Wat zijn de beste stekken voor snoekbaars?

Het vissen op snoekbaars is erg populair, het is een prachtige en sterke vis die veel voorkomt in de Nederlandse wateren. Maar voor je begint met het vissen op snoekbaars is het wel goed om te weten; Wat zijn de beste stekken voor snoekbaars?

De beste stekken voor het vissen op snoekbaars zijn de bodem en onderbrekingen in groot water zoals een rivier. Denk dan aan stromingen, splitsingen van het water, havens, de waterkant en de bodem van het water.

Ook is het handig om per stek je weten hoe je er moet vissen, of je er een boot voor nodig hebt en wat nou precies de hotspots zijn. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Wat zijn de beste stekken voor het vissen op snoekbaars?

De beste stekken voor snoekbaars zijn de grote wateren zoals een rivier. De snoekbaars ligt hier graag bij de bodem of bij een onderbreking van het water. Denk dan aan stroming, splitsingen van het water en de waterkant.

Over het algemeen komt de snoekbaars alleen voor in de grotere wateren, denk dan aan rivieren en kanalen. Net zoals de meeste roofvissen vinden snoekbaarzen het prettig om op een plek te liggen waar hij beschut ligt of waar de prooi in de problemen komt.

Daarom werken onderbrekingen in het water altijd goed. Bij onderbrekingen moet je denken aan een boot in de haven waar de snoekbaars onder kan liggen, een splitsing van het water en een krib.

Maar ook de bodem van het water werkt altijd erg goed. Hier liggen snoekbaarzen vaak in groepen met elkaar klaar om een prooi aan te vallen. Als je met je (kunst) aas over de bodem vist heb je altijd mooie kansen op snoekbaars!

Rivieren

De snoekbaars komt in Nederland vooral voor op de rivieren. Daarom is een rivier een goede stek voor het vissen op snoekbaars. Ook kent de rivier een hoop hotspots voor de snoekbaars zoals stroming.

De bekendste manier van het vissen op snoekbaars is het vissen op snoekbaars met shads. Vaak wordt dit gedaan op de rivier. Met een shad kun je over de bodem van de rivier vissen en hier ligt de snoekbaars dus vaak klaar om aan te vallen.

Daarom is het op de rivier altijd aan te raden om op of tegen de bodem aan te vissen. Dit kan met kunstaas zoals een shad, maar het kan ook met doodaas.

De rivier is zo’n goede stek omdat er veel dingen aanwezig zijn waar de snoekbaars graag ligt. Zo is de snoekbaars graag diep in het water en dat kan op de rivier. Ook is er op de rivier genoeg stroming, splitsingen van het water en andere onderbrekingen van het water.

Stromingen

Op een rivier zijn er altijd bepaalde hotspots. Een goed voorbeeld daarvan is stroming op de rivier. Als je goed kijkt zie je op de rivier bijna altijd wel plekken waar het flink stroomt.

Omdat hier de prooi van de snoekbaars makkelijk in de problemen kan komen ligt de snoekbaars hier klaar om aan te vallen. Als je in de stroming je aas werpt en laat zakken tot de bodem, heb je dus mooie kansen op snoekbaars.

Havens

Onderbrekingen in een rivier trekt altijd snoekbaars aan en daarom is een haven één van de beste stekken voor snoekbaars. Er zijn een hoop boten waar de snoekbaars onder kan liggen en ook is er vaak een hoop stroming bij de in/uitgang van de haven.

Veel mensen onderschatten deze stek, maar de haven is een fantastische stek voor de snoekbaars. Bij een haven gebeurd van alles.

Bij de in en uitgang van de haven stroomt het vaak enorm. Het is een splitsing en onderbreking van het water. De in/uitgang van de haven is daarom een echte hotspot op de rivier voor de snoekbaars.

Maar ook liggen er in een haven een hoop boten en steigers. Dit is een perfecte plek voor de snoekbaars om onder te gaan liggen. Zo liggen ze goed beschut en kunnen ze wachten tot er een prooi langskomt.

Sla daarom een haven nooit over als je een snoekbaars wilt vangen. Probeer de haven ook echt goed uit te vissen. De in en uitgang van de haven, de boten en de steigers zijn allemaal de moeite waard om het goed uit te vissen.

Wel is het op de haven vaak praktischer om te vissen met kunstaas. Je kunt ook in de haven zeker met doodaas op snoekbaars vissen maar omdat er in een haven veel goede stekken zijn wil je snel kunnen afwisselen. Dit gaat het beste met kunstaas.

Obstakels bij de waterkant

Snoekbaars ligt graag tegen de kant aan. Maar niet de waterkant van een rivier waar stenen liggen, Maar bijvoorbeeld tegen een stenen muur waar het water nog wel diep is. Zo ligt de snoekbaars beschut maar heeft het wel overzicht.

De laatste stek die uitstekend is voor de snoekbaars is een obstakel langs de waterkant. Met name een muur werkt erg goed. Met de waterkant bedoelen we niet waar de rivier stopt en waar de stenen komen want hier is het te ondiep.

Maar we bedoelen een stek zoals op de afbeelding hierboven. Er is een muur te zien, het is dus de waterkant maar het water is daar niet minder diep want het stopt daar niet. Een snoekbaars, maar ook baars ligt graag tegen deze muren of obstakels aan.

Je kunt hier vanaf de kant recht naar beneden vissen. Dit wordt ook wel kanticalen genoemd. Je laat het kunstaas recht naar beneneden vallen totdat je op de bodem bent. En zo vis je de bodem van de hele muur af.

Je loopt rustig de hele muur af terwijl je het kunstaas heen en weer tikt op de bodem van het water. Je hebt zo een mooie kans op een snoekbaars te vangen!

Heb je een boot nodig?

Voor het vissen op snoekbaars heb je geen boot nodig. Wel is het met een boot makkelijker om bepaalde stekken te bereiken of om op de bodem te vissen. Ook kun je met een boot snel van stek verwisselen. Maar het is niet noodzakelijk.

Als je bang bent dat je voor het vangen van snoekbaars per se een dure boot nodig hebt, is dit wellicht een opluchting voor je. De snoekbaars is prima vanaf de kant te vangen en je hebt geen boot nodig.

De stekken die hierboven zijn besproken zijn allemaal vanaf de kant te bereiken. Wel kan een boot het makkelijker maken omdat je bijvoorbeeld minder ver hoeft uit te werpen. Ook kun je midden op het water komen en kun je van stek naar stek verplaatsen.

Maar als je geen boot hebt kun je net zoveel snoekbaars vangen of zelfs meer. Een boot is namelijk geen garantie voor meer vis.

Als je toch benieuwd bent hoe het vissen op snoekbaars met een boot is, kun je ook beginnen met een bellyboat. Met een bellyboat zit je voor de helft zelf in het water en kun je met flappers en een motor jezelf door het water bewegen.

Benieuwd naar hoe de bellyboat precies werkt en hoe je ermee vist? Lees hier een apart artikel over het vissen met een bellyboat.

FAQ

Kun je snoekbaars in een sloot vangen?

Over het algemeen komt de snoekbaars in Nederland alleen voor in de grote rivieren en kanalen. In een zeer uitzonderlijke situatie kun je een snoekbaars in een sloot vangen. Maar dit komt niet vaak voor.

Wat is de beste tijd om te vissen op snoekbaars?

De snoekbaars is de hele dag te vangen. Maar over het algemeen is de snoekbaars in de ochtend en in de avond het meest actief.

Wat is het beste kunstaas voor snoekbaars?

Voor snoekbaars kun je het beste kunstaas gebruiken wat diep door het water beweegt en wat je ver kunt werpen. Denk bijvoorbeeld aan een shad. Dit stuk kunstaas is erg populair voor het vissen op snoekbaars.

Gerelateerde berichten