visserij.

Er zijn speciale hengels voor het feedervissen maar dit is niet per se noodzakelijk. Met een karperhengel of ieder andere redelijk sterke werphengel is het mogelijk om te feedervissen.

Aan de lijnmontage zit dus een voerkorf en een enkele haak onder de voerkorf. In de voerkorf stop je het lokvoer. Lokvoer is een soort deeg met allemaal producten waar vissen op af komen.

Vooraf bepaal je een bepaalde plek in het water, hier gooi je in en hier valt dus ook de voerkorf in het water. Al het lokvoer wat in de voerkorf zit valt uit de voerkorf en komt op de bodem te liggen. Zo lok je dus vissen naar een bepaalde plek in het water.

Onder de voerkorf ligt de enkele haak maar daaraan je aas. Bijvoorbeeld wormen, maden of mais. De kans dat een vis in je aas bijt is dus groot omdat je de vissen lokt met de voerkorf.

Elke keer wanner je binnenhaalt, stop je nieuw lokvoer in de voerkorf. Zo blijf je voeren op één bepaalde plek in het water en zo zorg je voor een echte hotspot in het water. Je kunt zo lang op dezelfde plek blijven vissen.

Wat kun je vangen met het feedervissen?

Tijdens het feedervissen zul je voornamelijk witvis vangen. Alle vissen die in zoetwater gebieden zwemmen en die op lokvoer af komen kun je vangen. Dit zijn met name witvissen. Je zult voornamelijk brasem, voorn, kolblei en winde vangen.

Wanneer je aan het feedervissen bent heb je natuurlijk de voerkorf met het lokvoer. Daarnaast heb je het echte aas met de haak er doorheen. Als echt aas gebruik je meestal wormen, mais of maden.

Met het lokvoer en het echte aas lok je vooral witvissen. Met name brasem, verschillende soorten voorn, winde en kolblei. Deze vissen zul je als meeste vangen maar er kan altijd een bijvangst tussen zitten. Denk dan bijvoorbeeld aan een baars die op de wormen of maden afkomt.

Wat zijn de beste stekken voor het feedervissen?

Omdat het feedervissen een vrij breed begrip is, is het op veel verschillende stekken mogelijk om te feedervissen. Dit omdat je praktisch gezien al aan het feedervissen bent als je de vissen lokt met lokvoer.

Dit kan goed werken op slootjes voor bijvoorbeeld voorn. Maar ook op rivieren en grote plassen voor brasem of winde. Het is meer een persoonlijke voorkeur dan dat er echt bepaalde wateren goed werken voor het feedervissen.

Persoonlijk heb ik de beste ervaringen op de wat grotere sloten en plassen. Dit omdat hier meer ruimte is dan op de kleine slootjes maar er staat niet zoveel stroming als in de rivier.

Een goed voorbeeld daarvan is te zien in de afbeelding hieronder.

Als er veel stroming staat kan het lastiger zijn om een hotspot te creëren. Dit omdat de stroming de voerkorf mee kan nemen. Het is dan verstandig om een speciale voerkorf te gebruiken met een bonk lood eraan.

Wat heb je nodig voor het feedervissen?

Het feedervissen is een speciale visserij, het is daarom belangrijk om goed om te weten wat de benodigdheden zijn voor het feedervissen. Als je niet de juiste spullen bij hebt, kan je in de problemen komen. Zeker als je nog onervaren bent. We hebben daarom hieronder alle benodigdheden opgesomd.

  • Hengel

Er bestaan speciale hengels voor het feedervissen. Maar elke werphengel met een redelijk werpgewicht en een slappe top is geschikt voor het feedervissen. Met name de slappe top is belangrijk want aan de top van de hengel kun je zien of je beet hebt.

  • Vislijn

Je kunt een nylon lijn gebruiken van een formaat tussen de 18 en de 15/100e.

  • Onderlijn

De voerkorf wordt vaak gemonteerd op de hoofdlijn. Daaronder komt een onderlijn waar de enkele haak aan vastzit. De onderlijn beschermt de hoofdlijn tegen beschadiging. Het is verstandig om een onderlijn te gebruiken van ongeveer 60 centimeter van een dikte tussen de 0.10 en de 0.18 mm.

  • Voerkorf

Voor het feedervissen heb je altijd een voerkorf nodig. Er zijn heel veel verschillende soorten voerkorfen. Er zijn voerkorfen met enorme bonken lood eraan voor op de rivier maar er zijn ook voerkorfen zonder lood voor op slootjes en plassen. Het varieert dus per stek welke voerkorf je precies kiest.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Albatros toplevel rvs cagefeeder (bol.com)

  • Enkele haak

Je gebruikt altijd een enkele haak, aan de enkele haak maak je het aas vast wat je tussen het lokvoer gooit. Een formaat haak tussen de 12 en de 18 is geschikt.

  • Schepnet

Wanneer je een flinke brasem of winde aan de haak hebt, is het erg lastig om deze met de blote handen aan de kant te krijgen. Het is daarom erg verstandig om een schepnet mee te nemen.

FAQ

Kun je het hele jaar door feedervissen?

Feedervissen is het hele jaar door mogelijk. Omdat het een visserij is waarbij je veel aan het zitten en wachten bent is de sport populairder in de zomer.

Wat is de beste voerkorf om je gebruiken?

Dit verschilt per water waar je vist. In die rivier werkt het goed om een zware voerkorf te gebruiken met een bonk lood eraan vast. Dit zodat de korf niet wordt meegenomen door de stroming. In water waar er geen stroming staat werkt een wat lichtere korf juist beter.

Wat is het beste lokvoer om te gebruiken tijdens het feedervissen?

Kant en klaar lokvoer is het beste te gebruiken voor in een voerkorf. Dit omdat je dat goed kunt kneden en het in de korf blijft zitten tot het in het water terecht komt. Je kunt in het kant en klare lokvoer zelf eventueel nog wormen of maden toevoegen.

Gerelateerde berichten