Werkt het vissen met mais?

Onder de vissers wordt er veel gevarieerd qua aas. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten aas wat allemaal goed kan werken. De laatste tijd wordt er ook steeds meer gevist met mais. Het is daarom goed om te weten; Werkt het vissen met mais?

Het vissen met mais werkt over het algemeen erg goed voor witvis. Dit omdat de witvis de zoete smaak en geur van mais lekker vindt. Maar ook karper is goed te vangen met mais. Daarnaast is mais ook goed te gebruiken als lokvoer.

Maar naast te weten of het vissen met mais goed werkt is het ook goed om te weten welke vissen je kunt vangen met mais, hoe je mais aan de haak vastmaakt en welke haak je het beste kunt gebruiken voor mais. Dit alles en meer kun je in dit artikel lezen!

Werkt het vissen met mais?

Mais wordt door mensen natuurlijk vooral gebruikt om op te eten. Maar naast mensen houden ook een hoop vissen van mais. Vooral witvissen en karpers zijn dol op de zoete snack. De meeste vissers hebben al weleens gevist met mais maar er zijn ook nog een hoop vissers die dit nog niet hebben gedaan.

En dit is best zonde want het vissen met mais werkt erg goed. Voor het vissen op witvis en karper is het zeer effectief. Dit komt onder andere door de zoete geur en smaak die er vanaf komt.

Mais kun je op verschillende manieren gebruiken als aas. Je kunt er namelijk voor kiezen om één maiskorreltje aan de haak te prikken en dit zo aan te bieden aan de vis. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om meerdere maiskorrels te gebruiken of het aas te combineren.

Met combineren bedoelen we het combineren met anders aas. Dit omdat één maiskorreltje best weinig en klein is en daarom kan het goed werken om er een stukje brood of een worm bij te doen. Ook zou je mais zelfs kunnen inzetten als lokvoer.

Mais inzetten als lokvoer

Om extra veel kans te maken op het vangen van een vis kun je gebruik maken van lokvoer. Dit zijn kleinere stukjes aas die je in het water gooit om zo meer vis te lokken. Mais is hier perfect voor. Je kunt het mais in stukjes knippen en in het water gooien.

Het ideale van mais is dat het klein is. Zo zal de vis van een maiskorreltje niet vol zitten. Ook kun je mais in een voerkorf stoppen om het op deze manier te gebruiken als lokvoer. Het is dan wel belangrijk dat je het combineert met brood want anders valt het uit de voerkorf.

Over het vissen met brood heb ik ook een artikel geschreven. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Welke vissen kun je vangen met mais?

Het zijn vooral de witvissen en de karpers die dol zijn op mais. Tijdens het vissen met mais zul je dus vooral vissen vangen zoals de voorn, brasem, winde, diverse karpers, bliek, zeelt enzovoorts. Onder deze vissen zul je de voorn het meeste vangen.

Mais kun je voor veel vissen gebruiken. Met name in het zoete water want op zee werkt mais niet goed. Op het zoete water kun je dus een hoop verschillende vissen vangen met mais maar je zult met name veel voorn vangen.

Dit komt omdat een maiskorreltje niet zo groot is. Vissen zoals karpers en brasem vinden mais lekker en zullen het ook zeker eten. Maar toch zoeken ze sneller naar een iets groter aasje zoals boilies. Voor de grotere vissen werkt het dan vaak ook beter om meerdere maiskorreltjes aan de haak vast te maken.

Hoe bevestig je mais aan de haak?

Je kunt het beste de haak een klein stukje door de mais heen prikken. Zorg ervoor dat het puntje van de haak net uit het maiskorreltje steekt zoals je dit ook doet met een korreltje brood. Dit is in de afbeelding hieronder te zien.

Dit is natuurlijk een stukje brood en geen mais maar het idee is hetzelfde. Het maiskorreltje prik je door de haak heen totdat het puntje van de haak net te zien is. Zo zal de vis niet schrikken van de haak omdat de haak niet goed te zien is.

Ook is het zo vrijwel onmogelijk voor de vis om het maiskorreltje op te eten maar zich niet vast te bijten in de haak. Je zorgt zo dus voor minder missers.

Welke haak gebruik je voor mais?

Voor het vissen met mais gebruik je altijd een enkele haak. Je hebt enkele haken van alle soorten en maten. Welke haak je gebruikt kan verschillen per vis waar je op aan het vissen bent.

Enkele haak die geschikt is voor het vissen met mais

Zo gebruik je een grotere enkele haak bij grote vissen zoals karper, brasem en zeelt en een kleinere enkele haak bij kleine vissen zoals voorn en bliek. Je kunt haken gebruiken met een weerhaak maar ook zonder. Dit is een persoonlijke voorkeur.

Ik heb een apart artikel geschreven over welke haak je het beste kunt gebruiken voor witvis. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Werkt het vissen met kaas?

Naast het vissen met mais wordt er de laatste tijd ook veel gebruik gemaakt van een ander soort apart aas en dat is kaas. Veel vissers vinden dit in het begin maar een vreemde keuze maar het vissen met kaas kan zeker goed werken.

Met kaas kun je karper, voorn, brasem en ook barbeel vangen! Veel vissers weten dit niet maar kaas ruikt sterk in het water wat ervoor zorgt dat het vis aantrekt. Witvis maar vooral karper lust graag kaas. Ook al komt het niet in de natuurlijke leefomgeving van de vissen voor.

Je kunt dus inderdaad met een blokje kaas aan de enkele haak vissen. Of het ook echt beter werkt dan bijvoorbeeld wormen, boilies, brood of mais is niet te zeggen. Het is daarom belangrijk om veel te variëren in aas en met kaas is er dus weer een optie bijgekomen!

Ik heb een apart artikel geschreven over het vissen met kaas, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

FAQ

Welk mais is het beste om te gebruiken?

Over het algemeen is mais uit blik het beste om te gebruiken. Dit is vers, het ruikt goed en het is nog zacht waardoor je de haak eenvoudig in het maiskorreltje kan vastmaken.

Kun je roofvissen vangen met mais?

Nee, op enkele uitzonderingen na eten roofvissen geen mais. Je kunt wel kleine baars vangen met mais wat een roofvis is maar grote snoeken, snoekbaarzen en roofblei eten over het algemeen geen mais.

Kun je op zee mais gebruiken?

Nee, mais werk niet goed voor het vissen op zee. Je kunt op zee beter gebruik maken van insecten zoals zagers en pieren.

Gerelateerde berichten