Het vissen met wormen, maden en andere insecten is al een hele oude manier om vissen te vangen. Het wordt tot op de dag van vandaag nog steeds veel gebruikt omdat het goed werkt en het ook vrij simpel is. Het is daarom goed om te leren; Hoe werkt het vissen met wormen?

Het vissen met wormen werkt het beste met een enkele haak. Je maakt de worm aan een klein puntje vast zodat de worm goed beweegt in het water. Je kunt vissen met een vaste hengel en ook met een werphengel. Je zult voornamelijk baars en witvis vangen. Ditzelfde geldt voor maden en andere soorten insecten.

Maar om echt een goed antwoord te krijgen op de vraag is het ook belangrijk om te weten wat je kunt vangen met wormen, hoe je een worm vastmaakt aan de haak, welke haak je gebruikt en waar je de wormen het beste vandaan kunt halen. Dit en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Hoe vis je met wormen?

Het vissen met wormen wordt al jarenlang gedaan en dat is niet voor niets. Het werkt erg goed en het is ook vrij simpel om te doen. Wel zijn er veel verschillende manieren waarop je het kunt doen maar de basis komt altijd op hetzelfde neer.

Je gebruikt voor wormen altijd een enkele haak. Dit is verreweg de makkelijkste haak omdat je hier de worm mooi aan kunt vastmaken. Je prikt de worm heel voorzichtig door een dun stukje van de worm zodat de worm nog goed in het water kan bewegen.

De vissen komen in het water af op de beweging van de worm en ook op de geur van de worm. Het is daarom belangrijk dat je de worm zo vastmaakt dat de worm nog kan bewegen en niet alleen maar op de bodem ligt.

Hoe je vervolgens met de worm gaat vissen kan enorm verschillen. Zo is het mogelijk om met een dobber te vissen met een vaste hengel op bijvoorbeeld baars en voorn.

Maar ook is het mogelijk om met een werphengel en lood wat verder in het water te vissen op bijvoorbeeld brasem.

Vissen met wormen en een dobber

Als je vist met een dobber kun je dit het beste doen met een vaste hengel. Het vissen met wormen en een dobber doe je vlak langs de kant bij slootjes en polders. Je vist op deze manier vooral op kleine voorntjes en baarsjes.

Het is belangrijk om op of tegen de bodem aan te vissen. Daarom is het verstandig om van tevoren de bodem uit te loden. Dit kan je doen door een speciaal loodje aan de haak vast te maken en dit te laten zakken tot de bodem.

Als de dobber onderwater schiet is het belangrijk om de dobber wat omhoog te verschuiven en als de dobber omvalt schuif je de dobber wat omlaag. Dit doe je net zolang tot de dobber mooi recht in het water staat. Zo weet je zeker dat je op de bodem aan het vissen bent.

Je vist vooral op plekken waar vissen zich schuilhouden in het water. Denk dan aan plekken vlak langs de kant tussen de waterplanten en lelies bijvoorbeeld. In de afbeelding hieronder is daar een goed voorbeeld van te zien.

Dit is een goede stek voor het vissen met een dobber met wormen. Je hoeft hier ver in te werpen en er zijn in het water genoeg plekken waar veel witvis en baars zit. Het is op dit soort plekken vooral vissen op de bodem en geduld hebben.

Vissen met wormen en een werphengel

Een andere manier die goed werkt tijdens het vissen met wormen is het vissen met een werphengel. Dit gebeurt vaak in combinatie met lood op de lijnmontage en soms ook een voerkorf. Hiermee vis je verder op het water dan met een vaste hengel.

Als je met een werphengel vist met wormen vis je over het algemeen niet met een dobber. Je richt je wat meer op de grotere witvis zoals brasem of zelfs op karper. Je werpt met lood de wormen ver in het water en laat het zakken tot op de bodem.

Je kijkt naar de top van de hengel of je beet hebt of je hebt een beetmelder op de hengel geïnstalleerd.

Wanneer je deze methode gebruikt vis je dus ook op wat groter water. Denk dan aan een vijver of een brede sloot.

Een goede stek voor het vissen met wormen is in de afbeelding hieronder te zien. Het is er te groot om met een vaste stok midden op het water te vissen maar er zijn in het water wel veel plekken aanwezig waar vis kan zitten zoals waterplanten.

Wanneer je op dit soort stekken je wormen inwerpt tussen de lelies heb je mooie kansen op het vangen van vis!

Wat kun je vangen met wormen?

Tijdens het vissen met wormen zul je vooral witvis en baars vangen. Denk dan vooral aan voorn en brasem. Je kunt ook karper vangen met wormen maar dit komt minder vaak voor.

Naast deze vissen zijn er nog meer vissen die je kunt vangen met wormen. Denk aan winde, zeelt, forel, snoekbaars, snoek en roofblei.

Ook op zee is er vis te vangen met wormen. Denk dan aan zeebaars, paling, tong en andere platvissen.

In principe kun je met wormen dus bijna alle vissen vangen. Toch zullen de voorn en de baars de meest voorkomende vissen zijn die je zult vangen. De roofvissen zoals snoek en snoekbaars zullen meer een uitzondering zijn maar het kan dus wel.

Vissen met wormen of maden?

Naast wormen zijn ook andere insecten erg populair om te vissen. Een bekend voorbeeld daarvan zijn maden. Ook maden werken goed tijdens vissen maar wel zijn er wat verschillen om rekening mee te houden.

Zo zijn maden een stuk kleiner dan wormen en is het daarom belangrijk om meerdere maden aan de haak vast te maken. Als je maar één of twee maden aan de haak vastmaakt valt het niet echt op en vang je hooguit alleen wat kleine voorntjes.

Ook is het daarom moeilijker om maden te laten bewegen aan de haak. Maden zijn zo klein dat het moeilijker is om de haak door een dun velletje te prikken en de maden nog te laten bewegen.

Desondanks blijven maden ontzettend goed werken voor het vangen van met name witvis. Of het beter is om met maden of wormen te vissen is lastig te zeggen en dit is ook een persoonlijke keuze van de vissers zelf. Ook een combinatie van wormen en maden kan goed werken.

Hoe rijg je een worm aan de haak?

Een worm kan je op twee verschillende manieren aan de haak vastmaken. Je kunt de hele worm door de haak prikken en zo de worm echt aan de haak rijgen. Daarnaast kun je ook de haak met een klein puntje door de worm heen prikken.

Beide manieren hebben voor en nadelen. Als je de worm helemaal aan de haak rijgt is het vrijwel onmogelijk dat de worm van de haak wordt gegeten en dat de vis niet aan de haak vast zit. Je zult dus minder wormen verspillen.

Het nadeel van het rijgen van de worm is dat de worm niet kan bewegen in het water. De worm zit vast aan de haak en dit maakt het minder aantrekkelijk en opvallend voor de vissen.

Wanneer je de worm met een puntje aan de haak vastmaakt is de worm veel aantrekkelijker voor de vissen omdat het kan bewegen. Het ziet er veel natuurlijker uit. Een nadeel van deze methode is dat de worm er makkelijk af kan vallen en dat de vissen de worm kunnen opeten zonder vast te zitten aan de haak.

Welke haak gebruik je voor wormen?

Voor het vissen met wormen gebruik je altijd een enkele haak. Een enkele haak heeft een steel met maar één punt en vaak een weerhaak. Je vist met wormen niet met een dreg, dit is meer geschikt voor doodaas.

Er zijn veel verschillende enkele haken waaruit je kunt kiezen. Wat de beste haak is verschilt een beetje waar je op vist. Als je op grotere witvis vist is het verstandig om een wat grotere enkele haak te kiezen en zo geldt dit ook andersom bij kleine witvis zoals voorntjes.

Over een algemeen is een enkele haak van de maat 8 tot en met 12 geschikt voor het vissen met wormen.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over wat de beste haken zijn per witvis. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Vissen met wormen of met kunstaas?

Als je vist met wormen vis je voornamelijk op witvis en baars. Naast wormen zijn deze vissen ook te vangen met klein kunstaas. Je Hebt bijvoorbeeld kleine shadjes in de vorm van een worm. Dit wordt ook wel imitatie aas genoemd.

Het voordeel hiervan is dat je het aas minder snel kwijtraakt en dat je geen wormen hoeft te kopen of zoeken.

Het nadeel hiervan is dat je niet met een vaste hengel kunt vissen en je dus echt met een werphengel actief moet vissen. Je kunt niet het aas inwerpen en wachten tot je beet krijgt. Het is een hele andere visserij.

Een voorbeeld van dat kunstaas is te zien in de afbeelding hieronder.

Waar haal je de beste wormen vandaan?

Wormen zijn natuurlijk te vinden onder de grond en zijn daar ook te zoeken voor het vissen. Wanneer je met een schep trillingen maakt in de grond zullen daar wormen op af komen die je kunt gebruiken voor het vissen.

Maar dit kan soms een hoop tijd kosten voor slechts een paar wormen. Daarom kun je tegenwoordig bij de grote hengelsportwinkels wormen en maden kopen. Voor een paar euro heb je vaak een gekoelde doos maden of wormen waar je behoorlijk lang mee vooruit kunt.

Hoe bewaar je wormen en maden?

Wormen en maden kun je het beste gekoeld bewaren. Ideaal zou het zijn om ze te bewaren in een koelkast. Dit is niet het meest prettige idee en daarom is een koude schuur of dicht bij de grond ook een goede locatie.

Is het slim om een voerkorf te gebruiken?

Als je vist met wormen zou je gebruik kunnen maken van een voerkorf. Dit kan alleen als je met een werphengel vist. Je richt je voornamelijk op de wat grotere vissen zoals brasem en karper. Je kunt dan een voerkorf op de lijnmontage plaatsen.

Een voerkorf heeft als functie om wat extra aas bij de stek te gooien waar je aan het vissen bent. Op die manier lok je extra veel vis naar je stek toe.

De voerkorf kun je volstoppen met wormen of lokvoer. Omdat de korf aan je lijnmontage zit valt het aas uit de korf op de stek waar je aan het vissen bent.

Als je met een werphengel vist met wormen is het slim om een voerkorf te gebruiken. Met een voerkorf zorg je voor extra veel aas op je stek en daarmee trek je veel vis aan.

Zorg er wel voor dat je niet te veel aas in de voerkorf stopt en ook niet te groot aas. Gebruik bijvoorbeeld kant en klaar lokvoer of gebruik stukjes van wormen en kleine maden. Zo voorkom je dat de vissen vol raken van het lokvoer.

Kan je wormen gebruiken als lokvoer?

Wormen zijn ook goed in te zetten als lokvoer. Je kunt dit doen als je met wormen aan het vissen bent maar dit is niet per se nodig. Het is verstandig om stukjes van de wormen te maken en die bij je stek te gooien.

Als je hele wormen bij je stek gaat gooien loop je kans dat de vissen die erop af komen vol raken. Een hele worm is best groot en zo loop je dus het risico dat ze het aas met de haak eraan overslaan.

Je kunt daarom het beste stukjes wormen bij het aas gooien. Je kunt dit eventueel doen in combinatie met lokvoer of brood.

FAQ

Hoelang kan je wormen bewaren?

Als je wormen op de juiste temperatuur en manier bewaart, kun je ze ongeveer een maand lang bewaren.

Werken wormen beter dan zagers?

Op zee werken zagers vaak beter, maar voor het vissen op witvis en baars werken wormen vaak beter.

Wat is de beste tijd om te vissen met wormen?

Vissen met wormen kan het hele jaar door. Wel is het belangrijk om te weten dat de vissen in de zomer hoger zwemmen dan in de winter. Het is verstandig om je strategie aan te passen op de tijd van het jaar. Maar de worm zelf kan altijd worden gebruikt en werkt altijd goed.

Gerelateerde berichten