Het beste kunstaas voor snoek

Een snoek vangen met kunstaas is erg populair onder vissers. Het is avontuurlijk, spannend en je kunt er grote snoek mee vangen! Maar wat is nou het beste kunstaas voor snoek?

Het beste kunstaas voor snoek is niet per definitie vast te stellen. Wel doen de spinners, pluggen, swimbaits en de jerkbaits het altijd goed. Veel van dit kunstaas afwisselen en variëren van kleur is de sleutel tot succes.

De oude klassiekers zoals de spinners doen het dus nog steeds erg goed, wel is het belangrijk dat je weet welk kunstaas je het beste kunt inzetten per seizoen. Of welk kunstaas je vooral niet moet gebruiken. In dit artikel zullen we hier dieper op ingaan!

De spinner

De spinner is een echte klassieker onder de roofvissers, de spinner imiteert met een roterend blad een zwakke of gewonde vis in het water. De snoek ziet dit als zwakke prooi en is daarom dol op de spinner.

Spinners zijn er in verschillende soorten en maten, je hebt zware, grote spinners met meerdere bladen en je hebt kleine spinners met maar 1 blad. Een snoek is een grote vis, daarom werken erg kleine spinners vaak niet goed. Die werken beter voor het vissen op baars. Kies daarom altijd een spinner met een lengte van minimaal 6.5 cm. (zoals in de afbeelding hieronder)

Bij het vissen met een spinner komt geen speciale techniek kijken. Je kunt gewoon de blinker inwerpen en hem weer binnen vissen. Tijdens het binnen vissen komt de actie vanzelf omdat het blad gaat ronddraaien.

Wel moet je er rekening mee houden dat het gewicht van een spinner vaak niet heel zwaar is. (gemiddeld tussen de 5 en de 7 gram.) Daarom kun je er vaak niet zo ver mee werpen. De blinker werkt daarom ook het beste in de slootjes in de wijk en om de beste stekken uit te vissen. Voor de grotere wateren heb je zwaarder kunstaas nodig.

Spinnerbaits

Ander kunstaas wat erg veel lijkt op de spinner is de spinnerbait. Ook deze werkt erg goed bij de snoeken. De spinnerbait kan je zien als een soort grote broer van de spinner, spinnerbaits hebben meerdere bladen en plukken stof aan zich. De spinnerbait is vaak ook zwaarder dan de spinner.

De spinnerbait is meestal zon 16 gram, de spinnerbait is een echte snoek killer omdat de meerdere bladen en plukken de snoek echt uitdagen. De spinnerbait zwemt hoog door het water en daarmee is het ideaal om door de waterplanten te vissen. 

Hieronder in de afbeelding is een spinnerbait te zien met de kenmerkende meerdere bladen en plukken stof.

Jerkbaits en swimbaits

De jerkbaits en swimbaits werken ontzettend goed voor het vangen voor snoek. De swimbait heeft een natuurlijke zwemmende actie van zichzelf en bij de jerkbait moet je zelf de actie in het kunstaas maken. Beide zijn enorm populair en een echte killer voor snoek.

Jerkbaits en swimbaits nemen enorm toe in populairiteit, en dit is natuurlijk niet zomaar. Vooral de swimbait heeft een ontzettend natuurlijk aanzien en ook een schitterende actie in huis. In de afbeelding hieronder zien we een swimbait.

Zoals is te zien lijkt de swimbait veel op een kleine baars. De snoek lust graag (kleine) baars. Ook is te zien dat de swimbait 6-delig is. Dit is kenmerkend voor een swimbait en zorgt voor de natuurlijke actie in het water als je de swimbait binnen vist. Natuurlijk werkt niet alleen de baars variant goed voor snoek maar is zoals bij elk kunstaas variëren de weg naar succes.

Jerkbaits

Een jerkbait kent geen actie van zichzelf en moet door de visser worden gestuurd. Door tikken te geven aan de hengel schiet de jerkbait van links naar rechts. De jerkbait heeft vaak een minder natuurlijk aanzien dan een swimbait. In de afbeelding hieronder is een swimbait te zien en dan valt direct op dat de swimbait er natuurlijker uitziet.

Jerkbaits worden vaak gebruikt door vissers die gebruik maken van een reel. Maar ook is het met een molen nodig, zorg dan wel voor een sterke molen want anders word de as grom getrokken door het tikken en de snoek.

Zelf heb ik veel snoek gevangen met de populaire Kinetic Slicky Micky (bol.com). Dit is een jerkbait met een prachtig formaat en een mooie actie in het water.

Zowel bij jerkbaits als bij swimbaits heb je als visser ook de keuze tussen drijvend en zinkend kunstaas. Het verschil hiertussen is vanzelfsprekend. De beste keuze hiertussen is de keuze van de visser zelf.

Ook heb je jerkbaits in de vorm van oppervlakte kunstaas. Dit is kunstaas wat altijd over het wateroppervlak beweegt. Denk bijvoorbeeld aan een rat, kikker of een eend.

Pluggen

Pluggen werken ook altijd erg goed voor het vangen van een snoek. Pluggen hebben van zichzelf een actie in huis als je de plug binnen vist. Je hebt veel verschillende soorten pluggen, over het algemeen werken de natuurlijke kleuren en lengtes vaak het beste.

Pluggen blijven vaak drijven op het water als je ze inwerpt. Als je de plug binnen gaat vissen duikt het in het water door de lip aan de voorkant van de plug. De plug kent van zichzelf een actie dus je hoeft niet zelf een actie te maken zoals bij een jerkbait.

Net zoals bij spinners moet je opletten dat je geen plug kiest die te klein is. Een snoek slaat een extreem kleine plug vaak over. Een lengte van minimaal 8 cm. Is aan te raden. Hieronder is een afbeelding te zien van een mooie kleur en lengte van een plug voor snoek.

Ook is het bij pluggen weer belangrijk om veel te variëren, de natuurlijke kleuren doen het vaam goed maar zorg ook dat je een felle kleur bij je hebt wanneer de aanbeten een tijdje stil liggen. Oranje of paars zijn op sommige dagen perfect om de snoek uit te dagen. 

Ook worden pluggen veel gebruikt voor het trollen op snoek. Dit is het slepen van kunstaas achter een boot.

Wat is het beste kunstaas per stek?

Het beste kunstaas kan per stek verschillen, zo werken in de rivieren shads vaak het beste en jerkbaits juist niet. Jerkbaits werken vaak het beste in de slootjes. Ditzelfde geldt voor spinners.

In de grote rivieren kan je ook snoek vangen. Het water is hier diep en er staat vaak veel stroming. op dit soort water werken jerkbaits en swimbaits over het algemeen niet. Een jerkbait gaat zo goed als over het wateroppervlak en de swimbaits gaan ook niet diep. In de rivier zitten de snoeken vaak diep in het water dus daarom is dit niet de beste optie.

Shads zijn nog niet voorbij gekomen in dit artikel maar shads werken op de rivier het beste voor het vangen van snoek. Een shad is een nepvisje van rubber met een loodkopje erdoor heen. Door het loodkopje kun je de shad helemaal naar de bodem laten zakken en hem vervolgens binnen vissen. Veel meer kansen op snoek dus. In de afbeelding hieronder is een shad te zien.

Als je op de rivier met shads aan het vissen bent heb je ook nog eens kans om snoekbaars en baars te vangen. over het vangen van snoekbaars met shads heb ik een apart artikel geschreven. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Sloten

Als er in het water veel waterplanten liggen, is het verstandig om voor jerkbaits te kiezen. Jerkbaits kun je mooi om de waterplanten heen tikken en duwen vaak de waterplanten weg voordat ze vast komen te zitten. In ondiep water doen de jerkbaits het ook altijd goed net zoals de swimbait.

In diep water kun je juist beter gaan voor een diep lopende plug. De plug duikt naar onder wanneer je hem binnen vist.

Maar in de slootjes in de woonwijken is er niet een stuk kunstaas aan te wijzen wat het beste is. Neem een goede mix mee van alle soorten kunstaas en ook verschillende kleuren. Werp veel gebieden af en geef niet op. Je zult zien dat de snoeken vanzelf gaan komen, en na verloop van tijd weet je zelf precies welk kunstaas voor jou het beste werkt op welke plek.

Wat is het goedkoopste kunstaas?

Over het algemeen zijn shads, pluggen en spinners het goedkoopste kunstaas. Jerkbaits en swimbaits zijn vaak duur, zeker als ze van een bekend merk zijn. Dan zijn ze al snel rond de 10 euro. Terwijl je voor 10 euro een hele set aan shads en spinners kunt kopen.

Zoals elke visser wel zal herkennen kan je kunstaas simpel verspelen. Je kunt vast komen te zitten in het water of per ongeluk tegen een brug of een paal aangooien. Daarom is het belangrijk om te weten welk kunstaas duur is en niet. Het is zonde om duur kunstaas te verspelen.

Jerkbaits en swimbaits zijn dus vaak het duurst. Zeker de swimbaits die helemaal tot in detail zijn uitgewerkt zijn soms wel 20 euro. Maar weet wel dat dit helemaal geen garantie is voor meer vis. De swimbait en jerkbait mogen het dan wel goed doen, maar wie goedkoper uit wilt zijn kan ook gaan voor een plug of een spinner.

Het beste kunstaas per seizoen

per seizoen in het jaar is het ene kunstaas beter dan het andere, in de zomer is kunstaas wat hoog door het water zwemt zoals jerkbaits en spinnerbaits vaak het beste. In de winter doen pluggen die diep in het water gaan of swimbaits het vaak het beste.

In de winter zitten de snoeken vaak tegen de bodem aan in het water, het is dus logisch dat je kunstaas nodig hebt wat ook diep in het water zijn actie maakt. Als het water niet te diep is kun je ook met jerkbaits vissen maar anders gaat de voorkeur uit naar swimbaits, pluggen en shads.

In de winter werkt het vissen op snoek met doodaas ook erg goed. Hier heb ik een apart artikel over geschreven, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

In de zomer werkt juist kunstaas wat hoger in het water zijn actie maakt beter. Denk dan aan drijvende jerkbaits en swimbaits.

dit gaat natuurlijk niet altijd op. Je kunt ook met shads in de zomer een snoek vangen en met jerkbaits in de herfst of winter. Maar als het gaat over de beste keuze is dit wat de meeste vissers hanteren. Maar ook hiervoor geldt weer, veel afwisselen van soort kunstaas en de kleur is de sleutel naar succes.

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Het beste kunstaas voor snoek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *