Hoe vis je met een jerkbait?

De jerkbait wordt steeds populairder. Je kan het kunstaas zelf een actie geven en het werkt fantastisch voor met name snoek. Ook kan je soms de aanbeet erg goed zien! Maar hoe vis je nou precies met een jerkbait?

Vissen met een jerkbait kan het beste met een stevige spinhengel, met daaraan een reel of een molen. Je werpt de jerkbait in het water om vervolgens tikken aan de hengel te geven. Door de tikken gaat de jerkbait heen en weer in het water en imiteert het daarmee een prooi.

Jerkbaits zijn er in vele soorten en maten, ook zijn er verschillende manieren om de jerkbait binnen te vissen. In dit artikel zullen we o.a. bespreken wat de beste jerkbaits en de beste technieken zijn!

Wat is een jerkbait?

Een jerkbait is kunstaas die van zichzelf geen actie in het water heeft. Bij de jerkbait moet je zelf voor de actie zorgen en hem zo aantrekkelijk mogelijk door het water laten gaan. Dit doe je door tikken aan je hengel te geven.

In de afbeelding hierboven is een jerkbait te zien, een jerkbait bestaat bijna altijd uit een geheel. Bij pluggen en swimbaits is het kunstaas vaak twee tot 5-delig waardoor het vanzelf een actie ik het water krijgt. Bij de jerkbait is dit dus niet zo.

Een jerkbait heeft als kenmerk dan het ondiep in het water loopt. Je hebt jerkbaits die blijven drijven in het water als je ze inwerpt, als je deze jerkbaits binnen vist, zullen ze net iets onder het wateropppervlak de actie door het water maken.

Je hebt ook jerkbaits die wel zinken. Wel zinken ze vaak erg langzaam, maar je kunt bij de zinkende jerkbait dus beter bepalen op welke diepte in het water je hem wilt binnen vissen. Als je de jerkbait wat dieper wilt binnen vissen, kun je de jerkbait even laten zakken voordat je begint te tikken.

Wat is de beste techniek om te gebruiken?

De beste techniek om te gebruiken voor jerkbaits is tikken op de hengel waardoor de jerkbait heen en weer in het water beweegt. Het is goed om af en toe even te stoppen met tikken waardoor de jerkbait stil valt, dit kan voor een roofvis een teken zijn dat de prooi zwak is.

Zoals al eerder aangegeven heeft de jerkbait van zichzelf geen actie in huis. Het is dus noodzakelijk om dat zelf te doen maar ook hier zijn verschillende technieken voor. Er zijn zelfs vissers die er zelf helemaal geen actie aan geven en de jerkbait gewoon binnenhalen. Dit kan ook, maar het werkt vaak minder goed.

Voor roofvis is afwisseling altijd goed. Of het nou gaat om de stek of om het kunstaas, afwisseling is altijd goed. Daarom is het ook belangrijk om af te wisselen in het tempo waarmee je de jerkbait binnen vist. Stop af en toe even met tikken en laat de jerkbait even liggen of een stukje zinken.

Ook werkt het vaak goed om af en toe de jerkbait heel snel door het water te laten zwemmen. Hiermee lok je een harde aanbeet uit. Maar probeer dit dan weer af te wisselen met momenten dat je de jerkbait wat rustiger binnen vist. Op deze manier kom je er vanzelf achter wat je zelf prettig vindt en wat op dat moment het beste werkt!

Voor welke roofvissen is de jerkbait geschikt?

De jerkbait is voornamelijk bedoeld voor het vissen op snoek. Als je een kleine jerkbait aan de lijn hebt heb je ook kans op een grote baars. Snoekbaars zwemt vaak te diep en op te grotere wateren dus die zul je niet snel vangen met een jerkbait.

De snoek is met uitstek de meest geschikte roofvis om te vangen met een jerkbait. Dit komt omdat de snoek vaak in de sloten of in de polder voorkomt en daar is het water vaak niet zo diep. De jerkbait is vaak minimaal 10 centimeter. Het is dus een behoorlijk groot kunstaas, voor de snoek is dit geen probleem.

Maar voor de vissers die een baars willen vangen met een jerkbait, wordt het toch een ander verhaal. Een baars heeft niet zo een grote bek als de snoek en kan dus niet zo een grote jerkbait naar binnen werken.

Als je een kleine jerkbait aan je lijn hebt hangen (max 12 cm.) is het mogelijk om een grote baars te vangen. Maar ga hier maar niet vanuit, als je met jerkbaits gaat vissen zullen het vooral snoeken zijn waarvan je een aanbeet krijgt!

Op welke stekken is de jerkbait het beste?

Jerkbaits zijn het beste in te zetten op ondiep water. Denk dan aan polders, kleine slootjes en ondiepe meren. De jerkbait kun je op die stekken het beste inzetten op plaatsen waar snoeken klaar liggen om aan te vallen, zoals bruggen, duikers en splitsingen in het water.

Roofvissen, maar vooral ook snoeken liggen graag op plekken in het water waar ze rustig kunnen afwachten tot de prooi langskomt en dan slaan ze toe. Plekken zoals duikers, bruggen, splitsingen in het water en waterplanten zoals riet en kroos werken altijd goed. in de afbeelding hierboven is een goede stek te zien voor de jerkbait.

Omdat de jerkbait niet zo diep in het water zwemt wil je liever niet in te diep water de jerkbait in zetten. Daarom zijn slootjes in de woonwijken en polder een goede plek voor jerkbaits. Als je op die stekken de gebieden zoals hierboven zijn genoemd afvist met de jerkbait, dan kunnen aanbeten bijna niet uitblijven.

Op een groter water, zoals de grote rivieren is het niet verstandig om de jerkbait in te zetten. De jerkbait gaat hiervoor veel te ondiep op dit grote water. Hoe je wel roofvissen op de rivier vangt in Nederland heb ik beschreven in een apart artikel, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Wat zijn de beste jerkbaits?

Wat de beste jerkbait is kan verschillen per dag, over het algemeen doen de natuurlijke kleuren zoals groen, bruin en blauw het altijd goed. Maar het is ook verstandig om een felle kleur zoals oranje mee te nemen. Deze kun je inzetten wanneer de aanbeten op de natuurlijke kleuren uitblijven.

Net zoals ieder ander kunstaas, is het altijd verstandig om af te wisselen van soort en kleur kunstaas. Neem daarom veel verschillende soorten lengtes en kleuren mee. Ook zie je tegenwoordig jerkbaits met daarachter een staartje van rubber wat als een soort shad achter de jerkbait zwemt. zoals in de afbeelding hieronder.

Deze jerkbaits kunnen een extra uitdaging aan de roofvis geven waardoor de roofvis wellicht eerder geneigd is om een aanbeet te doen. Maar het is alsnog niet per definitie te zeggen wat de beste jerkbait is. Het blijft een voorkeur van de visser zelf!

Wel is het uiteraard zo dat als je dieper in het water wilt vissen je beter voor een zinkende jerkbait kunt gaan en ook andersom beter voor een drijvende. Maar ook hier geldt weer dat het persoonlijke voorkeur is en er niet iets beter is.

Persoonlijk heb ik veel snoek gevangen met de Kinetic Slicky Micky (bol.com)

FAQ

Vang je met jerkbaits grotere snoeken dan met kunstaas?

Nee, je kunt met jerkbaits zeker grote snoeken vangen maar is niet vast te stellen dat je met jerkbaits grotere snoeken vangt ten opzichte van ander kunstaas.

Krijg je met jerkbaits hardere en fellere aanbeten dan met ander kunstaas?

Ja, over het algemeen krijg je met een jerkbait vaak een harde aanbeet. Vaak harder dan bijvoorbeeld met een spinner. Als je geluk hebt kan je zelfs de vis vlak voor je voeten op de jerkbait zien klappen omdat de jerkbait zo ondiep door het water loopt.

Zijn jerkbaits duur?

Dit verschilt van het merk en het soort, maar over het algemeen zijn jerkbaits duurder dan ander kunstaas. Zeker jerkbaits die heel gedetailleerd zijn uitgewerkt zullen minimaal 10 euro zijn. Maar je hebt ook al jerkbaits vanaf 5 euro. Dit is wel duurder dan de meeste spinners die je al voor een paar euro kunt aanschaffen.

Gerelateerde berichten

7 gedachten over “Hoe vis je met een jerkbait?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *