Het beste weer om te snoeken

Snoeken is erg populair en kun je op de gesloten tijd na het hele jaar door doen, ongeacht het seizoen. Maar per seizoen kunnen er wel grote verschillen zijn wat betreft het weer. Voor je begint met snoeken is het daarom belangrijk om te weten; Wat is het beste weer om te snoeken?

Je kunt onder alle weersomstandigheden een snoek vangen. Als het water warm is en het regent, zullen snoeken naar het wateroppervlak trekken en wanneer het koud en droog weer is trekken snoeken juist naar de bodem. Er is niet een bepaald weertype het beste voor snoek maar het is belangrijk om je aas aan te passen op het weer.

Het is belangrijk om te weten wat snoeken doen als het gaat regenen, hoe je het aas hierop kunt aanpassen en hoe het zit met de verschillende seizoenen. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Het beste weer om te snoeken

Wat echt het beste weer is om te vissen op snoek is lastig te zeggen, je kunt namelijk de hele dag door, het hele jaar door en onder iedere weersomstandigheid snoek vangen. Op natuurlijk de gesloten tijd na.

Wel reageert de snoek anders op bepaalde weertypes en seizoenen, het is belangrijk om dit te weten.

Wanneer het kouder gaat worden daalt ook de temperatuur van het water. Als de temperatuur van het water daalt dan gaat de snoek dieper in het water bewegen. Als het kouder weer gaat worden moet je er dus rekening mee houden dat de snoek dieper in het water gaat jagen en hier je aas op aanpassen.

Dit kun je het beste doen door te vissen met kunstaas wat diep in het water beweegt zoals een shad of een diep-lopende plug. Ook het vissen met doodaas op snoek werkt het beste als de snoek laag in het water zit want dit doe je op de bodem, dit werkt dus het beste met koud weer (in de winter).

Wanneer het weer warmer gaat worden werkt dit precies andersom, het water wordt warmer en de snoek trekt meer naar het wateroppervlak. Het is dus op dat moment slim om te gaan vissen met kunstaas wat hoger door het water beweegt zoals een jerkbait, spinnerbait of oppervlakte kunstaas.

Voor diep-lopend kunstaas en doodaas is koud weer (de winter) dus het beste weer om te vissen op snoek en voor ondiep-lopend kunstaas is warm weer juist het beste weer om te snoeken!

Kun je vissen in de regen?

Ook in de regen zijn vissen te vangen en ook snoek. Door de regen komt er meer zuurstof in het water. Vissen in het algemeen en ook de snoek trekken daardoor naar het wateroppervlak. Je kunt dus zeker vissen in de regen maar het is belangrijk om te weten dat vissen daarom naar boven trekken.

Het is ook hierbij weer belangrijk dat je het aas erop aanpast. Stel je bent aan het vissen en het gaat plotseling regenen, je kunt dan hetzelfde kunstaas nog even proberen maar als je een langere periode geen aanbeten hebt is het verstandig om te wisselen naar kunstaas wat hoog door het water beweegt.

Naast regen is er natuurlijk ook onweer, tijdens onweer is het zeer onverstandig om te gaan vissen. Dit heeft niks te maken met het gedrag van de vissen maar met de veiligheid van de visser zelf. Tijdens onweer is het niet veilig om te vissen.

Kun je vissen in de sneeuw?

Als het sneeuwt kun je gewoon vissen. Wel zit de vis waarschijnlijk lager in het water en zo geldt dit ook voor de snoek.

Wel is het oppassen als er ijs in het water ligt. Wanneer het sneeuwt is het natuurlijk koud en kan er ijs in het water liggen. Als dit het geval is, is het beter om deze stek over te slaan. Dit geldt zeker voor het vissen op snoek

Als je een snoek aan de lijn hebt en de snoek onder het ijs schiet, is het lastig om de snoek aan de kant te krijgen en ook kan de snoek zich zo behoorlijk beschadigen. Je kunt dus beter kiezen voor een stek waar geen ijs ligt, bijvoorbeeld een rivier, hier ligt niet zo snel ijs.

Naast het water wat kan bevriezen, kan ook het gras naast slootjes en polders keihard worden in de winter. Het is belangrijk om te weten dat deze ondergrond net zo hard als steen kan worden. Gras is dus met koud weer geen goede ondergrond om een snoek te onthaken. Zorg daarom voor een onthaakmat!

Ik heb een apart artikel geschreven over het roofvissen in de winter. Of het kan, waar je op moet letten en wat de beste stekken zijn. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Welke wind is het beste om te vissen?

Wat de beste wind is om te vissen is niet per definitie te zeggen, je kunt onder alle omstandigheden vissen vangen maar wel zijn er veel vissers die zeggen dat een oostenwind slecht is om te vissen.

In de praktijk is het vaak wel zo dat wanneer de wind ineens wisselt van richting de aanbeten minder worden. Of het nou naar het noorden, westen of oosten is als het ineens wisselt zorgt dit vaak voor minder aanbeten.

Maar in de praktijk gaat dit niet altijd op en zeker niet voor snoek. Ook met een oostenwind zijn er genoeg snoeken te vangen.

Voor het vissen op snoek is het niet handig als het extreem hard waait. Met het vissen op snoek ben je constant aan het inwerpen met je kunstaas en als het erg hard waait kun je niet nauwkeurig werpen. Het kunstaas vliegt dan alle kanten op.

Een zachte wind kan juist voordelen hebben, zo is het water erg rustig en kan je in sommige gevallen de snoek zien liggen.

FAQ

Hoe kan je een snoek zien liggen in het water?

Als er geen harde wind staat en het water niet stroomt, kun je de snoek in het water zien liggen als het water helder is. Dit kan vaak het beste met de zon op het water. Je zoekt onder bruggen, tussen waterplanten of bij andere obstakels in het water en soms zie je de snoek daar liggen. Ook kan het helpen om een zonnebril op te zetten.

Vang je meer snoek in de regen?

Nee, door de regen trekt de snoek vaak naar het wateroppervlak maar dit zorgt niet automatisch voor meer snoek. Wel is het belangrijk om je aas hierop aan te passen.

Wanneer zijn snoeken actief?

Snoeken zijn het meest actief in het begin en eind van de dag. De ochtenden en avonden werken vaak het beste voor de snoek maar in principe is de snoek de hele dag door te vangen. Wat betreft de periode is de snoek in de herfstperiode over het algemeen het meest actief. De snoek maakt zich dan klaar voor de winter.

Gerelateerde berichten