Vissen op snoekbaars met de shad is een effectieve en populaire manier om te vissen op snoekbaars. het is zo populair omdat je vaak de aanbeet van de snoekbaars extreem goed voelt. Maar hoe vis je precies met de shad op snoekbaars?
Vissen op snoekbaars met de shad werkt vaak het beste als je de shad zo diep mogelijk laat zakken na het inwerpen. Vervolgens tik je de shad af en toe van de bodem een stukje omhoog en draai je rustig binnen. Het is goed om met het tempo en de shad een beetje te variëren.
Het is dus belangrijk om een goede techniek toe te passen bij het vissen op snoekbaars met de shad. Ook moet je weten waar je moet vissen en wat je nog meer nodig hebt. Dit alles leggen we uit in dit artikel!
Hoe vis je met shads op snoekbaars?
Vissen op snoekbaars met shads doe je vanaf de kant of vanaf een boot. Bij beide word vaak dezelfde succesvolle techniek gebruikt. Door na het inwerpen de shad helemaal naar de bodem te laten zinken en hem rustig naar boven te te tikken en rustig binnen te draaien.
De snoekbaars is op uitzonderingen na een vis die meestal diep in het water zit. Op sommige stukken zwemmen ze zelfs op of bij de bodem. Daarom vissen we diep in het water of zelfs op de bodem. Voor de techniek zelf maakt het niet uit of je vanaf een boot vist of vanaf de kant.
De beste stekken
Een snoekbaars is eigenlijk een luie vis, de snoekbaars vindt het prettig om op gebieden te liggen waar veel stroming staat. Op de rivieren heb je rivierkolken en ook staat er vaak een hoop stroming aan het einde van een krib. De snoekbaars ligt ook hier op de bodem, maar ligt hier vaak te wachten tot een prooi in de problemen komt door de stroming.
Het is daarom slim om de bodem op plekken waar veel stroming staat helemaal uit te vissen. Als je dit soort plekken uitvist komen de snoekbaarzen vanzelf!
Vanaf de boot zal het vaak moeilijker zijn om de bodem te vinden dan vanaf de kant. Toch doe je in principe hetzelfde, inwerpen en hem zo ver mogelijk laten zakken, daarna haal je rustig binnen en tik je de shad af en toe omhoog.
De aanbeet
De aanbeet van de snoekbaars komt meestal wanneer nadat je de shad een stukje omhoog hebt getikt. Op deze manier lijkt de prooi voor de snoekbaars zwak omdat de shad naar beneden valt en meestal slaat de snoekbaars op dat moment toe.
Het kan een behoorlijk heftige aanbeet zijn met veel kracht. Dit is een prachtig gevoel natuurlijk maar je moet wel weten dat het een behoorlijke dreun op de hengel kan geven. Het werkt vaak het beste om direct aan te slaan als je een tik op de hengel voelt.
Wat zijn de beste shads om te gebruiken?
Over de beste shads die je kunt gebruiken is altijd veel discussie, onze conclusie is dat dit per dag kan verschillen, maar dat er wel kleuren en formaten zijn die het altijd goed doen, zo raden wij aan om shads te gebruiken van tussen de 6 en de 10 centimeter lang, en neem de kleuren groen, bruin en blauw altijd mee!
Gebruik altijd veel verschillende kleuren met het vissen op snoekbaars. Er is niet 1 formaat of 1 kleur die met uitstek het beste is. De ene dag doet bruin het heel goed en de andere dag juist een felle kleur zoals oranje. Het kan daarom goed werken om elk kwartier te wisselen van kleur en per dag te kijken wat er het beste werkt.
Hierboven staan een aantal voorbeelden van een goed formaat shad met kleuren die het over het algemeen goed doen. Het is niet noodzakelijk om alle 10 de kleuren mee te nemen maar een paar verschillende kleuren is genoeg.
Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Albatros Shadkit (bol.com). Dit is een setje aan verschillende kleuren shads die het allemaal goed doen voor het vangen van snoekbaars.
Welke loodkopjes zijn het beste om te gebruiken?
Als je een beginner bent, raden wij je aan om te beginnen met shadjes die al kant en klaar zijn met een loodkopje en een haak aan de staart, op deze manier kan je het beste de techniek oefenen en later zelf loodkopjes aan een shad bevestigen. Het gewicht wat de meeste mensen hiervoor gebruiken is tussen de 5 en de 15 gram.
Zoals op de afbeelding hierboven is te zien zijn dit schadjes waar al een loodkopje vanuit binnen zit. Deze hoef je dus niet meer zelf erin te doen en zeker voor beginners is dit handig om de techniek onder de knie te krijgen.
Extra haak op de staart?
Bij deze shads in de afbeelding zit er geen extra haak op de staart. Bij een lange shad kun je ervoor kiezen om er zelf nog een extra haak op de staart op te zetten of je kunt deze eerst weer kant en klaar kopen.
Dit is niet noodzakelijk om een snoekbaars te vangen maar het kan wel helpen en bij een wat grotere, lange shad word dit zelfs aangeraden. Zeker wanneer je veel aanbeten krijgt, maar er ook veel lost dan kan het handig zijn.
Vissen met shads vanaf de kant
Om te vissen met shads vanaf de kant is het belangrijk om zo ver mogelijk op het water te gooien. Gooi breed en ver en haal weer rustig binnen met tikjes over de bodem.
Voor het vissen vanaf de kant met shads is de techniek die in dit artikel al eerder was beschreven prima. Het is wel belangrijk dat je de shad een flink stuk van de kant af gooit en bij het uitwerpen veel verschillende kanten opgooit. Je moet een zo lang mogelijke afstand op de bodem kunnen blijven.
Vissen met shads vanaf de boot
Voor het vissen met snoekbaars vanaf de boot kun je het beste de shad vanaf de boot helemaal naar beneden laten zakken en vervolgens de shad rustig omhoog tikken. Probeer hierin het tempo een beetje te variëren en de shad te laten dansen.
Vaak wordt vissen vanaf een boot gezien als essentieel voor het vissen op snoekbaars, omdat snoekbaars vaak diep in het water zit is het met een boot dus inderdaad makkelijker om de snoekbaars te bereiken. Maar het is niet een garantie voor meer vangst dan vanaf de kant.
FAQ
voor het vissen snoekbaars is het noodzakelijk om tangen bij je te hebben. Ook snoekbaarzen hebben tanden en soms kan het lastig zijn om de haak te verwijderen. Kies daarom voor sterke, lange tangen en neem ook zeker de kniptang mee!
Een snoekbaars kun je het beste onthaken met tangen en een onthaakmak. Ook de kniptang is weer belangrijk, de bek van de snoekbaars is minder groot dan van de snoek dus de kieuwgreep zal niet altijd nodig zijn.
Ik heb ook een artikel geschreven over het onthaken van een snoek waar veel overeenkomsten inzitten met het onthaken van een snoekbaars. Dit artikel kunt u hier lezen.
De beste hengel die je kunt gebruiken voor het vissen op snoekbaars met de shad is een wat lichtere spinhengel. Met een lichte spinhengel kun je de aanbeet goed voelen en de shad goed werpen.
De meeste snoekbaarzen komen voor in de groteren rivieren en kanalen zoals de Maas en de Merwede. Om een snoekbaars te vangen kun je dus het beste de grotere wateren op.
8 gedachten over “Vissen op snoekbaars met shads”