Welke dobber is het beste voor witvis?

Er zijn veel verschillende soorten dobbers. Sommige dobbers zijn bedoeld voor snoek en andere dobbers zijn weer bedoeld voor witvis. Voor het vissen op witvis is het belangrijk om de juiste dobber te gebruiken. Lees hier; Welke dobber is het beste voor witvis?

De beste dobber voor witvis zijn pendobbers. Dit is een dobber met een antenne erop. De grootte van de dobber is afhankelijk van het soort witvis waar je op vist. Voor een brasem is een grotere dobber nodig dan voor een voorn. Voor witvis is het verstandig om een dobber van maximaal 1 gram te kiezen.

Maar om echt een goed antwoord te krijgen op de vraag is het ook belangrijk om te weten wat per witvis de beste dobber is, wat het verschil is tussen ronde en pendobbers en wat de prijzen van de verschillende dobbers zijn. Dit alles en meer zullen we hier uitgebreid bespreken!

De beste dobber voor witvis

Wanneer je een met een dobber vist is het natuurlijk het belangrijkste dat je goed kunt zien of je beet hebt. Het is daarom soms een persoonlijke voorkeur wat nou echt de beste dobber is voor witvis.

Maar wel is het zo dat er verschillende soorten dobbers zijn die bij verschillende visserijen passen. Zo zijn de welbekende pendobbers het beste om te gebruiken tijdens het vissen op witvis.

Een pendobber is een dobber met een antenne erop en zo is in het water goed te zien of de dobber ondergaat of dat er tikken aan de dobber worden gegeven.

Een voorbeeld van een pendobber is te zien in de afbeelding hieronder.

Een pendobber is een breed begrip. Er zijn namelijk pendobbers in alle soorten en maten en het is daarom belangrijk om een goede keuze te maken.

Welk formaat dobber is het beste?

Het beste formaat van de dobber ligt er maar net aan op welke witvis je aan het vissen bent. Het is voor het vissen op brasem beter om een wat grotere pendobber te gebruiken dan wanneer je op voorn aan het vissen bent.

Ook is het afhankelijk van de stroming die er staat op de stek. Wanneer er geen of weinig stroming staat, kun je prima met een kleine en dunne dobber vissen. Maar als er wel een flinke stroming staat is het beter om een wat dikkere dobber te kiezen die minder snel omvalt of door de stroming van de stek afdrijft.

Het is dus over het algemeen niet per se nodig om een enorme antenne op de pendobber te hebben. Het gaat er vooral om dat de dobber onder de omstandigheden die er bij de desbetreffende stek zijn goed functioneert.

Welke kleur dobber is het beste

Er zijn veel verschillende kleuren dobbers. In verschillende omstandigheden kunnen verschillende kleuren het beste werken maar oranje werkt over het algemeen altijd goed.

Het gaat dan puur om de antenne van de dobber. De antenne van de dobber is waar je naar kijkt of je beet hebt en daarom is het belangrijk dat je die altijd kunt zien. Een oranje antenne is te zien als het donker is maar ook als het licht is.

Ook is de zon belangrijk om rekening mee te houden. Wanneer er een felle zon op het water gericht staat is het belangrijk dat je toch de dobber kunt blijven zien, ook hier is oranje weer een geschikte kleur.

Een oranje antenne op de dobber is dus over het algemeen de beste keuze die je kunt maken.

Hoeveel gram moet de dobber wegen?

Ook zijn dobbers er in veel verschillende gewichten. Het is voor het witvissen verstandig om een dobber te kiezen van maximaal 1 gram. Dit is voor het vissen op voorn wellicht zelfs nog iets te zwaar maar het is voor het witvissen vrijwel altijd goed.

Als er geen of weinig stroming staat heb je met 0.3 tot 0.5 gram ook genoeg gewicht voor het witvissen. Maar als het stroomt kan dit niet genoeg zijn en dan is een dobber van 1 gram perfect.

Het is niet zo erg om met een zware dobber te vissen in water waar het niet stroomt. Maar als het water stroomt en je vist met een lichte dobber kun je last hebben van een wegdrijvende of omvallende dobber.

Je kunt dus beter een iets te zware dobber hebben dan een te lichte dobber.

kant en klaar setje

Om er zeker van te zijn dat het gewicht van de dobber goed past bij de rest van de lijnmontage is het een goede optie om een kant en klaar setje aan te schaffen.

Een kant een klaar setje is een lijnmontage waar al een complete lijnmontage opzit die geschikt is voor een bepaalde visserij. Zo kun je in een viswinkel een setje voor witvis aanschaffen. Daar zit dus al een goede dobber, vislijn, loodjes, en een haak op.

Zeker wanneer je weinig ervaring hebt met vissen is het verstandig om voor een kant en klaar setje te kiezen. Zo weet je zeker dat je met de goede spullen vist.

Verschil pendobber en ronde dobber

Naast pendobbers zijn er ook ronde dobbers. Om goed te weten waarom dit niet handig is voor het vissen op witvis is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen ronde dobbers en pendobbers.

In de afbeelding hierboven is een afbeelding te zien van een ronde dobber. Het belangrijkste verschil is dat je kleine aanbeten minder goed ziet op de ronde dobber.

Een kleine witvis zoals een voorn is niet zo sterk. Het is daarom belangrijk dat je elk tikje op de dobber kunt zien om zo goed de aanbeet te kunnen zien. Met een ronde dobber is dit niet altijd mogelijk omdat een ronde dobber pas flink beweegt bij een flinke aanbeet.

Bij een grote voorn zou je de aanbeet wel kunnen zien maar het simpelweg beter om met een pen te vissen. De ronde dobber is meer geschikt voor het vissen met doodaas op snoek.

Op een ronde dobber is het niet mogelijk om een antenne te plaatsen. Het voordeel van de dobber is dat het beter op het water ligt en daarom minder snel wegdrijft. Ook kan de dobber niet omvallen. Bij een pendobber kan dit wel.

FAQ

Hoeveel dobbers moet je meenemen tijdens het vissen?

Het is verstandig om altijd een extra dobber mee te nemen als reserve. Er zijn ook vissers die een hele koffer aan dobber meenemen die onder verschillende weersomstandigheden in te zetten zijn. Maar dit is niet nodig.

Hoe duur is een pendobber?

Een voordeel van een pendobber is dat het niet duur is. Een pendobber kost tussen de 2 en de 5 euro per stuk.

Gaat een pendobber snel kapot?

Omdat een pendobber erg dun is gaat de dobber snel kapot. Vooral de antenne van de dobber kan snel breken. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met de dobber.

Gerelateerde berichten