De makreel is een prachtige vis om te zien en om te vangen. Ook is het voor vissen op makreel niet noodzakelijk om met een boot ver de zee op te gaan. Wel is het dan belangrijk om te weten; Hoe vis je op makreel vanaf de kant?
Het vissen op makreel vanaf de kant kun je het beste doen met klein kunstaas. Denk dan aan lepels, plugjes en shadjes. Je vist hiermee met een lange spinhengel langs onderbrekingen in de zee. Denk aan stenen in de zee, pieren en stromingen.
Maar voor het vissen op makreel zijn er nog meer belangrijke dingen om te weten. Welke techniek gebruik je precies? En welk aas gebruik je? Dit alles en meer zullen we in dit artikel bespreken!
Welk aas is het beste om te gebruiken?
De makreel is een roofvis maar jaagt vooral op kleinere prooien in de zee. Daarom werkt klein kunstaas voor makreel het beste. Kleine shadjes, spinners lepels en plugjes doen het altijd goed voor makreel.
Ondanks dat de makreel een roofvis is, kun je niet ieder (kunst)aas zomaar gebruiken. De makreel jaagt in de zee vooral tussen stenen en andere onderbrekingen vooral naar kleinere prooien. Kleine visjes in de zee of krabjes zijn de favoriete maaltijden van de makreel.
Het is daarom belangrijk om kunstaas te gebruiken wat ook niet te groot is. Als je een maximale lengte van 10 centimeter aanhoudt, zit je altijd goed. Ook is het erg handig als het kunstaas wat je gebruikt een redelijk werpgewicht heeft. Lepels en shadjes kun je vaak ver in de zee werpen.
In de afbeelding hieronder is een perfect voorbeeld te zien van goed kunstaas voor makreel. Het is een klein shadje waar het loodkopje standaard al in zit. Door het loodkopje heeft het een goed werpgewicht en ook is het shadje klein. En het blad wat er onder zit geeft een extra uitdagend effect.
Dit is belangrijk omdat je vanaf de kant aan het vissen bent. De makreel kan ook dicht langs de kant van bijvoorbeeld een pier zitten. Maar het is makkelijk als je ver kunt inwerpen. En met een zwaarder werpgewicht kun je ook makkelijker op de plek werpen waar je wilt omdat je minder kans hebt dat de wind het kunstaas een andere kant op waait.
Meer informatie over het beste kunstaas voor makreel? Lees hier een artikel waar het uitgebreid gaat over wat het beste kunstaas voor makreel is!
Welke techniek gebruik je?
De beste techniek voor het makreel vissen met kunstaas is het snel binnen te draaien. Met shadjes bijvoorbeeld kun je altijd een beetje variëren in het tempo om zo een aanbeet uit te lokken. Maar zeker dicht bij de kant is snel binnen draaien belangrijk. Wanneer je dit niet doet kom je snel vast te zitten tussen de stenen.
De makreel is een snelle zwemmer en jaagt ook vaak op snelle prooien. Vaak werkt het dan ook het beste om je kunstaas snel binnen te draaien. Zo lijkt het voor de makreel erg natuurlijk en is de makreel ook eerder geneigd om een aanbeet te doen op het kunstaas.
Wel kun je met shadjes altijd spelen met het tempo. Als je met een shadje het tempo varieert, zal het een stukje zakken en weer omhoog komen. Zo lijkt de prooi zwak en lok je aan aanbeet uit. Dit kan ook met lepels en spinnertjes. Maar ook als je van tempo varieert, is het belangrijk om het tempo ten alle tijden hoog te houden.
Het snelle tempo is zeker vlak voor de kant belangrijk. Hier liggen vaak een hoop stenen of andere obstakels. Als je hier binnen vist met een te laag tempo of de lijn niet strak op het kunstaas hebt staan, is de kans groot dat je vast komt de zitten tussen de stenen en dat is zonde!
De beste stekken voor het vissen op makreel
De makreel jaagt in de zee op alle onderbrekingen in het water. Daarom zijn pieren in de zee, stenen, stromingen en havens de beste stekken voor het vissen op makreel. Vaak liggen ze hier klaar tot er een prooi langskomt.
Net zoals bij de meeste roofvissen komt de makreel ook graag op onderbrekingen van het water. Op plekken waar het hard stroomt komt de prooi in de problemen. Maar tussen stenen en paaltjes liggen de prooien juist om niet te worden gezien door de makreel.
Die onderbrekingen zijn dan ook de beste stekken voor het vissen op makreel. Op zee zijn ook veel pieren. Een pier is een perfecte plek voor het vissen op makreel vanaf de kant. Dit omdat je al ver in de zee bent en er een hoop stenen liggen waar de makreel veel voorkomt.
Als je geluk hebt kun je de makreel zien jagen. Soms zie je kleine visjes uit het water springen. Dat komt vaak door makrelen die daar aan het jagen zijn! Het is dus slim om daar je kunstaas naartoe te werpen. Ook zijn een hoop zeemeeuwen bij elkaar een goed teken. Zeemeeuwen jagen ook op kleine visjes en staan vaak paraat op plekken waar die aanwezig zijn. Vaak liggen daaronder ook makrelen klaar.
In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede stek voor het makreel vissen. Zoals is te zien zijn er veel onderbrekingen. Rechts zijn een hoop stenen en ook staan er palen in het water. En je kunt hier goed staan, dat is ook belangrijk voor het vissen vanaf de kant.
Wat heb je nodig?
Voor het makreel vissen heb je niet veel materiaal nodig. Een lange spinhengel, een gevlochten lijn, een molen, het kunstaas en onthaakmateriaal is genoeg om een hele dag op makreel te vissen. Wel is het belangrijk om genoeg kunstaas mee te nemen want in de zee zul je veel kunstaas verliezen.
Voor het vissen op makreel heb je met het materiaal wat je altijd nodig hebt voor het roofvissen in principe genoeg. Om een extra duidelijk overzicht te geven, zullen we alles in detail hieronder opsommen.
- Een lange spinhengel
Voor het vissen zelf is een spinhengel goed genoeg. Hiermee kun je goed met het kunstaas vissen en ook is de spinhengel sterk genoeg voor het vissen op makreel. Omdat je vanaf de kant vist, is het handig als de spinhengel lang is. Vanaf een meter of 2 zit je goed. Zo kun je verder werpen en ook is het makkelijker om over de stenen heen te werpen die langs de kant liggen.
- Een molen
Op de spinhengel vis je met een molen. Het hoeft geen overdreven grote en sterkte zeemolen te zijn. Een serie 3000 molen is al geschikt voor het vissen op makreel.
- De lijn
Voor het zeevissen is een gevlochten lijn altijd de beste keuze. Een formaat van 10/100e is al goed voor het vissen op makreel. Een gevlochten draad is sterk van zichzelf en zal minder snel kapot gaan door stenen of andere obstakels in de zee.
- Onderlijn
In de zee is een onderlijn ook noodzakelijk. Het is makkelijk voor het verwisselen van kunstaas en ook zorgt het voor bescherming. Je kunt kiezen voor een stalen onderlijn of een fluorocarbon onderlijn, beide zijn goed.
- Het kunstaas
Ook het kunstaas zelf is uiteraard noodzakelijk om mee te nemen. Zorg wel dat je een flinke koffers met kunstaas meeneemt. In de zee kom je vaker vast te zitten dan normaal door de stenen. Helaas zul je dus ook meer kunstaas verspelen dan normaal. Het is daarom belangrijk om voldoende kunstaas bij te hebben.
- Onthaakmateriaal
Ook voor de makreel is het belangrijk om onthaaktangen mee te nemen. Soms is het lastig om de vis met de blote hand te onthaken. En ook zul je soms zeebaars vangen. Los van de tangen is het ook handig om een schepnet mee te nemen. Je staat vaak op stenen of andere onhandige plekken om een vis te landen. Met een schepnet kun je de vis makkelijker landen zonder te struikelen over stenen.
FAQ
In de zomermaanden is het water warm en trekken de makrelen wat meer naar de kant. Zo is het vanaf de kant makkelijker om een makreel te vangen. De zomermaanden zijn dus de beste periode om te vissen op makreel. Maar het is het hele jaar mogelijk.
Tot nu toe is de grootste makreel die is gevangen 66 centimeter lang. De gemiddelde lengte makreel die je zult vangen zal tussen de 20 en 40 centimeter zijn.
De makreel is de gehele dag te vangen. Maar vaak zijn roofvissen in het begin van de avond en het einde van de ochtend extra actief.