Vissen wordt steeds maar populairder. Zeker wanneer je wilt beginnen met vissen is het belangrijk om te weten hoe je begint, wat je nodig hebt, wat de technieken zijn en waar je moet vissen. Dit helpt enorm om de kansen op vis direct te vergroten. Lees daarom hier; Hoe begin je met vissen?

Voor je begint met vissen is het belangrijk om een vispas te hebben. Daarna is het slim om te beginnen met een vaste hengel, een kant en klaar tuigje met aan de haak maden, mais of brood. Je vist zo op kleine witvis en kleine baars om zo het vissen zelf op een simpele manier te ontdekken.

In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op alles wat je moet weten voordat je kunt beginnen met vissen, wat de makkelijkste manier is om te starten en waar je moet vissen. Ook zullen we het hebben over de prijs van de spullen. Lezen dus!

Vispas

De vispas is essentieel om te hebben voordat je begint met vissen. Je bent zelfs strafbaar als je zonder vispas aan het vissen bent. Als je een vispas hebt aangeschaft geeft dit toestemming om op de meeste wateren in Nederland te vissen.

Maar het is wel belangrijk om te weten dat je ook met een vispas niet op alle wateren mag vissen. Sommige wateren zijn een beschermd natuurgebied en andere wateren zijn in persoonlijk bezit, bijvoorbeeld van een speciale visvereniging waar je lid van moet zijn om er te mogen vissen.

Maar over het algemeen mag je in de meeste wateren vissen met een vispas. Om te checken of je op de stek waar je wilt gaan vissen genoeg hebt aan een vispas kun je gebruik maken van www.visplanner.nl

Een vispas kost meestal tussen de 35 en de 40 euro en loopt tot en met 31 december van het lopende jaar.

Op welke vis moet je vissen zonder ervaring?

Nadat je een vispas hebt aangeschaft is het tijd om te beslissen op welke vis je wilt gaan vissen. Pas wanneer je dit weet kun je bepalen welke spullen je gaat meenemen en welke techniek je gaat gebruiken. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende hengels en technieken om verschillende vissen te vangen.

Zo kun je simpel met een vaste stok met een dobber en een haak op voorntjes vissen maar ook kun je met een hele schuiflood montage met ankers op zee vissen. Of met groot kunstaas op snoek, met vliegaas op snoek en met shads op snoekbaars of andere roofvissen in de rivier.

Op welke vis je wilt gaan vissen is natuurlijk een keuze van de visser zelf maar om te binnen met vissen is het makkelijk om te kiezen voor kleine voorntjes en baarsjes. Dit doe je met een vaste stok en een kant en klaar tuigje.

Vaste hengel of werphengel?

Nadat je hebt besloten op welke vis je gaat vissen is het belangrijk om het goede materiaal te hebben. Wat je altijd nodig hebt is uiteraard een hengel. Hengels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Maar je kunt vooral kiezen tussen een werphengel of een vaste hengel.

Je hebt ook nog vlieghengels maar dit is zonder ervaring veel te moeilijk om mee te beginnen. Hier is namelijk een speciale techniek nodig om deze hengel goed te gebruiken.

Voor het beginnen met vissen is het aan te raden om een vaste hengel te kiezen. Een vaste hengel is een hengel zonder molen of reel en vis je dus puur met de lengte van de stok. Je werpt dus niet in en je hoeft ook niet binnen te vissen. Dit maakt het al een stuk simpeler en dus makkelijker om te beginnen.

Vaste hengel

Een vaste hengel is gewoon de beste keuze wanneer je gaat starten met vissen. Dit omdat het lekker makkelijk is en er geen speciale techniek bij komt kijken. Ook is een vaste hengel niet duur want je hebt voor een paar tientjes vaak al een goede vaste hengel. Dit is belangrijk want als je een dure hengel koopt en er na een tijdje toch mee stopt is het zonde.

Er zijn twee soorten vaste hengels, er zijn telescopische vaste hengels en meerdelige vaste hengels. Het verschil tussen deze twee soorten is dat de telescopische hengel uit elkaar geschoven moet worden om te kunnen vissen. Zoals in de afbeelding hieronder.

Zoals is te zien is de hengel helemaal in elkaar gevouwen en maak je hem in orde door de hengel helemaal uit elkaar te schuiven.

Bij een meerdelige vaste hengel zijn er twee of meerdere lossen stukken die je in elkaar klikt. Zoals in de afbeelding hieronder. Wel is dit een werphengel maar dat maakt in dit geval niet uit omdat het gaat om hoe je de hengel gereed maakt.

Welke vaste hengel maakt in principe niet zoveel uit. Toch is het belangrijk om te weten welke soorten er zijn zodat je weet wat je in huis haalt. Beide hengels zijn zeer geschikt om te starten met vissen.

Ik heb een apart artikel geschreven over hoe je een vaste hengel precies optuigt. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Werphengel

Ondanks dat we het niet aan raden om te beginnen met een werphengel blijft het natuurlijk een keuze van de vissers zelf en is het mogelijk om te beginnen met vissen met een werphengel.

Bij een werphengel is de keuze van de hengel nog belangijker dan bij een vaste hengel omdat er veel verschillende vaste hengels zijn die voor verschillende vissen geschikt zijn.

Wel is het vast te stellen dat een werphengel vaak duurder is dan een vaste hengel. Een werphengel kost al snel tussen de 40 en de 70 euro.

Allereest is het bij een werphengel belangrijk dat je weet op welk soort vis je wilt vissen en op welke manier. Wanneer je bijvoorbeeld op zee wilt vissen met lood heb je een sterke en lange hengel nodig met een flinke zeemolen erop, zoals in de afbeelding hieronder.

Maar om te beginnen is dat natuurlijk niet slim, dit is veel te extreem en vereist ervaring om hier echt goed mee te kunnen vissen.

Als je kiest voor een werphengel wil je meestal vissen op roofvissen zoals snoek, roofblei, baars en snoekbaars. Of andere grote vissen zoals karper of brasem. Dit omdat je voor voorn of baars had kunnen kiezen voor een vaste hengel.

Wanneer je wilt beginnen met het vissen op roofvissen kun je het beste kiezen voor een lichte spinhengel. Zo kun je vissen op alle roofvissen maar vis je met een kleine, lichte hengel met een kleine molen erop. Zo kun je rustig wennen aan de werphengel.

Een voorbeeld van een lichte spinhengel is in de afbeelding hieronder te zien.

Met deze hengel kun je met licht kunstaas beginnen en zo toch vissen op roofvis. Het is wel belangrijk dat je precies weet hoe het vissen met een werphengel werkt.

Over het vissen met een werphengel heb ik een apart artikel geschreven. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Molen of reel?

Op een werphengel zit een molen of een reel. Als een beginner is het zeer verstandig om te kiezen voor een molen. Dit omdat een reel veel lastiger is om mee te vissen en je echt eerst wat ervaring nodig hebt met een molen.

Wanneer je een foutje maakt met een reel zit je direct behoorlijk in de knoop. Met een molen kan dit ook gebeuren maar het dit komt minder vaak voor en ook is de eventuele knoop er makkelijker uit te halen.

De beste lijnmontage om te beginnen met vissen

Nu je weet dat een vaste hengel de beste hengel is om te beginnen is het belangrijk om de hengel op te tuigen. Dit doen we met een lijnmontage. Een lijnmontage is erg belangrijk voor het vangen van je eerste vissen!

Als je gaat beginnen met vissen is het verreweg het beste om te starten met een kant en klaar tuigje. Een kant en klaar tuigje past perfect op een vaste hengel en dit is een lijnmontage waar al een vislijn, een dobber, loodjes en een haak aan vast zit.

Dit is zo ideaal omdat het belangrijk is dat je de juiste dobber bij de juiste montage gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg lood op zit en dat de haak goed is. Bij een kant en klaar tuigje hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Een kant en klaar tuigje is speciaal voor de vaste hengel en hoef je alleen maar vast te knopen aan het uiteinde van de vaste hengel. Je zou er ook voor kunnen kiezen om dit te doen met een elastiekje of een connector maar dat is niet noodzakelijk.

Een tuigje hoeft niet duur te zijn, een tuigje kost gemiddeld tussen de 4 en de 7 euro. Persoonlijk ben ik erg fan van de 3 x kant en klare witvistuigjes heavy (bol.com). Dit zijn drie verschillende tuigjes die perfect zijn voor het beginnen met vissen.

Lijnmontage roofvis

Wanneer je met een werphengel op roofvis begint met vissen kun je geen gebruik maken van een kant en klaar tuigje. Dit is hier niet voor geschikt. Wel hoeft de lijnmontage voor het roofvissen niet ingewikkeld te zijn.

Je kunt kiezen voor een nylon of gevlochten draad die je op de werphengel vastmaakt. Daaraan bevestig je een onderlijn met daaraan je kunstaas. In principe is dit genoeg om te vissen op roofvis.

Het aas

Tegenwoordig heb je ontzettend veel keuze wat betreft het aas wat je gebruikt. Voor het vissen met een vaste stok op bijvoorbeeld voorn is het bekendste aas een stukje brood.

Het vissen met brood werkt erg goed voor voorntjes en andere kleine visjes. Je maakt van het brood een bolletje en prikt de haak er doorheen of je prikt de haak door een korstje. Ook zou je gebruik kunnen maken van mais.

Wat ook ontzettend goed werkt is het vissen met insecten. Denk dan vooral aan maden en wormen. Dit lusten voorntjes maar ook baarsjes erg graag. Je kunt wormen zoeken in de grond maar de meeste hengelsportwinkels verkopen doosjes met gekoelde wormen of maden. Vaak kost dit maar een paar euro.

Om te beginnen is wellicht brood het makkelijkste, dit omdat je het vast thuis hebt liggen en je het snel aan de haak vast kunt maken. Bij wormen en maden kan het soms lastig zijn om ze goed op de haak te krijgen en ook vinden sommige beginnende vissers het eng of vies.

Bij brood heb je hier geen last van en je kunt gewoon de haak door het brood heen prikken zoals in de afbeelding hieronder.

Kunstaas

Het is dus nogmaals niet aan te raden maar voor de vissers die toch beginnen met een werphengel en willen starten met het roofvissen is het niet slim om brood te gebruiken. Roofvissen eten andere vissen en daarom is het de bedoeling om te vissen met kunstaas.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kunstaas maar om te beginnen is het makkelijk om een licht stuk kunstaas te kiezen wat je alleen maar hoeft binnen te vissen. Denk dan bijvoorbeeld aan een spinner zoals in de afbeelding hieronder.

Dit is een stuk kunstaas wat niet zwaar is en je in principe alleen maar hoeft in te werpen en binnen te halen. Je hoeft dit kunstaas geen speciale actie mee te geven maar je kunt het gewoon binnen draaien. Zo imiteert het een zwakke/gewonde prooi voor een roofvis.

De beste stekken om te beginnen met vissen

Als je begint met vissen is het belangrijk om goed aan alles te kunnen wennen en het zo simpel mogelijk te houden. Kies dan ook voor een simpele stek en ga zeker niet op zee vissen. Maar kies ook niet voor een rivier of een groot kanaal. Het is hier te diep en er staat te veel stroming.

Zeker voor de vaste hengel is het verstandig om gewoon te vissen in een slootje. Een slootje is vaak niet zo diep en er staat geen stroming. Daarnaast zijn slootjes de perfecte stek voor kleine voorntjes en baarsjes.

En dit zijn juist de vissen waar je je in het begin op moet focussen! De grote vissen komen later wel. Deze kleine voorntjes zitten vooral langs de kant en bij de waterplanten. Hier kunnen ze zich verschuilen voor de roofvissen.

Probeer het aas dus bij dit soort plekken te krijgen. In de afbeelding hieronder is een typische sloot te zien voor het beginnen met vissen.

Perfecte stek om te beginnen met vissen

Het water is hier waarschijnlijk niet diep en er liggen een hoop waterplanten. Je kunt hier dus lekker makkelijk met de vaste stok je eerste vissen vangen!

Vis samen met iemand

Nu je weet hoe je moet beginnen met vissen is het tijd om ook daadwerkelijk te gaan vissen. Wel is het verstandig om te zoeken naar iemand die al enige ervaring heeft met vissen en daarmee te gaan vissen.

Zeker voor de eerste keer kan het vissen erg wennen zijn, bijvoorbeeld met het onthaken van een vis of hoe je een vis aan de kant krijgt. Voor de kleine visjes is dit niet heel ingewikkeld dus het is alleen zeker mogelijk maar het is toch beter om samen met iemand te vissen.

Conclusie hoe begin je met vissen:

Het is vaak goed om alles nog één keer samen te vatten zodat het helemaal duidelijk is hoe je het beste kunt beginnen met vissen.

Allereest heb je een vispas nodig, een vispas is verplicht tijdens het vissen en met een vispas kun je op de meeste plekken in Nederland vissen. Maar pas op, niet op alle stekken! Check daarom van tevoren altijd goed of je op de stek waar je wilt gaan vissen genoeg hebt aan een vispas.

Na de vispas is het tijd om een hengel uit te kiezen. Het is om te beginnen aan te raden om te kiezen voor een vaste hengel. Hiermee is het niet nodig om in te werpen of om binnen te halen en dit vist dus een stuk makkelijker, ook is een vaste hengel goedkoop.

Als je echt met een werphengel wilt beginnen kies dan voor een lichte spinhengel. Zo kun je met licht materiaal wennen aan het inwerpen en het goed onder de knie krijgen.

Aan de hengel hoort een lijnmontage. Je kunt het beste kiezen voor een kant en klaar tuigje. Dit is een vislijn waar al een vislijn, dobber, lood en een haak aanzit. Zo weet je zeker dat het materiaal bij elkaar past en goed is om te beginnen met vissen.

Aan de haak kun je brood, mais en insecten vastmaken. Om te beginnen is brood waarschijnlijk het makkelijkste. Het werkt goed en het is makkelijk vast te maken aan de haak.

Met het aas vis je op slootjes, dit is makkelijk omdat het water in slootjes vaak niet diep is en ook staat er geen stroming. Op de slootjes probeer je op plekken te vissen waar voorntjes en andere kleine vissen zich kunnen verschuilen zoals langs de kant en waterplanten.

Wanneer je geen aanbeten krijgt kun je de hoogte waar je op vist aanpassen of het aas verversen. Met deze methode maak je erg veel kans om je eerste vissen te vangen!

FAQ

Wat is de beste periode om te beginnen met vissen?

Vissen kun je het hele jaar door doen op de gesloten tijd na. Ook als je begint met het vissen op voorntjes kun je dit in principe altijd doen. Er is geen beste tijd om te beginnen.

Is vissen duur?

Vissen hoeft niet duur te zijn. Een vaste stok hengel met een kant en klaar tuigje kan je al onder de 50 euro hebben. Je hebt dan alleen nog aas nodig. Het vissen op zee of het vissen met een werphengel is duurder.

Wat te doen als je geen vis vangt?

Bij vissen is een hoop geduld nodig. Er zijn soms dagen dat je niks vangt maar het kan altijd helpen om te variëren in aas en stek.

Gerelateerde berichten