Wat is het beste aas voor tong?

Het vissen op tong is geweldig om te doen. Ook kun je verschillende soorten aas inzetten voor het vangen van de tong. Maar voor je begint met vissen wil je natuurlijk wel weten; Wat is het beste aas voor tong?

Het beste aas voor de tong is de zager. Je hebt steekzagers en kweekzagers, beide werken goed maar de kweekzager werkt vaak het beste. Naast zagers werken ook pieren goed voor de tong. Ook zou je kleine kreeftachtige kunnen gebruiken. Maar de zager komt vaak toch het beste uit de verf voor de tong.

In dit artikel zullen we per aas uitgebreid bespreken waarom dit aas goed werkt voor tong. Ook zullen we bespreken waar je dit aas kunt vinden of kopen en wat de beste stekken zijn om ze in te zetten!

Zagers

De zager is over het algemeen het beste aas voor het vissen op tong. Je hebt kweekzagers en steekzagers. Een kweekzager is wat dikker dan de steekzager, ook ruikt de kweekzager sterker in het water dan de steekzager.

Vissen komen vaak af op de geur van het aas en hoe aantrekkelijk het aas eruit ziet. Dit doet de tong ook.

Zoals hierboven besproken zijn er kweekzagers en steekzagers. De verschillen tussen deze twee zagers zijn niet bijzonder groot maar ze zijn er wel. Zo is de kweekzager wat dikker en ruikt het water sterker.

Daarom zijn kweekzagers nog beter dan steekzagers. Maar begrijp het niet verkeerd, een zager is een zager en het zijn beide aasjes waar ontzettend veel tong mee te vangen is. Maar als je de keuze hebt, kies dan voor de kweekzager!

Tegenwoordig kun je bij de meeste hengelsportwinkels gewoon zagers kopen. De prijs hiervoor kan verschillen maar de gemiddelde prijs ligt tussen de 5 en de 6 euro per 100 gram aan kweekzagers.

Met een zager heb je meteen aas te pakken wat voor veel vissen in de zee goed werkt. De zager is bijvoorbeeld ook voor alle andere platvissen en zelfs de zeebaars een goed stuk aas! Dit is dus een extra voordeel van de zager.

Pieren

De pier werkt erg goed voor het vissen op tong. Een pier is een dikke worm maar is kleiner dan een zager. Ook heeft een pier niet zoveel poten als de zager. Je kunt ervoor kiezen om één of meerder pieren aan de haak te doen, of een combinatie van pieren en zagers.

De pier is ook een bekend stuk aas voor het vissen op zee. Ook bij de tong werkt de pier uitstekend. In principe is de pier niets meer dan een dikke en grote worm. Maar de pier is niet zo goot als een zager, een stuk kleiner zelfs.

Omdat de pier een stuk kleiner is kiezen een hoop vissers ervoor om meerdere pieren aan de haak te bevestigen. Dit kan zeker goed werken, maar wat vaak nog beter werkt is een combinatie van zagers en pieren.

Je maakt een (grote) zager vast aan de haak en dit in combinatie met een pier. Zo heb je de twee beste stukken aas voor het vissen op tong aan de haak en maak je het aas extra aantrekkelijk.

Ook een pier is te koop bij de meeste hengelsportwinkels, de gemiddelde prijs voor 100 gram aan (zee)pieren ligt tussen de 3 en de 5 euro.

Kreeftachtigen

Kleine kreeftachtigen werken ook goed voor het vissen op tong. De tong eet in de zee bijna alles maar heeft wel bepaalde voorkeuren. Omdat de tong veel eet zijn kreeftachtigen ook een effectief stuk aas. 

De tong is een vis die vooral op de bodem aan het jagen is, met kreeftachtigen bedoelen we vooral de kleine diertjes op de bodem. Denk bijvoorbeeld aan krabbetjes en garnalen.

Wel is het in de praktijk een stuk moeilijker om dit aas te krijgen of goed aan de haak vast te maken. De tong lust het dus graag, maar toch blijft de zager het beste aas voor de tong.

Wat zijn de beste stekken voor tong?

De beste stekken voor tong zijn de stranden, pieren en havens in zee zoals de Europoort. Hier ligt vaak een hoop tong bij elkaar. De tong zwemt voornamelijk in zoutwater maar is ook te vangen in brakwater.

De afbeelding hierboven (de Europoort) is een voorbeeld van een goede stek voor tong. Maar ook is de tong goed te vangen vanaf de stranden, vanaf pieren en vanaf andere havens in de zee. De tong komt vooral voor op de bodem en zoekt hier naar kleine prooien.

In principe komt de tong voor bij de hele Nederlandse kust, je kunt dus prima de stekken die hierboven beschreven zijn afwisselen. Zo kun je zelf kiezen wat voor jou het beste werkt.

Wel is het vanaf het strand belangrijk dat je ver kunt inwerpen, bij een pier en een haven zoals bij de Europoort heb je hier minder last van omdat je dan al verder in het water bent.

Wat is het beste getij om op tong te vissen?

Het beste getij om te vissen op tong is vanaf het moment dat het laagwater gaat worden tot ongeveer 2 uur opkomend water. In die periode gebeurt er een hoop in het water en is de tong actief om prooien die in de problemen komen aan te vallen.

De tong zoekt zoals al eerder aangegeven op de bodem van de zee naar kleine prooien. De tong weet ook dat de meeste kans om zo’n prooi te vangen is als er een hoop gebeurt in het water. De prooien raken dan in de problemen.

Daarom zijn de momenten dat het laag water aan het worden is, laag water is en de eerste twee uurtjes opkomend water de beste momenten om te vissen op tong. Probeer de piek van het hoge water te ontwijken. Er staat dan mogelijk te veel stroming.

Wat is de beste periode om te vissen op tong?

De tong is in Nederland over het algemeen te vangen vanaf maart tot eind oktober/ begin september. De warme maanden (juli en augustus) werken in die periode vaak het beste. In de winter is het op enkele uitzonderingen na niet mogelijk om een tong te vangen.

De beste periode om een tong te vangen is dus de zomerperiode.

Wat betreft het tijdstip kan het verschillen. Het is mogelijk om overdag een tong te vangen maar over het algemeen zijn de avond en de nacht de beste periodes om op tong te vissen.

FAQ

Welke vissen kun je vangen op zee met zagers?

Er zijn heel veel vissen die je als bijvangst kunt verwachten. De vissen in de zee lusten bijna allemaal zagers. Je kunt bot vangen en iedere andere platvis, gul, pollak en zelfs snoekbaars!

Moeten zagers zo vers mogelijk zijn of juist wat ouder?

De tong komt af op de geur van het aas, als de zagers wat ouders zijn ruiken ze sterker en werkt dit dus wellicht wat beter. Zorg er wel voor dat de zagers niet te oud worden want het moet wel aantrekkelijk blijven voor de tong.

Kun je ook een tong vangen met kunstaas?

Nee dit komt eigenlijk niet voor. Tong jaagt op de bodem vooral op kleine insecten dus het is moeilijk om een tong te vangen met kunstaas.

Waar moet je de zagers bewaren?

Als je zagers over hebt is het vaak lastig om ze te bewaren. Ze blijven het langste goed in een bak met zeewater in een gekoelde ruimte. Plaats bijvoorbeeld een bak zeewater met de zagers erin in de koelkast.

Gerelateerde berichten