Het vissen op snoekbaars kun je op verschillende manieren doen. Wel heb je altijd een werphengel nodig en dus ook een goede lijnmontage. Een goede lijnmontage is zeker zonder ervaring essentieel, vandaar de vraag; Wat is de beste lijnmontage voor snoekbaars?
De beste lijnmontage voor snoekbaars verschilt met of je vist met kunstaas of met doodaas. Met kunstaas is de beste lijnmontage een nylon draad tussen de 20 en de 24/100e met een onderlijn. Voor doodaas kun je dezelfde lijn gebruiken maar met (schuif) lood, een onderlijn en een dreg voor het aas.
Maar om echt goed te weten wat de beste lijnmontage is voor snoekbaars, is er nog meer informatie nodig. Zo is het belangrijk om te weten welk soort draad je kunt kiezen, welk soort lood, eventuele dobbers en andere spullen. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!
Wat is de beste lijnmontage voor snoekbaars?
Dit is afhankelijk van de methode waarmee je vist, als je met kunstaas op snoekbaars vist kun je het beste kiezen voor een nylon lijn van een dikte tussen de 20 en de 24/100e met een onderlijn aan het einde. Met doodaas is het nodig om (schuif)lood en een dreg te gebruiken.
Voor het snoekbaars vissen zijn veel verschillende lijnmontages mogelijk. Dus het is lastig om vast te stellen wat nou echt het beste is en ook kan dit per visser verschillen. Het is soms ook een beetje een persoonlijke voorkeur in plaats van dat iets met uitstek het beste werkt.
Wel zijn er bepaalde dingen die je altijd nodig hebt voor de lijnmontage en die over het algemeen het beste werken. Zo heb je voor het doodaas vissen en het vissen met kunstaas altijd de lijn zelf nodig.
- De lijn
Voor het snoekbaarsvissen kun je kiezen tussen een nylon draad en een gevlochten draad, beide zijn goede keuzes maar omdat er iets meer rek in de nylon draad zit werkt dat vaak het beste. Zeker met kunstaas.
Je kunt het beste kiezen voor een dikte tussen de 20 en de 24 /100e. Dit is niet te dik en te opvallend maar wel sterk genoeg voor een flinke snoekbaars.
In principe hoeft een montage voor het vissen op snoekbaars helemaal niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, de meeste montages zijn erg simpel.
- De onderlijn
Tijdens het snoekbaarsvissen heb je altijd een onderlijn nodig. De onderlijn heeft als functie het beschermen van de hoofdlijn. Een snoekbaars heeft genoeg tanden om de hoofdlijn door te bijten en ook zijn er in de rivier genoeg scherpe objecten die de hoofdlijn zo kapot maken.
Het zou zonde zijn om elke keer je kunstaas kwijt te raken dus daarom heb je altijd een onderlijn nodig. Je kunt kiezen voor een stalen onderlijn, maar de laatste tijd is ook een fluorocarbon onderlijn erg populair.
Zo heb je voor het vissen met kunstaas niet veel meer nodig dan wat hierboven staat genoemd. Je hebt je lijn nodig, je onderlijn en uiteraard je kunstaas wat je daaraan vast maakt. En dan bekijken we het puur qua montage. Want voor het vissen op snoekbaars zelf heb je uiteraard nog veel meer nodig.
Doodaas
Voor het doodaas vissen op snoekbaars heb je altijd lood nodig. De beste keuze is hier schuiflood met een stopper een stuk voor je onderlijn. Zo heb je gewicht voor het inwerpen maar zorgt de stopper ervoor dat het lood niet te dicht bij het aas komt.
Ook voor het doodaas op snoekbaars hoeft de lijnmontage helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zoals hierboven besproken heb je hoe dan ook lijn en een onderlijn nodig.
- Lood
Wat er bij het doodaas vissen komt kijken is het lood. Om het doodaas ver in te kunnen werpen is er gewicht nodig. Dit kan het beste met een loodje van tussen de 20 en de 40 gram, dit is genoeg gewicht maar ook niet te zwaar.
Je kunt dit loodje op de lijn vastzetten tussen 2 miniloodjes of doormiddel van een knoop vastmaken. Maar het beste wat je kunt doen is een stopper op de lijn monteren.
In de afbeelding hieronder is een stuk lood te zien waar ik zelf goede ervaringen mee heb voor het doodaas vissen op snoekbaars. Dit is schuiflood. Je hebt ze in verschillende soorten, je hebt ook piramide achtige vormen met een ringetje waar de lijn door heen loopt.
Zelf heb ik ook erg goede ervaringen met de Albatros Schuiflood (bol.com) Dit is echt goed lood voor op de montage voor het snoekbaarsvissen.
- Stopper
Dit is een plat stuk lood met een gat aan beide kanten. De lijn loopt hier dus doorheen. En om te voorkomen dat dit lood naar je aas toe gaat, plaats je een stopper voor je onderlijn. Dit kan je doen met een speciale stopper, maar ook met een paar kraaltjes of loodjes.
- Haak
Door het aas moet uiteraard een haak, anders is een snoekbaars vangen lastig. Je kunt over het algemeen het beste kiezen voor een dreg. Dit kan je goed vastmaken aan het dode aas, bijvoorbeeld door de rug.
Statisch
Voor het snoekbaarsvissen met doodaas heb je twee methodes die je kunt gebruiken; Statisch vissen en met een dobber vissen. Met het statisch vissen werp je het doodaas in het water, laat je het zinken doormiddel van lood en het gewicht en wacht je tot je beet krijgt.
De aanbeet kan je zien door tikken op de top van de hengel. Je gebruikt hier dus geen dobber. Het grote voordeel hiervan is dat je veel verder kunt inwerpen en dat je altijd zeker weet dat je aas op de bodem ligt.
Voor het statisch vissen kun je dus het beste de lijnmontage gebruiken die hierboven besproken is. Je hebt het lood nodig voor het gewicht, de stopper om het lood tegen te houden en de dreg om je aas aan vast te maken.
Met een dobber
Ook kun je ervoor kiezen om met een dobber te snoekbaarsvissen met doodaas. Het is dan nog steeds slim om een nylon draad te kiezen met een dikte van tussen de 20 en de 24/100e.
Het grote verschil is dat je met het vissen met een dobber uiteraard geen bonk lood aan je lijn hoeft te monteren. Het is hier veel slimmer om een paar mini-loodjes aan de lijn te doen waardoor je wel wat gewicht hebt maar niet te veel.
Het is belangrijk om een goede balans te vinden dat je genoeg gewicht hebt maar de dobber wel mooi recht in het water blijft staan.
Wanneer je met een dobber besluit te vissen moet je er wel van bewust zijn dat je niet ver kunt inwerpen, de dobber snel wegdrijft bij een behoorlijke stroming en je moeilijk op de bodem kunt vissen bij diep water. Je zult dus stekken moeten vinden waar je geen last hebt van deze nadelen.
Kunstaas
Het vissen op snoekbaars met kunstaas vereist geen ingewikkelde lijnmontage. Je kunt het beste een nylon lijn van een 20 tot 24/100e kiezen met een goede onderlijn aan het einde. In principe heb je naast het kunstaas zelf dan niks meer nodig qua lijnmontage.
De lijnmontage voor het vissen met kunstaas is verreweg het simpelst. Überhaupt heb je voor het vissen met kunstaas nooit veel nodig qua montage. Ook voor de snoekbaars is het vrij simpel.
De lijn die we hiervoor besproken hebben kun je voor elke manier gebruiken voor het snoekbaarsvissen. Gewoon de nylondraad van een dikte 20 tot 24/100e. Naast de hoofdlijn heb je alleen nog een onderlijn nodig.
Zo simpel kan het zijn, nog een goede onderlijn en dat was de lijnmontage voor kunstaas. Persoonlijk heb ik de beste ervaringen met een stalen onderlijn zoals in de afbeelding hieronder.
De laatste tijd is ook een fluorocarbon onderlijn erg populair, dit heeft als grote voordeel dat het nagenoeg onzichtbaar is in het water.
Naar mijn mening maakt het niet zoveel uit of je kiest voor een stalen onderlijn of een fluorocarbon onderlijn. Het gaat erom dat je hoofdlijn onbeschadigd blijft en daar zorgen beide onderlijnen voor.
Het is verstandig om een onderlijn te gebruiken die minimaal 15 centimeter lang is. Dit is meer dan voldoende, ook grote snoekbaarzen. Zo zal je hoofdlijn onbeschadigd blijven.
Als je met doodaas aan het vissen bent kun je het beste een dreg gebruiken. Van de dreg is maat 6 erg goed. Dit is niet te klein voor het aas, maar ook niet zo groot dat er nog flinke stukken van de haak te zien zijn.
In principe heb je altijd een werphengel nodig voor het snoekbaarsvissen. Dit omdat de snoekbaars tegen of op de bodem zit en je daarom veel lijn en gewicht wilt hebben. Dit is het beste te realiseren met een werphengel.